| Autor |
Zpráva |
|
varok
|
 Metalíza
Zdravím všechny lakoše, opět bych chtěl otravovat a poprosit o radu. Potřeboval bych vědět, jak správně stříkat metalízu? Poslední dobou slýchám a vídám odlišné postupy a nevím, který je ten dobrý a správný. 1. Nastříkat metalízu, chvíli počkat, dejme tomu 15-20 minut a hned nastříkat bezbarvý lak. 2. Nastříkat metalízu. Nechat normálně uschnout, třeba hodinu. Potom teprve nastříkat bezbarvý lak.
Který postup je tedy ten pravý?
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
| 23.5.13, 19:02 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
Jarda S.
Dřevák na focení, neumí ostřit
Registrován: 19.7.06, 20:40 Příspěvky: 27259 Bydliště: Netolice největší prdel v republice
|
 Re: Metalíza
1. barva a lak se musí slejt jinak by se lak moh oloupat
_________________ Nissan Navara D40 Passat 96kw Felda 1.3BMM combi LPG ve stavu klinické smrti čeká na konec
|
| 23.5.13, 19:52 |
|
 |
|
kwiko
Registrován: 10.1.06, 13:21 Příspěvky: 5194 Bydliště: Pééétržka a Horne Saliby
|
ono zalezi ci ta meta je na vodnom zaklade, alebo nieje, a od teploty (ci striekas v boxe)
Metu striekam na 3x. 1, najprv poprasim 2, nastriekam (radsej 2x tensie ako naraz nagrcat privela farby) 3, nakoniec zase zlahka poprasim cim zjednotim odtien, a strukturu (inak ti vyjde pri tmavsich tmavsia, pri bledych svetlejsia a bez vyrazneho zrna)
pockam kym to uschne, pripadne si pomozem ziaricom ci fenom.
A az potom nastriekam lak, tiez najprv poprasim...
Ci je to za 15minut ci 2hodinky je vcelku jedno, len meta musi byt sucha, inak zlenedobre a to sa bude lupat stopercentne. Najma ta vodovka je svina a tam sa bez dosusovania moc neda... Niekde v technickych listoch som cital ze do 24hodin pri normalnom tuzidle je to bezproblemov, osobne sa snazim v do par hodin to dostriekat, nech to moze dlhsie schnut ako celok.
_________________ Forman 135Le Volvo 855 TDI 0949126151
|
| 23.5.13, 21:23 |
|
 |
|
varok
|
Né, jedná se o klasiku s ředidly. Takže spíše ta druhá možnost? No já právě doteď používal tu první možnost, tedy že jsem nastříkal metalízu, třeba 2 nebo 3 vrstvy. Potom nechal asi 15-20 minut přischnout a stříkal bezbarvý lak.
Teď mi ale jeden co lakuje auta říkal, že je lepší nechat tu metalízu schnout déle, třeba 1 hodinu a až potom stříkat bezbarvý lak. Z metly se prý mohou uvolňovat nějaké těkavé látky a naleptávat ten bezbarvý lak. potom to může dělat nějaký nepořádek. Už se mi to jednou stalo, ale to jsem stříkal když už bylo chladněji.
Na jo trubce jsem i viděl, že lakýra nastříkal plnič. Nechal to zaschnout, obrousil pod vodou. Nechal zaschnout. Potom nastříkal metalízu a opět nechal zaschnout. Bylo to asi delší dobu, protože tu metalízu ještě před stříkáním bezbarvého laku utíral asi nějakou speciální útěrkou. Takže metalíza už byla asi dobře zaschnutá. Bylo to dost stříhané, tak nevím, jaké přestávky byly mezi jednotlivými procesy. Teď potřebuji jednomu dědulovi nastříkat bok dost cenného auta, i když už starší kousek. Tak se musím hodně snažit, aby mi to nikde nesteklo, alespoň né hodně a bylo to co možná nejvíce dokonalé.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
| 24.5.13, 15:45 |
|
 |
|
varok
|
A když to tedy shrnu, tak kdybych nastříkal tu metalízu třeba jeden den k večeru, dejme tomu třeba kolem 17. hodiny, tak to můžu přestříkat bezbarvým lakem třeba i na druhý den třeba v 9 hodin ráno?
|
| 24.5.13, 20:53 |
|
 |
|
CrazyMan
|
podle mě jo... přejet to tou lepivou utěrkou odmastit a stříkat
_________________ VW Passat 3B3 1.9 TDI 96Kw
|
| 24.5.13, 20:56 |
|
 |
|
varok
|
No koupil jsem nějakou antistatickou utěrku. Miloš tady kdysy psal o nějaké medovce, ale u nás to nikdo v autolacích nezná co jsem se ptal. Ta antistatická asi bude ono, prý to nalepí všechen bordel. Nastříkám tedy metlu a nebudu to stříkal ale za tak dlouho. Nechám to uschnout asi dvě hodiny, mezitím vyčistím pistoli a uvidím. Děkuji za rady.
|
| 24.5.13, 21:14 |
|
 |
|
gokralik
Registrován: 28.12.07, 16:31 Příspěvky: 11969 Bydliště: Český Těšín
|
Já vždy postupoval jak psal Sádra a výsledek byl vždy velmi uspokojivý. Nejdříve metlu, klidně v jedné silnější vrstvě, schne to rychle, tak za 10 minut už jen trochu lepí a nešpiní, pak dvakrát lak. Samozřejmě první vrstvou jen poprášit a druhou vstvou po 10-20 minutách zalít.
To loupání dle mě způsobuje právě fakt, že se nechá metla úplně zaschnout a až pak se na to stříká lak. Lak se s podkladem nespojí.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš  Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
| 24.5.13, 21:35 |
|
 |
|
varok
|
Hm, já to doteď taky tak dělal, zatím žádný problém, tak nevím. Asi tedy zůstanu u té staré technologie. Poslední dobou vídám auta dokonce origo z fabriky, kde se loupe lak. Třeba hodně Fiat Brava, jednu Lagunu apod. Tak jsem teď z toho nějaký zmatený.
|
| 24.5.13, 21:43 |
|
 |
|
Jarda S.
Dřevák na focení, neumí ostřit
Registrován: 19.7.06, 20:40 Příspěvky: 27259 Bydliště: Netolice největší prdel v republice
|
jenže to sou vesměs 10-15 let starý laky to je "normální"
_________________ Nissan Navara D40 Passat 96kw Felda 1.3BMM combi LPG ve stavu klinické smrti čeká na konec
|
| 25.5.13, 00:50 |
|
 |
|
varok
|
Dnes jsem stříkal tu fušku a myslím že se povedlo. Byla to Toyota Corola z 97 roku. Stříbrná metalíza. Takové barvy nemám moc rád, myslím stříbrné metalízy. Když nastříkám metalízu, tak jde vidět kdy zaschne, protože zmatní. Když ale potom stříkám bezbarvý lak, tak jde špatně vidět jak to kryje.
Ještě bych se prosím rád zeptal, z čeho jsou takové šmouhy-pruhy? Místy mi to dělalo takové vodorovné pruhy v bezbarvém laku, nevím z čeho to je. Myslím ale, že na garážový lak to jde. Uvidím zítra až to zaschne. Musím to ještě přeleštit, protože to je zase od bordelu, protože jsem to stříkal v jiné garáži. Nikde mi to ale snad nesteklo, alespoň co jsem se naposledy díval. Nějaké chybičky tak jsou, ale pořád se učím.
|
| 25.5.13, 18:43 |
|
 |
|
gokralik
Registrován: 28.12.07, 16:31 Příspěvky: 11969 Bydliště: Český Těšín
|
Když nevidíš, jak to kryje, tak se dívej proti světlu. Dej si tam klidně světlo se stovkou žárovkou, ať se ti to v laku odráží. Proti bordelu to chce několikrát pozametat, vyfoukat a stěny, stropy a hlavně podlahy před stříkáním pokropit vodou.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš  Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
| 26.5.13, 11:10 |
|
 |
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
varok píše: No koupil jsem nějakou antistatickou utěrku. Miloš tady kdysy psal o nějaké medovce, ale u nás to nikdo v autolacích nezná co jsem se ptal. Ta antistatická asi bude ono, prý to nalepí všechen bordel. Nastříkám tedy metlu a nebudu to stříkal ale za tak dlouho. Nechám to uschnout asi dvě hodiny, mezitím vyčistím pistoli a uvidím. Děkuji za rady. asi to je ta antistatická normálně to lepí u nás říkáme medovka, co tu kdo píše tak msíš dodržet i správnou vzdálenost od plechu asi 25 cm abys správně naprášil pigment, a to že se lak oloupe to je tím že se laku netopí a je kosa jak prase,
|
| 26.5.13, 13:18 |
|
 |
|
varok
|
Dnes jsem se na to byl podívat a je to trošku horší než jsem včera myslel, ale jde to. Včera jsem se díval jen v garáži, dnes jsem to vytáhnul ven, tak se objevili chybičky- Pořád se ale řídím příslovím: chybami se člověk učí. No, nevím proč, ale zrovna tu metlu i ten bezbarvý lak mi to udělalo docela pěkně velký rozprach, který jsem řešil ve vedlejším tématu. Je pravda, že mi to teď míchlala ženská v suché, jindy mi to míchá asi její syn a to asi bývá husté jak prase. Sice to vždycky přiředím ředidlem C6000, i když se to správně nemá, ale ředidlo origo je drahé. Trošku mi to udělalo neplechu, jak jsou spáry mezi dveřmi a mezi zadními dveřmi a zadním blatníkem. Ale snad to půjde obrousit a vyleštit. Jinak jsem s lakem spokojený. Nikde mi to nesteklo na plochách. To že tam je trošku bordelu neřeším.
|
| 26.5.13, 14:24 |
|
 |
|
varok
|
Po dlouhé době bych se chtěl vrátit k tématu. Už jsem se ptal kdysy, ale nějak jsem se nedozvěděl příčinu. Až dodělám své fáčko, bude samozřejmě metla. Sice né stříbrná, vínová, ale i tam mi lepí ...... Když stříkám menší plochy, tak to není vidět. Stříkám li ale větší plochy, boční dveře, kapotu, střechu apod, tak mi to dělá takovou zebru. Prostě jsou tam jemné pruhy, jakoby rozdíly v odstínu. Prostě pruhy. Čím to je prosím způsobeno?
|
| 10.11.14, 21:27 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |