|
machal
|
 Výměna blatníku Forman
Chystám se na výměnu PL blatníku u Formana ,prosím o radu co všechno se musí demontovat (kapota, světla atd.) popř.postup , a jestli se musí někde něco lepit nebo tmelit poř čím a kde. Ačkoliv to asi nebude nic moc komplikovaného budu to dělat venku na ulici a nebudu od toho moct odejít někde něco schánět a nerad bych nějaké překvápko . Díky za rady
|
|
gokralik
Registrován: 28.12.07, 16:31 Příspěvky: 11969 Bydliště: Český Těšín
|
A co takhle otevřít Andrta a nalistovat patřičnou stránku? Výměna je velice jednoduchá. Odmontuješ blinkr, zástěrku (pokud máš). Otevřeš dveře. Ve škvíře mezi otevřenými dveřmi a blatníkem jsou dva šrouby (jeden nahoře a druhý dole). Dá se tam dostat malou gola sadou. Ale pozor, ať nepoškrábeš dveře. Jeden šroub je za zástěrkou, budeš to muset trochu orýpat šroubovákem, pod vrstvou plastizolu a tmelu kolikrát nejde vidět. Pak povolíš zevnitř šroub, co drží nárazník na takové té vzpěře (hlavně neztrať tu hranatou matici, co ti vypadne z nárazníku). Nárazník stlač dolů a měl by se objevit šroub u světla - je schovaný pod nárazníkem, je tam špatný přístup, ale lepší, než sundávat celý nárazník. Pokud povolíš i jeho, zbytek je v suchu. Čekají tě jen 4(?) šrouby na horním lemu a 2 šrouby, co drží kapotu. Tam stačí sundat jen ten jeden, druhý stačí povolit. Blatník je uložen ve tmelu, takže ho budeš muset vytrhnout.
Až ho budeš dávat zpět, je třeba všechny plochy očistit od starého tmelu, potom znovu natmelit ten horní lem, blatník uložit, všechny šrouby dotáhnout a znovu dotmelit všechny spáry, aby byly ty spoje hladké a nevznikaly tam kapsy, ve kterých se drží voda. Tzn. zevnitř podběhu pak dotmelit tu spáru nahoře, kolem světla a pak plech blatníku - který tvoří podběh - ke kastli. Pokud budeš dávat blatník nový, musíš na něm samotném zatmelit i tu spáru mezi podběhem a vnějším plechem. Já to řeším obyčejným akrylátovým tmelem, nejsou s ním problémy a je mnohem levnější, než karosářský. Tmelem nešetři, pokud ho tam dáš víc, prostě ho setřeš prstem. Po zaschnutí (v tomhle počasí bych tomu nechal aspoň pár dní) bych celý podběh nastříkal (v horším případě natřel) bitumenem k ochraně podvozků vozidel. Vyhnul bych se značce BODY, doporučuju Würth nebo Motip.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš  Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
|
machal
|
 Re: Výměna blatníku Forman
Díky za návod , listoval jsem v googli a našel jsem akorát nějaký hodně stručný popis kde je demontováno kdeco a tomu jsem se chtěl vyhnout , počkám na lepší počasí.
|