Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 13.5.26, 20:51

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
 Zapojení příd. sv. a hlavně, co je to "RELÉ"??? 
Autor Zpráva
Příspěvek Zapojení příd. sv. a hlavně, co je to "RELÉ"???
Čus, sem totálě neznalej, co se týká aut, ale chci to napravit. Jde mi o to, že si chci přidělat na auto přídavný dálkáče, zapojení jsem už celkem pochopil, ale vysvětlete mi prosím, co je to to RELÉ, jak funguje, co dělá atd.

Jo a ještě tohle, četl jsem si jeden návod na zapojení příd. sv. a nakonci bylo dodáno, že je toto zapojení dimenzováno na velmi silné žárovky - až 160W. Když to tedy zapojím přesně podle zmíněného návodu, tak tam můžu bez ryzika dát jak 160W, tak 100W, ale i tu "legální" 55ti Wattovou žárovku aniž by se mi to nějak spálilo, nebo by to bylo jinak nebezpečný?
(Samozřejmě, že předpoklad jsou světlomety, které takto silné žárovky snesou)

Dík za pomoc

24.5.06, 12:33
Příspěvek Reklama

Příspěvek 
relé - no tak asi takhle - když bys někoho třeba probliknul dálkovkama, a veškerej proud by ti šel přes ty slabý plíšky a vodiče v lukasu (lukas L a P = ty páčky pod volantem :-) ), tak si vem, že bys potřeboval na 2*60W výkonu těch dálkovek cca 9A proudu - to už je hodně velkej proud a ten by tam ty vodiče za chvilku spálil - proto se to dělá tak, že když je potřeba zapnout silnej spotřebič, kterým teče velikej proud (jako třeba světla, klakson, výhřev zadního skla, elektrický vokna, zesilovač v autě a podobně), tak to jde přes relé, ve kterým jsou klasicky 4 nožičky. jedna je napojena na MINUS = kosta auta, ta druhá je napojená na +, neboli na to, čím ten spotřebič zapínáš - tím, jak zaktivuješ tohle +, tím v tom relé (myslím) vyjede elektromagnet, který spojí ty zbylý 2 kontakty(dimenzovaný na velkej proud), z čehoš jeden jde na nějaké hlavní +, třeba od baterky, a ten druhý už vede ten proud přímo do spotřebiče. Takže shrneme li to, tak rele je na to, aby se bezpecne dovedl velky proud ke spotrebici - jestli sem to vysvetlil jak vul a neni mozny to z toho pochopit, tak klidne rekni

24.5.06, 12:58
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
jo hlavně k těm dálkáčům dej pořádný kabely - né něco s průměrem 0,05mm, jak je častým zvykem u tunerů - když vidim ja jim k zesilovači de kabel tloušťky kabílku od sluchátek k volkmenu, tak z toho nemůžu - to samý k reprákům :twisted:

24.5.06, 13:01

Příspěvek 
no proste rele je to co ti ty dalkace ve skutecnosti zapina. Lukasem pod volantem jen ovladas to rele.

A ty silne zarovky dave jen do svetel s dostatecnou plochou skla, aby bylo aspon trochu zajisteno chlazeni... Jestli mas ty pridavne dalkace velikosti zadni mlhovky, tak se na to radeji vy*er a dej tam jen 55W

24.5.06, 15:36

Příspěvek 
tak tak

24.5.06, 19:51
Příspěvek 
rele, je elektromagneticky spinac, ktery ma v sobe ukrytu civku, ktera odebira v aute cca 100-250mA, tudiz maly proud, na jadro civky je namontovan kontakt, ktery je dimenzovan na 30, 50 nebo 80 A a kontakt ma bud jen spinaci nebo prepinaci. kdyz privedes na civku relatka napeti, proteka jim proud, ktery vyvola silne magneticke pole, ktere do sebe vtahne kotvicku a tim sepne kontakt.. tak asi takhle, lajcky receno, je to cernej koskatej picus, co do nej vedou 2 draty tenky a 2 tlusty... jo pokud mas predohraba, dej vodice 1,5mm2 na propojeni svetel a pojistek a pred pojistkama spoj a odtud uztahej 2,5mm2 k relatku a od relatka k altiku taky 2,5mm2. na ovladani relatka pouzij 0,75 nebo 1mm2. pokud mas motor vzadu, natahni si novej drat od kontaktu na starteru nebo taky od altiku , ale pro privedeni k relatku a pak k pojistkam pouzij 4mm2 a od pojistek ke svetlu 2,5mm. kazdy svetlo dej na svoji pojistku..a ty draty nedavej tenci nez sem napsal.... mam to odskouseni, nejde jen o to aby se kabel nehral, ale taky aby si u zarovky nemel 11 voltu..svetla dobre ukostri...jopokud nechces 55W,tak misto zarovek 160W pouzij ty 100W, ale s xenon efektem nebo eurogold nebo tak neco.... kazdejch 100W ti prida na spotrebe zhruba od 0,1 do 0,3 l/100km...

25.5.06, 11:41

Příspěvek 
Ako už bolo napísané, pomocou relé ovládaš malými prúdmi (z Lukasu) veľké prúdy (cez relé). Jednoducho zapnutím vypínača svetiel dáš impulz relátku, v ňom sa zopnú kontakty a tým sa zapne prívod el. prúdu do svetiel. Toľko laické vysvetlenie.

A čo sa týka silnejších žiaroviek - musíš potom lepšie diemnzovať celú svetelnú sústavu (aj hrubšie káble, aj riadne relátka). Ja som mal hlavné žiarovky 100/90W, prídavné diaľkové 55W (a už si nepamätám, či to nebolo zapojené tak, že mi súčasne svietila aj diaľky aj stretávačky) a poviem ti, pekne sa mi pálili kontakty v relátku (pri zapnutých diaľkových mi tade pretekalo skoro 30 A). Tie 100/90 veľa nevydržali (predsa len vyššie prúdy = vyššia teplota = nižšia životnosť) a podľa mňa kvalitné 60/55 svietili rovnako (ale ja som nemal hrubšie káble).

Megane 1,9D
AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97

29.5.06, 20:34

Příspěvek 
když tam chci dát přídavný dálkáče (normální 55W) můžu to klasickym 1.5 kabelem přidělat na relátko dálkovek v kufru ? a nemusim se ničeho bát?

20.2.07, 00:13

Příspěvek 
Raději to připoj ještě přes jeden vypínač, pak relátko a pak světla. Ať máš možnost je vypnout a nezatěžuješ relé 200W.

20.2.07, 09:04

Příspěvek 
takže eště jeden vypínač do kabiny, a tim normálně přerušim ty dráty co povedou k těm přídavnym světlům?

20.2.07, 10:00
Moderátor

Příspěvek 
pokud sou 55W tak klidne bez vypinace LS a GLS to tak mely taky, jen je pichni kazdy svetlo na jinou pojistku ( 7 a 8 )

http://kachnis.techsajt.cz

20.2.07, 11:07
Profil ICQ YIM Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
ok, děkuju za rady

20.2.07, 12:54
>>Ing. Ředitel Zeměkoule<<

Příspěvek Re: Zapojení příd. sv. a hlavně, co je to "RELÉ"??
mystyfik píše:
Čus, sem totálě neznalej, co se týká aut, ale chci to napravit. Jde mi o to, že si chci přidělat na auto přídavný dálkáče, zapojení jsem už celkem pochopil, ale vysvětlete mi prosím, co je to to RELÉ, jak funguje, co dělá atd.

Jo a ještě tohle, četl jsem si jeden návod na zapojení příd. sv. a nakonci bylo dodáno, že je toto zapojení dimenzováno na velmi silné žárovky - až 160W. Když to tedy zapojím přesně podle zmíněného návodu, tak tam můžu bez ryzika dát jak 160W, tak 100W, ale i tu "legální" 55ti Wattovou žárovku aniž by se mi to nějak spálilo, nebo by to bylo jinak nebezpečný?
(Samozřejmě, že předpoklad jsou světlomety, které takto silné žárovky snesou)

Dík za pomoc

RELÉ.... to je něco jako René :lol: :lol: :lol: Nemohl jsem si pomoct, Byl jednou jeden polda II.... :lol:

Obrázek

20.2.07, 15:48
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 13 ]