Obroušení nového laku a leštění
| Autor |
Zpráva |
|
varok
|
 Re: Obroušení nového laku a leštění
Už jsem našel asi i ten 3M co jsem měl od toho kluka. Něco takového: http://www.a-c.cz/index.php?/3m/lakovan ... e.tpl.html
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
| 16.5.13, 21:15 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
Blackie 639
|
Ahoj Varoku, loni na podzim jsem stříkal kromě střechy, celou krátkou Felinu. Protože jsem začátečník, tak jsem měl na některých místech pomeranč. Celý auto jsem zbrousil 1000-1500 pod vodou a potom nanesl tuto pastu http://www.colorshop.cz/brusne-lestici- ... 250g-i459/ Bohužel, zatím nemám leštičku s plynule nastavitelnýma otáčkama, tak jsem použil vibrační brusku Decker. Je to takovej hnusnej vibrátor, ale povedlo se mi jím udělat alespoň, základní lesk. Po nanesení pasty na vybroušený lak jsem použil tvrdý leštící kotouč http://www.colorshop.cz/lestici-molitan ... -mm-i1045/ a krouživými pohyby leštil a leštil  Navzdory tomu, že jsem to dělal na podzim a bylo cca 15C, tak pasta rychle vyschla a já pochopil, že budu muset při leštění dodávat vodu (tuhle operaci jsem dělal poprvé a nikde jsem o tom nečetl). Po skončení leštění bylo auto celé bílé, jak když ho zkropíš hasičákem, a na to jsem vzal jen čistý flanel a ten bílý šlem z auta setřel. Auto se leskne ještě teď, a to parkuju pořád před domem a jednou za čtrnáct dní, umyji šaponem s voskem. Auto je stříkaný romantickým červeným akrylem od Body  Je lepší používat vyzkoušené postupy, leštící pasty, kotouče. Já nechtěl utratit majlant za 3M pasty a kotouče, tak jsem pořídil jen to o čem výše píši a celkem se to povedlo. Kdybych nad tím strávil půl dne, tak i ten zrcadlovej lesk bych z toho dostal. V jiném příspěvku píšeš, že se ti dělá pomeranč. Leštění s tím malinko souvisí, tak to sem napíši. Dnes jsem lakoval plničem alu disky. Nemohl jsem se domluvit s pistolí, pořád mi dělala pomeranč, ať jsem ji nastavil jak chtěl, pořád jsem měl hrubý povrch (jako když šopuješ hliníkem). Vysvětlení na sebe nenechalo dlouho čekat. Pod nádobkou uvnitř pistole, mám sítko a to je tak jemné, že i přes to že jsem měl plnič správně naředěný, špatně protýkal k trysce. Tím jsem si i vysvětlil, proč se mi těžko nalejval vrchní lak, loni na podzim To jen takový postřeh, jestli nemáš obdobný problém.
|
| 16.5.13, 22:04 |
|
 |
|
Dallen
|
U té pasty by bylo dobré kdyby sis byl jistý, protože pokud to je třeba http://www.a-c.cz/index.php?/3m/lakovan ... e.tpl.htmltak stou nic neuděláš. Jinak problém máš stím, že nemáš dostatečný lesk jestli to chápu dobře? Výsledný lesk i "hloubku" dělá lak. U barvy je důležité, aby byla rozlitá rovnoměrně čistě beze stop. Samozřejmně tam nějaký "přirozený" lesk je, ale né tak velký jak jsem dával třeba foto. Co se týče leštění tak věř, že s jednou pastou toho prostě moc neuděláš. Ten svěrtle modrej vršek je finiška, jestli si to brousil tak sní moc toho neuděláš skoro nic bych tipl osobně, ta se používá s měkkým perforovaným kotoučem. Jedu v pondělí pryč na dlouhou dobu, ale pak se někdy můžeš stavit, zkusím Ti trošku odlít té 3M trikolory, zajdem do jimi brusiv kde si koupíš nějaké kotouče za pár kaček. Případně se dají sehnat dobře z PL http://showcarshine.pl/50-pady-i-bp?p=2
_________________ Ex^2-Škoda 120 Ex-Forman 135Lx, nejlepší auto co jsem kdy měl. (__¤)==\*/==(¤__) AR 156 1.8TS Cuore Sportivo
|
| 16.5.13, 23:13 |
|
 |
|
varok
|
Aha, takže když to nemám nastříkané dobře, tak nedosáhnu pořádného efektu hlubokého lesku nikdy? Zkusím se podívat na netu, jak vypadá ta pasta 3M trikolora. Ten kluk mi dal tu pastu na vyzkoušení, jak jsem psal, má to z polska a není tam český popis, tak nevím přesně, ale vypadá stejně jako na obrázku. Jak jsem psal už jindy, nejsem profi lakýrník a stále se učím. Za druhé nemám pořádné prostory na stříkání(časem snad uklidím trošku v garáži) a pořádný kompresor. Nejsou hold penízky. A u JIMI Brusiva mají i leštící kotouče? Občas tam jezdím ale nevěděl jsem, že prodávají i leštící kotouče. Já jsem koupil takový šmejd v ostravě kde jezdím poslední dobou pro barvy. Stál taky pár korun, ale už se mi ten molitam 2x utrhnul. Je to takový ten dohromady s tím unašečem. Mám v garáži ale i unašeč se suchým zipem, tak zkusím koupit molitan co je zvlášť na přilepení. Děkuji za rady.
Blackie 639: Ano, psal jsem o pomeranči, ale potom jsem to vysvětlil tím, že bylo asi špatné tužidlo. Teď už se docela povedlo a nějaký lesk to má, ale není to dokonale nastříkané, nejsem lakýra.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
| 17.5.13, 04:45 |
|
 |
|
Dallen
|
_________________ Ex^2-Škoda 120 Ex-Forman 135Lx, nejlepší auto co jsem kdy měl. (__¤)==\*/==(¤__) AR 156 1.8TS Cuore Sportivo
|
| 17.5.13, 10:48 |
|
 |
|
varok
|
Dnes jsem jel pro něco do ostravy, tak jsem se stavil v autolacích kam poslední dobou rád jezdím. Naneštěstí tam nebyl ten chlápek, který je prý i lakýrník a rozumí tomu. Ta ženská tomu ale taky docela rozumí. Doma jsem měl kotouč molitan, který už je i s tím unašečem, ale ten molitan se mi kdysy urval. Tak jsem ho doma zalepil, ale včera se mi opět urval, tak jsem dnes koupil nový. Dala mi se šedým molitanem, ale jinou značku, tak snad vydrží. Stál 150,- kč. Ptal jsem se ji na nějaké leštící pasty a doporučila mi ty 3M, ty prý jsou nejlepší. To tvrdí všude. Vzal jsem si na zkoušku pár kapek na vyzkoušení. Volala tomu chlápkovi, protože si nebyla jistá, ten ji říkal, že se zeleným víčkem.
Dallen: Včera večer jsem se díval na netu jak jsi psal tu trikolora a už vím. Jsou to taky 3M, ale tři druhy. Lahve s modrým, žlutým a zeleným víčkem. Dnes je venku u nás docela hnusně. Jestli bude zítra lépe, zkusím tu leštící pastu.
|
| 17.5.13, 16:53 |
|
 |
|
varok
|
Ještě jsem chtěl poprosit. Když se leští barva na čerstvě nastříkaném autě, odstátá třeba pár dní, tak to osmirkuji jemným smirkem třeba 2000. Potom nanesu leštící pastu, nechám zaschnout až se udělá takový bílý film a pak leštím? Nebo se má rozleštit ta 3M pasta hned po nanesení? A má se to vlhčit nebo nee? Někde čtu že se to musí vlhčit, jinde zase že ne, tak nevím.
|
| 17.5.13, 17:47 |
|
 |
|
Blackie 639
|
Já tu Fareclu musel vlhčit a hodně. Kdybych to neudělal, tak se mi během mžiku vysuší a leštící molitan jezdí na sucho a absolutně nic nevyleštím. Řekl bych, že je to podstata leštění, brusné částečky musí mít možnost pohybu, a to jim umožní právě voda. Píšu ale o konkrétní lešticí pastě, je možné že ty od 3M, to nevyžadují.
|
| 17.5.13, 19:03 |
|
 |
|
škodovka
karosář
|
I 3M to potrebuje, navic nanaset pastu na auto je blbost, lepsi je si ji nanest na kotouc rovnou. A hlavne mokrit a mokrit
_________________ škoda 105S (Blanka)1984 438 000km-kdykoliv kamkoliv... škoda 125L (Bobiš)1988 70 000km-přepych a pohodlí škoda 100L (Šmoulinka)1974 204 000km-tradice a jistota škoda 110R 1977 152tk škoda felicia 1.3MPi 255tk+1.3 MPi Kombi LPG 444tk OctaviaII 1,9tdi 462tk
|
| 17.5.13, 19:17 |
|
 |
|
varok
|
Tu pastu G3 tam měli na stole, ale nevím, jestli ji běžně prodávají, nebo ji tam měli jen tak. Neptal jsem se, protože mi ta ženská tvrdila, že prodávají většinou jen ty 3M pasty na leštění. Měli tam asi 5 nebo 6 druhů.
|
| 17.5.13, 19:18 |
|
 |
|
varok
|
Takže mám tu 3M pastu nanést kotoučem a třeba rozprašovačem poprášit a leštit? Nikdy jsem tak velkou akci nedělal, tak se ptám. Co jsem stříkal pár věcí, tak jsem to stříkal každému s tím, že to mají hooodně levně a je tam mírně smítek. Jedinému Fatalovi jsem nabídnul vyleštění zadních lemů, protože se mi to moc nepovedlo. Zatím nechtěl.
|
| 17.5.13, 19:20 |
|
 |
|
škodovka
karosář
|
Na tak nejak idealne mokrej kotouc (nesmi z neho vylozene chcat, ale nesmi byt jenom vlhkej, tak neco mezi) si doprostred kapnes trochu pasty a jedes, kdyz si jeste predtim strechu poprasis rozprasovacem, nebo necim, udelas dobre. Hlavne si to kontroluj at je to porad mokre a privlhcuj, jinak to nebude moc uspokojivy vysledek..
_________________ škoda 105S (Blanka)1984 438 000km-kdykoliv kamkoliv... škoda 125L (Bobiš)1988 70 000km-přepych a pohodlí škoda 100L (Šmoulinka)1974 204 000km-tradice a jistota škoda 110R 1977 152tk škoda felicia 1.3MPi 255tk+1.3 MPi Kombi LPG 444tk OctaviaII 1,9tdi 462tk
|
| 17.5.13, 19:33 |
|
 |
|
Blackie 639
|
Pastu jsem stříkal z tuby na karoserii a lešticí kotouč. Vodu jsem musel přidat v podstatě hned, protože ačkoliv bylo jen 15C, tak začala pasta velmi rychle vysychat. Vlhčení jsem prováděl molitanovou houbou namočenou v kýblu s vodou, který jsem měl u auta a vždy když bylo třeba, tak jsem houbičku vyždímal nad leštěným místem. Je třeba hned mokřit, jak vidíš, že pasta vysychá. Je správné, když se začne na leštěném dílu dělat bílá emulze. Když už pak budeš chtít skončit, tak necháš jen emulzi uschnout a setřeš ji čistým suchým flanelem nebo bavlněným hadrem.
Naposledy upravil Blackie 639 dne 17.5.13, 19:58, celkově upraveno 1
|
| 17.5.13, 19:50 |
|
 |
|
varok
|
No co se dívám tak různě po netu, třeba na jotrubce, tak tam to dělají většinou na sucho.
|
| 17.5.13, 19:51 |
|
 |
|
Blackie 639
|
Nevlhčí, protože mají zřejmě jiný typ pasty. Já kdybych nemokřil, tak nic nevyleštím. Znova píšu, že podstata leštění, jsou kolující brusné částečky a to jim umožní právě voda. Ze začátku jsem to zkoušel také na sucho a absolutně se nic nedělo. Potom mi došlo, že se musí pasta mokřit (na lešticí pastě nebyl český návod) 
|
| 17.5.13, 20:08 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |