Vyvrtanie otovru do tapacirungu a osadenie repro
| Autor |
Zpráva |
|
deekay
Voditelj brodice
Registrován: 12.9.06, 21:33 Příspěvky: 9782 Bydliště: Bratislava / Nové Zámky
|
ventYl píše: deekay píše: edit: spickovy maju udavane 210W
A kolko maju sinus pri skresleni pod 1%? vsetko ostatne je irelevantne a jedna sa len o marketingove cisla, ktore o kvalite a vykone vypovedaju len pramalo. RMS je v lepsom pripade cca 2,5 nasobok sinusu, resp. je to skreslenie niekde okolo 10%. Spickovy (niekedy aj hudobny) vykon je vykon, ktory reprak prezije reprodukovat po dobu 1 ms (tusim) a nezhori pri tom, nekladu sa pri tom ziadne naroky na vernost reprodukcie. A potom este P.M.P.O vykon (nejaky akusticky, alebo aky) vykon je cca 10nasobok RMS (2kanalove reproduktory s prikonom 4W elektrickej energie maju PMPO udavane 200W, cize pri ucinnosti 50% v celej sustave ide na kazdy kanal 1W vykonu -> PMPO je teda 100x vacsia hodnota, ako sinus, a to sa este predpoklada, ze tie repraky maju pri maximalnom vybudeni naozaj skreslenie pod 1%, co nemaju).
boli k nim len 2 udaje: RMS a peak. tak dajme tomu ze to je 28W sinus co je slusne  zatial jediny realny udaj sa podla mna udava pri gitarovych kombach: 5W je tam uz riadny rachot
mne nejde o vykon ale o kvalitu reprodukcie. preto som kupoval repraky tak ze som si ich najprv odskusal. vsetky udaje o frekvenciach, vykonoch su v konecnom dosledku irelevantne pokial sa zakanikovi nepaci ich zvuk.
z vykonom som spokojny. zvladaju aj taku hlasitost ktora je pre mna uz nesnesitelna bez badatelneho skreslenia a teda je pre mna vykon postacujuci  a myslim si ze nakupom JBL som urcite nic nepokazil
howg 
_________________ - Favorit 137GRx r.v. 1990, biely, posledné analógové auto - Volvo V40 2.0T, r.v. 2002 http://www.danokrnac.sk/
|
| 22.5.07, 23:41 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
ventYl
|
deekay píše: ventYl píše: deekay píše: edit: spickovy maju udavane 210W
A kolko maju sinus pri skresleni pod 1%? vsetko ostatne je irelevantne a jedna sa len o marketingove cisla, ktore o kvalite a vykone vypovedaju len pramalo. RMS je v lepsom pripade cca 2,5 nasobok sinusu, resp. je to skreslenie niekde okolo 10%. Spickovy (niekedy aj hudobny) vykon je vykon, ktory reprak prezije reprodukovat po dobu 1 ms (tusim) a nezhori pri tom, nekladu sa pri tom ziadne naroky na vernost reprodukcie. A potom este P.M.P.O vykon (nejaky akusticky, alebo aky) vykon je cca 10nasobok RMS (2kanalove reproduktory s prikonom 4W elektrickej energie maju PMPO udavane 200W, cize pri ucinnosti 50% v celej sustave ide na kazdy kanal 1W vykonu -> PMPO je teda 100x vacsia hodnota, ako sinus, a to sa este predpoklada, ze tie repraky maju pri maximalnom vybudeni naozaj skreslenie pod 1%, co nemaju). boli k nim len 2 udaje: RMS a peak. tak dajme tomu ze to je 28W sinus co je slusne :D zatial jediny realny udaj sa podla mna udava pri gitarovych kombach: 5W je tam uz riadny rachot :D mne nejde o vykon ale o kvalitu reprodukcie. preto som kupoval repraky tak ze som si ich najprv odskusal. vsetky udaje o frekvenciach, vykonoch su v konecnom dosledku irelevantne pokial sa zakanikovi nepaci ich zvuk. z vykonom som spokojny. zvladaju aj taku hlasitost ktora je pre mna uz nesnesitelna bez badatelneho skreslenia a teda je pre mna vykon postacujuci :D a myslim si ze nakupom JBL som urcite nic nepokazil :wink: howg :D
no zasa na druhej strane je pravda, ze repraky, u ktorych vyrobca odhali aj sinus a krivku citlivost=f(frekv), su obvykle v tej vyssej cenovej katerogii a kus sa pohybuje okolo litra aj za banalne nevykonne repro.
_________________ This is Linux land, on silent nights you can hear Windows machines rebooting. (--)))o-») Skoda Rapid 136 r.v.1989 biely OOOO Audi 80 2.3E r.v. 1993 - Vopruz durch Technik [H] Honda HR-V 4x4 r.v. 2000 - mula Skoda 742 Forever Team
|
| 22.5.07, 23:44 |
|
 |
|
deekay
Voditelj brodice
|
ventYl píše: deekay píše: ventYl píše: deekay píše: edit: spickovy maju udavane 210W
A kolko maju sinus pri skresleni pod 1%? vsetko ostatne je irelevantne a jedna sa len o marketingove cisla, ktore o kvalite a vykone vypovedaju len pramalo. RMS je v lepsom pripade cca 2,5 nasobok sinusu, resp. je to skreslenie niekde okolo 10%. Spickovy (niekedy aj hudobny) vykon je vykon, ktory reprak prezije reprodukovat po dobu 1 ms (tusim) a nezhori pri tom, nekladu sa pri tom ziadne naroky na vernost reprodukcie. A potom este P.M.P.O vykon (nejaky akusticky, alebo aky) vykon je cca 10nasobok RMS (2kanalove reproduktory s prikonom 4W elektrickej energie maju PMPO udavane 200W, cize pri ucinnosti 50% v celej sustave ide na kazdy kanal 1W vykonu -> PMPO je teda 100x vacsia hodnota, ako sinus, a to sa este predpoklada, ze tie repraky maju pri maximalnom vybudeni naozaj skreslenie pod 1%, co nemaju). boli k nim len 2 udaje: RMS a peak. tak dajme tomu ze to je 28W sinus co je slusne  zatial jediny realny udaj sa podla mna udava pri gitarovych kombach: 5W je tam uz riadny rachot  mne nejde o vykon ale o kvalitu reprodukcie. preto som kupoval repraky tak ze som si ich najprv odskusal. vsetky udaje o frekvenciach, vykonoch su v konecnom dosledku irelevantne pokial sa zakanikovi nepaci ich zvuk. z vykonom som spokojny. zvladaju aj taku hlasitost ktora je pre mna uz nesnesitelna bez badatelneho skreslenia a teda je pre mna vykon postacujuci  a myslim si ze nakupom JBL som urcite nic nepokazil howg  no zasa na druhej strane je pravda, ze repraky, u ktorych vyrobca odhali aj sinus a krivku citlivost=f(frekv), su obvykle v tej vyssej cenovej katerogii a kus sa pohybuje okolo litra aj za banalne nevykonne repro.
myslim si ze JBL patri minimalne k lepsej polke ak nie medzi poprednych vyrobcou audia (mal som moznost pracovat s niekolko KW aparaturou JBL a je to naozaj seriozne nacinie, dokazom je ze ju pouziva nespocetne vela renomovanych zvukarov)
to ze neuvadzaju sinus nie je vobec smerodajne. z osobnej skusenosti viem ze (v predpokladanom rozsahu danym velkostou membrany) su va praxi lepsie znejuce repraky ktore maju uvadzany mensi rozsah, pretoze tam ide o realnejsi udaj. ked vyrobca udava rozsah pre 16,5cm repro napr. spodna hranica 30Hz a druhy 55Hz tak to vypoveda o 2 veciach: metody merania su podobne ale nie identicke (scasti dane medzinarodnymi standardami) a vyrobca chce samozrejme predat repro a preto uvadza co najlepsi udaj. ked ma clovek zobrazenu celu charakteristiku tak tam sa tiez takmer nic neda porovnavat pretoze napr. studiove profesionalne repro co maju mat charakteristiku rovnu ako priamka maju uvadzanu vselijaku bakulu a 3 tisicove uplne rovnu  (dnes je vsetko markteing) tam kde clovek vie ze nekupi zle si mozu dovolit ukazat realny udaj ktory pre nezasvetenych vyzera v porovnani s lacnejsimi horsie.
hlavne je aby sa cloveku ten zvuk lubil, vsetky udaje su len orientacne.
ad: pre info, 1 repro podla vyrocu stoji 1500sk 
_________________ - Favorit 137GRx r.v. 1990, biely, posledné analógové auto - Volvo V40 2.0T, r.v. 2002 http://www.danokrnac.sk/
|
| 23.5.07, 00:04 |
|
 |
|
Radic
Registrován: 19.5.07, 16:50 Příspěvky: 3202 Bydliště: Bánov (okr. Uh. Hradiště)
|
no bavim se...bassreflex do dveri u auta? Ten vypocet bych vam nepral ani videt. Je to blblost. Dvere sou natolik neutesnitelne ze ta roura nema nejmensi vyznam. Pretlak/podtlak se tam snad ani nebjevi. Nejdulezitejsi je vyresit ten akusticky zkrat. To je v aute problem no.1
_________________ Škoda 135 Rapid Ford S-max TDCi Volvo S60 AWDoff 2.4T Škoda 742 Forever Team Škoda TW Coupe Club
|
| 29.5.07, 23:12 |
|
 |
|
deekay
Voditelj brodice
|
Radic píše: no bavim se...bassreflex do dveri u auta? Ten vypocet bych vam nepral ani videt. Je to blblost. Dvere sou natolik neutesnitelne ze ta roura nema nejmensi vyznam. Pretlak/podtlak se tam snad ani nebjevi. Nejdulezitejsi je vyresit ten akusticky zkrat. To je v aute problem no.1
amen 
|
| 29.5.07, 23:14 |
|
 |
|
Radic
Registrován: 19.5.07, 16:50 Příspěvky: 3202 Bydliště: Bánov (okr. Uh. Hradiště)
|
deekay píše: Radic píše: no bavim se...bassreflex do dveri u auta? Ten vypocet bych vam nepral ani videt. Je to blblost. Dvere sou natolik neutesnitelne ze ta roura nema nejmensi vyznam. Pretlak/podtlak se tam snad ani nebjevi. Nejdulezitejsi je vyresit ten akusticky zkrat. To je v aute problem no.1 amen 
hele hele...ted sem se to ucil k maturite  ...akustiku tam mam taky...bohuzel
_________________ Škoda 135 Rapid Ford S-max TDCi Volvo S60 AWDoff 2.4T Škoda 742 Forever Team Škoda TW Coupe Club
|
| 29.5.07, 23:16 |
|
 |
|
deekay
Voditelj brodice
|
Radic píše: deekay píše: Radic píše: no bavim se...bassreflex do dveri u auta? Ten vypocet bych vam nepral ani videt. Je to blblost. Dvere sou natolik neutesnitelne ze ta roura nema nejmensi vyznam. Pretlak/podtlak se tam snad ani nebjevi. Nejdulezitejsi je vyresit ten akusticky zkrat. To je v aute problem no.1 amen  hele hele...ted sem se to ucil k maturite  ...akustiku tam mam taky...bohuzel
ja studujem radioelektroniku tak tiez mam ake take vedomosti ale prax je prax
a to amen som myslel akoze si to vystihol presne a nemam co dodat 
|
| 29.5.07, 23:18 |
|
 |
|
Nepér
Registrován: 2.2.06, 23:27 Příspěvky: 7662 Bydliště: Praha východ
|
ventYl píše: RMS je v lepsom pripade cca 2,5 nasobok sinusu, resp. je to skreslenie niekde okolo 10%. Spickovy (niekedy aj hudobny) vykon je vykon, ktory reprak prezije reprodukovat po dobu 1 ms (tusim) a nezhori pri tom, nekladu sa pri tom ziadne naroky na vernost reprodukcie. A potom este P.M.P.O vykon (nejaky akusticky, alebo aky) vykon je cca 10nasobok RMS (2kanalove reproduktory s prikonom 4W elektrickej energie maju PMPO udavane 200W, cize pri ucinnosti 50% v celej sustave ide na kazdy kanal 1W vykonu -> PMPO je teda 100x vacsia hodnota, ako sinus, a to sa este predpoklada, ze tie repraky maju pri maximalnom vybudeni naozaj skreslenie pod 1%, co nemaju).
RMS = root mean square = střední kvadratická hodnota =(myslim) efektivní hodnota
Hodnota RMS pro sinusový průběh je 0,707, nemělo by to být nic jinýho, než efektivní hodnota, ale pro obecný průběh (třeba šum). Takže je to "ta správná hodnota", je přesně definovaná. Takže sinusový výkon (z efektivní hodnoty) = RMS v případě, že se měří na sinusovce, V případě, že se měrí na obecném průběhu, je to stejně hodnota, která by odpovídala ploše signálu... (myslim).
P.m.p.o je totální hovadina, to se snad posčítá od teploty v okoli, po počet závitů kmitacích cívek úplně všechno, co jde, takže vyjde že rádio na tužkový baterky má 100W p.m.p.o (už ty watty jsou zavádějící  )
http://en.wikipedia.org/wiki/Root_mean_square
_________________ "Šlápněte na to trochu, ať nemusím brzdit!"
|
| 29.5.07, 23:34 |
|
 |
|
deekay
Voditelj brodice
|
Nepér píše: ventYl píše: RMS je v lepsom pripade cca 2,5 nasobok sinusu, resp. je to skreslenie niekde okolo 10%. Spickovy (niekedy aj hudobny) vykon je vykon, ktory reprak prezije reprodukovat po dobu 1 ms (tusim) a nezhori pri tom, nekladu sa pri tom ziadne naroky na vernost reprodukcie. A potom este P.M.P.O vykon (nejaky akusticky, alebo aky) vykon je cca 10nasobok RMS (2kanalove reproduktory s prikonom 4W elektrickej energie maju PMPO udavane 200W, cize pri ucinnosti 50% v celej sustave ide na kazdy kanal 1W vykonu -> PMPO je teda 100x vacsia hodnota, ako sinus, a to sa este predpoklada, ze tie repraky maju pri maximalnom vybudeni naozaj skreslenie pod 1%, co nemaju). RMS = root mean square = střední kvadratická hodnota =(myslim) efektivní hodnota Hodnota RMS pro sinusový průběh je 0,707, nemělo by to být nic jinýho, než efektivní hodnota, ale pro obecný průběh (třeba šum). Takže je to "ta správná hodnota", je přesně definovaná. Takže sinusový výkon (z efektivní hodnoty) = RMS v případě, že se měří na sinusovce, V případě, že se měrí na obecném průběhu, je to stejně hodnota, která by odpovídala ploše signálu... (myslim). P.m.p.o je totální hovadina, to se snad posčítá od teploty v okoli, po počet závitů kmitacích cívek úplně všechno, co jde, takže vyjde že rádio na tužkový baterky má 100W p.m.p.o (už ty watty jsou zavádějící  ) http://en.wikipedia.org/wiki/Root_mean_square
mas pravdu  ten koeficient 0,707 (teda 1 lomeno odmocnia z 2) plati len pre sinusovy signal.
teda ide o zjednodusenie vypoctu plochy pod kirvkou signalu nakolko pre sinusovy signal (u nas to bude zvuk) plati vztah:
RMS = 0,707 * PEAK
(cize sinusovy vykon je rovny (1 lomeno odmocnia z 2) krat amplituda (maximalna hodnota vykyvu))
pre stvorcovy alebo trojuholnikovy to uz neplati. da sa to vsetko odvodit ale nechce sa mi, stacilo mi na skuske
tie vzorce na wiki su vseobecne pre hocijaku funkciu
tu je nieco co vam mozno pomoze:

|
| 30.5.07, 00:30 |
|
 |
|
DRYVER
Registrován: 23.8.06, 22:15 Příspěvky: 2939 Bydliště: Rokytnice u Přerova
|
Tak uz mas diru pro repro vytvorenou?? ja to vystipal bocnima elektrikarskyma stipackama a pak jen zlehka zapiloval (je to schovane pod reprakama a krytkama, nikdo to neuvidi tak o co de ze. 
|
| 19.6.07, 09:33 |
|
 |
|
epto
|
http://www.chrudim2000.cz/tuning/
volakde na disku som mal ulozene stranky aj s fotkami ako jeden manik dal repro do prednych dveri. Mal to krasne urobene, odstraneny akusticky skrat...
len to neviem najst
Repto kruhoveho tvaru mal podlozene dvoma-troma kruhmi z MDF dosky a prisrubovane na dvere (aby nerezonovalo s celym tapacirungom), potom vsetko prelepil hrubou foliou (taka z jednej strany alobal, potom trochu (2-3mm) penovej hmoty a potom lepiaca vrstva).
To foliou polepil cele vnutro a potom aj cely priestor pod tapacirungom. (v novsich Fackach je tam taka tenucka folia proti zatekaniu)
ked to najdem tak to sem nahodim.
_________________ Favorit Black Line, 50kW, r.94
|
| 19.6.07, 14:43 |
|
 |
|
deekay
Voditelj brodice
|
DRYVER píše: Tak uz mas diru pro repro vytvorenou?? ja to vystipal bocnima elektrikarskyma stipackama a pak jen zlehka zapiloval (je to schovane pod reprakama a krytkama, nikdo to neuvidi tak o co de ze. 
este to nemam, musim ist za stolatom nech mi vyrobi drevene podlozky a sa mi nechce moc
s tym schovavanim sa budem tiez hrajkat 
|
| 19.6.07, 14:52 |
|
 |
|
deekay
Voditelj brodice
|
epto píše: http://www.chrudim2000.cz/tuning/ volakde na disku som mal ulozene stranky aj s fotkami ako jeden manik dal repro do prednych dveri. Mal to krasne urobene, odstraneny akusticky skrat... len to neviem najst  Repto kruhoveho tvaru mal podlozene dvoma-troma kruhmi z MDF dosky a prisrubovane na dvere (aby nerezonovalo s celym tapacirungom), potom vsetko prelepil hrubou foliou (taka z jednej strany alobal, potom trochu (2-3mm) penovej hmoty a potom lepiaca vrstva). To foliou polepil cele vnutro a potom aj cely priestor pod tapacirungom. (v novsich Fackach je tam taka tenucka folia proti zatekaniu) ked to najdem tak to sem nahodim.
myslis tappaju? http://www.tappaja.com/autohifi/favorit/dvere/index.htm
tak s tym si pisem na ICQ  uz mam aj ten jeho zazrak, tento tyzden to spravim a ponuknem postrehy.
ale pocul som ze sa ta tappaja potom dost odlepuje ked je teplo, no uvidime...
|
| 19.6.07, 14:54 |
|
 |
|
epto
|
deekay píše: epto píše: http://www.chrudim2000.cz/tuning/ volakde na disku som mal ulozene stranky aj s fotkami ako jeden manik dal repro do prednych dveri. Mal to krasne urobene, odstraneny akusticky skrat... len to neviem najst  Repto kruhoveho tvaru mal podlozene dvoma-troma kruhmi z MDF dosky a prisrubovane na dvere (aby nerezonovalo s celym tapacirungom), potom vsetko prelepil hrubou foliou (taka z jednej strany alobal, potom trochu (2-3mm) penovej hmoty a potom lepiaca vrstva). To foliou polepil cele vnutro a potom aj cely priestor pod tapacirungom. (v novsich Fackach je tam taka tenucka folia proti zatekaniu) ked to najdem tak to sem nahodim. myslis tappaju? http://www.tappaja.com/autohifi/favorit/dvere/index.htmtak s tym si pisem na ICQ  uz mam aj ten jeho zazrak, tento tyzden to spravim a ponuknem postrehy. ale pocul som ze sa ta tappaja potom dost odlepuje ked je teplo, no uvidime...
presne toto som myslel. 
_________________ Favorit Black Line, 50kW, r.94
|
| 20.6.07, 14:15 |
|
 |
|
spartra
Registrován: 3.3.06, 22:13 Příspěvky: 1331 Bydliště: královehradecký kraj
|
_________________ š 105 s, 50kw, LPG r.v. 5 - 85
|