|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 15 ] |
|
| Autor |
Zpráva |
|
Bukaj
|
 Teploměr Octavia
Otec má octavii 1,8 20V (Audi motor bez turba) r.v. 1997 a poslední dobou se něco děje (pravděpodobně) s elektrikou.
Asi před rokem odešel termostat, v servisu termostat za nekřesťanský peníz (asi 3500Kč) vyměnili (údajně) a od té doby má auto problémy s chladicí soustavou.
Jakmile se otevře víčko expanzky, jakoby se okruh zavzdušnil - teplota potom nějaký čas značně kolísá. Občas zase jakoby nedovíral termostat - hadice a chladič je horký ještě před zahřátím motoru na provozní teplotu. Občas se to chová zcela normálně.
Poslední dobou také dost často neukazuje teploměr - ručka se ani nehne. Kontroloval jsem obě termočidla a zdají se být v pořádku (výměnná metoda).
Podle elektroschématu jde signál pro budík teploměru přímo z čidla k budíku, nejde přes řj, takže by jeho disfunkce neměla mít vliv na chod motoru. Je pravděpodobná závada kabeláže, nebo odchází budík? Zkoušel jsem i hýbat konektory na přístrojovce, ale bez výsledku...
Když se auto chová nestandardně, má cca o litr vyšší spotřebu.
Po výměně rozvoďáku a vodní pumpy a vymazání paměti závad (dělal můj kamarád) se chvíli auto chovalo jako zamlada (spotřeba, funkce), ale po cca 500Km zase začalo blbnout. Pravděpodobně jde o závadu v elektroinstalaci, kde by mohla být chyba?
Může být vadný termostat a navíc závada v elektroinstalaci?
Jinak v elektroinstalaci se zatím měnila jen váha vzduchu, která odešla před půl rokem.
Díky za náměty a rady
(předem děkuji ostříleným automechanikům Milošovi, Kristensenovi a Drakovi za připomínky z praxe  )
_________________ Å 130 L 86 - cestovní limuzína Levandulka 1000 MBG De Luxe 67 - v renovaci Felda Combi GLXi - 1,3 MPi 97 - k užitku tátovi 130LPG 130L 86 - denní vůz 1000MB MB 69, 1.8.68 Ať mi nikdo neříká, že něco nejde...  Škoda 742 Forever Team
|
| 23.4.07, 12:33 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
Kristensen
Registrován: 24.2.07, 10:02 Příspěvky: 6765 Bydliště: Česká Třebová
|
Nenapadá mě než hledat a hledat, nevim jak VAG ale Atal umí kontrolovat správnou funkčnost budíku, tak to by byla asi první věc co bych udělal, pak bych se zaměřil na změření skutečnej teploty motoru a pokud by cca souhlasila s budíkem tak bych se nejspíš znovu pídil po tom termostatu, jestli si to nepletu s jiným autem tak 20V má dvě čidla na teplotu, jedno pro budík a jedno pro jednotku, a podle toho jak píšeš že se mění spotřeba a i ukazovaná teplota, tak to vypadá že se mění i teplota vody víc než je zdrávo protože jinak by se neděli dvě věci které s sebou nesouvysej (tím myslím že každá má své čidlo), takže prostě asi ten termostat.
_________________ JM AUTO-MOTO
Tak jsem všechno prodal a koupil jsem si ojetou P306 a XJ 900 Div
|
| 23.4.07, 14:09 |
|
 |
|
Bukaj
|
Dobře, termostat.
Tenhle motor má dokonce tři čidla teploty - tedy dvě, ale jedno z nich je zdvojené se dvěma obvody - jeden pro řj, druhej pro teploměr. Druhé čidlo je kousek vedle u takové rozbošky - asi rozčtverky, teď nevim, a to dává taky signál do řj.
Ta spotřeba je buď termostatem, nebo nějaké čidlo hlásí blbosti do řj...
A ten nefunkční teploměr s termostatem nesouvisí, ne? I když termostat blbne, tak by měl teploměr něco ukazovat...
_________________ Å 130 L 86 - cestovní limuzína Levandulka 1000 MBG De Luxe 67 - v renovaci Felda Combi GLXi - 1,3 MPi 97 - k užitku tátovi 130LPG 130L 86 - denní vůz 1000MB MB 69, 1.8.68 Ať mi nikdo neříká, že něco nejde...  Škoda 742 Forever Team
|
| 23.4.07, 14:26 |
|
 |
|
Kristensen
|
Bukaj píše: Dobře, termostat. Tenhle motor má dokonce tři čidla teploty - tedy dvě, ale jedno z nich je zdvojené se dvěma obvody - jeden pro řj, druhej pro teploměr. Druhé čidlo je kousek vedle u takové rozbošky - asi rozčtverky, teď nevim, a to dává taky signál do řj. Ta spotřeba je buď termostatem, nebo nějaké čidlo hlásí blbosti do řj... A ten nefunkční teploměr s termostatem nesouvisí, ne? I když termostat blbne, tak by měl teploměr něco ukazovat...
Já myslel že to ukazuje ale že se mění teplota, no pokud to neukazuje vůbec tak budík nebo čidlo, i když třeba u 1,6 když je termostat otevřenej tak se ručička většinou ani nehne nebo jen minimálně.
|
| 23.4.07, 15:28 |
|
 |
|
Bukaj
|
Kristensen píše: Bukaj píše: Dobře, termostat. Tenhle motor má dokonce tři čidla teploty - tedy dvě, ale jedno z nich je zdvojené se dvěma obvody - jeden pro řj, druhej pro teploměr. Druhé čidlo je kousek vedle u takové rozbošky - asi rozčtverky, teď nevim, a to dává taky signál do řj. Ta spotřeba je buď termostatem, nebo nějaké čidlo hlásí blbosti do řj... A ten nefunkční teploměr s termostatem nesouvisí, ne? I když termostat blbne, tak by měl teploměr něco ukazovat... Já myslel že to ukazuje ale že se mění teplota, no pokud to neukazuje vůbec tak budík nebo čidlo, i když třeba u 1,6 když je termostat otevřenej tak se ručička většinou ani nehne nebo jen minimálně.
Když to ukazuje, tak se mění teplota a někdy dlouho trvá, než se zahřeje (pootevřený termostat?), někdy neukazuje vůbec... 
|
| 24.4.07, 10:05 |
|
 |
|
Kristensen
|
Bukaj píše: Kristensen píše: Bukaj píše: Dobře, termostat. Tenhle motor má dokonce tři čidla teploty - tedy dvě, ale jedno z nich je zdvojené se dvěma obvody - jeden pro řj, druhej pro teploměr. Druhé čidlo je kousek vedle u takové rozbošky - asi rozčtverky, teď nevim, a to dává taky signál do řj. Ta spotřeba je buď termostatem, nebo nějaké čidlo hlásí blbosti do řj... A ten nefunkční teploměr s termostatem nesouvisí, ne? I když termostat blbne, tak by měl teploměr něco ukazovat... Já myslel že to ukazuje ale že se mění teplota, no pokud to neukazuje vůbec tak budík nebo čidlo, i když třeba u 1,6 když je termostat otevřenej tak se ručička většinou ani nehne nebo jen minimálně. Když to ukazuje, tak se mění teplota a někdy dlouho trvá, než se zahřeje (pootevřený termostat?), někdy neukazuje vůbec... 
No tak normální rozum mě řiká že prostě termostat a to ostatní buďto budík nebo čidlo, nenormální rozum si myslí že možná by bylo dobrý (jenže to ty nejspíš nemáš) připojit Atala do auta a jezdit s ním alespoň týden a sledovat co dělá ta teplota, nebo nějakej jinej teploměr píchnutej někam do vody a porovnávat. Z čeho usuzuješ že to dlouho trvá než se zahřeje? z toho budíku v autě? To bych právě nedrělal když nevíš jestli je ok.
|
| 24.4.07, 11:04 |
|
 |
|
octavio
|
Závady vyčítané VAGom netreba len mazať, ale aj ich odstraňovať...
|
| 24.4.07, 12:40 |
|
 |
|
Dave_Pv
|
Zkus to zastudena (aby to mělo venkovní teplotu) nastartovat a hlídej si teplotu hadice, co jde z termostatu ven do velkého okruhu. Pokud se začne po chvilce pomalu ohřívat, tak máš v háji termostat.
Jinak, pokud máš otevřenej stále termostat, tak ti čidlo teploty přo řídící jednotku hlásí, že je motor stále studenej. Tím pádem motor více žere (jede jakoby na sytič - vlastní zkušenost-taky u AUDI  ) a tím se i rychleji opotřebovává (vyšší obsah benzínu stírá olejový film v povrchu válců 
_________________ ALFA ROMEO 146 1,9 TD - parádička
AUDI COUPÉ QUATTRO 2,3 20V = pořádná strojovna ( 125 kw )
ŠKODA 120LS, rv 81 - po STK = Už není-totálka , ale né mou vinou
|
| 24.4.07, 13:58 |
|
 |
|
Drak
|
Zkus to napíchnout, vymazat závady, projet auto, znovu napíchnout a podívat se, co se objevilo a opravit co to hlásí a zas znova, stalo se i občas, že byla chyba v software a chtělo to přehrát, to ale nedělej, jestli s tím nemáš zkušenosti, stačí chybka v průběhu přehrávání a ŘJ je nenávratně v řiti.
_________________ Už tu nejsem, s fórem mi vlezte na hrb. Co jsem měl rozřešeno dořeště prosím přes drak@drakk.eu
|
| 24.4.07, 18:42 |
|
 |
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
Drak píše: Zkus to napíchnout, vymazat závady, projet auto, znovu napíchnout a podívat se, co se objevilo a opravit co to hlásí a zas znova, stalo se i občas, že byla chyba v software a chtělo to přehrát, to ale nedělej, jestli s tím nemáš zkušenosti, stačí chybka v průběhu přehrávání a ŘJ je nenávratně v řiti.
tu závadu softveru to taky nahlásí do paměti závat, že musíš přehrát základní program nebo nastavení už nevím dělal jsem to podle manuálu vis a v pohodě, jinak najít tu závadu je pakec, já jsem něco podobného řešil, nakonec jsem odpojil baterku do rána a pak připojil, start po zapnutí klíčku po 30 s a až na potřetí to jelo a jezdí dodnes, ale to už bylo tonoucí se stébla chytá miloš
|
| 24.4.07, 20:27 |
|
 |
|
Bukaj
|
No, řj nehlásí žádnou závadu.
Termostat někdy "visí" - propouští - hadice k chladiči je teplá před ohřátím motoru na prov. teplotu, někdy se chová normálně.
Jaký termostat tam mohli dát v tom servisu? Nebo si jen naúčtovali a nic nevyměnili?
Ale to by si snad v autorizovaném servisu nedovolili, ne?
Zajedu na to auto mrknout (táta bydlí mimo Prahu) koupím termostat a uvidíme 
|
| 27.4.07, 09:44 |
|
 |
|
Drak
|
To by ses kolikrát divil, co si v autorizovaným servisu dovolí, z mojí osobní zkušenosti v nich dělají z 70% blbci, co nejsou schopni samostatné práce potažmo samostatného uvažování a umí dělat jen jako roboti podle přiložených manuálů stylem povol šroubek vpravo nahoře atd..., stává se kolikrát, že danou součást zapomenou vyměnit a vedení aby nevypadalo jako blbec to stejně naúčtuje a doufá, že si toho zákazník nevšimne. Termostat bych rozhodně dal novej a po zkoušce i čidlo na větráku, takový ty "nový" věci vytažený třeba z havárek a onověný technickým benzínem taky nemusí být OK.
_________________ Už tu nejsem, s fórem mi vlezte na hrb. Co jsem měl rozřešeno dořeště prosím přes drak@drakk.eu
|
| 30.4.07, 07:25 |
|
 |
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
Drak píše: To by ses kolikrát divil, co si v autorizovaným servisu dovolí, z mojí osobní zkušenosti v nich dělají z 70% blbci, co nejsou schopni samostatné práce potažmo samostatného uvažování a umí dělat jen jako roboti podle přiložených manuálů stylem povol šroubek vpravo nahoře atd..., stává se kolikrát, že danou součást zapomenou vyměnit a vedení aby nevypadalo jako blbec to stejně naúčtuje a doufá, že si toho zákazník nevšimne. Termostat bych rozhodně dal novej a po zkoušce i čidlo na větráku, takový ty "nový" věci vytažený třeba z havárek a onověný technickým benzínem taky nemusí být OK.
draku oni jsou i někteří odbornící co by tě, nebo mě strčili do kapse, ale musí postupovat podle manuálů a jejich technika a nařízení výrobce, a celý ten marazmus, a ředitel autocentra, a tak to kolikrát vyzní že jsou blbci, tak to prostě draku je miloč
|
| 2.5.07, 20:25 |
|
 |
|
Drak
|
Už sem měl tu čest poznat 3 autorizovaný servisy a zkušenost hovoří za vše, většinou je tam jeden člověk, co to doopravdy ovládá, dva průměrní a zbytek voli pracující stylem přines, podej, nepřekážej. Samosebou, že práce dle návodu je požadavek fabriky a servis ju musí dodržovat, v jednom sem byl zrovna v době, co fabrika chtěla omezit počet svých servisů a měli sme tam inspekci, větší diktatura byla snad už jenom za protektorátu, kontrolovali snad i jestli lezeš do kanálu pravou nebo levou nohou a styl prodeje dílů byl stejnej ve všech, za rohem byly uskladněný auta z protiúčtu a z nich se to tahalo ven a montilo dovnitř aut na dílně a zákazníkům prodávalo jako nový kusy za plnou cenu, takže to neřikám z toho důvodu, že to vyznělo, že sou to blbci, ale z vlastní zkušenosti.
|
| 2.5.07, 20:49 |
|
 |
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
Drak píše: Už sem měl tu čest poznat 3 autorizovaný servisy a zkušenost hovoří za vše, většinou je tam jeden člověk, co to doopravdy ovládá, dva průměrní a zbytek voli pracující stylem přines, podej, nepřekážej. Samosebou, že práce dle návodu je požadavek fabriky a servis ju musí dodržovat, v jednom sem byl zrovna v době, co fabrika chtěla omezit počet svých servisů a měli sme tam inspekci, větší diktatura byla snad už jenom za protektorátu, kontrolovali snad i jestli lezeš do kanálu pravou nebo levou nohou a styl prodeje dílů byl stejnej ve všech, za rohem byly uskladněný auta z protiúčtu a z nich se to tahalo ven a montilo dovnitř aut na dílně a zákazníkům prodávalo jako nový kusy za plnou cenu, takže to neřikám z toho důvodu, že to vyznělo, že sou to blbci, ale z vlastní zkušenosti.
jo draku tak to je, vším tím se musíme protáhnout a pak chcípnem, tak jde život, taky vidím co autorizovaný servis nakupuje za aušusy, máme stejné cesty miloš
|
| 2.5.07, 21:01 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |