Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 14.5.26, 00:03

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 Palubní počítač do Felicie pomocí ODB adapteru+Androidu? 
Autor Zpráva
Mistr mechanik

Příspěvek Re: Palubní počítač do Felicie pomocí ODB adapteru+Androidu?
papi takovou možnost asi zatím nikdo nevymyslel, no v zimním období je to normální,

tak si to kup vyzkoušej a pak napiš

:oops:

15.1.12, 10:30
Příspěvek Reklama

Vzhledem k tomu, že mi bluetooth diagnostický kabel zasílají ze zahraničí, zjistil jsem, že bude zřejmě zdržení na poště, takže doručení potrvá déle než týden. Dorazila mi na mail informace, že asi 40% zásilek zvládají do 14 dnů, jinak až 30 dnů. Kupovat tuto mašinku v českých obchodech se mi moc nechtělo, jelikož cena za úplně stejnou věc je mezi 1200 až 1500 Kč. Zato všude jinde se pohybuje mezi 350 až 500 Kč, což je znatelný rozdíl. Mě se podařilo koupit za 349 Kč plus poštovné 110 Kč. Ke koupi jsem se rozhodl díky tomu, že jsem snad někde viděl nějaké fórum, kde už někdo psal, že mu to na Felícii funguje, sice nenačítá těch dat nijak moc, jen nějaké základní (což se dá logicky očekávat), nicméně společně s chytrým programem se i z těch základních informací dají získat zajímavé výsledky (jak bylo například už zmíněno někde na začátku, chybějící informace o rychlosti umí Torque nahradit rychlostí získanou z GPS, pomocí akcelerometru v mobilu umí vyhodnotit a vypsat, případně vykreslit zrychlení, zatížení motoru atd. Typ motoru se dá zadat ručně stejně jako kubatura a hmotnost vozidla, aby bylo možné vypočítávat přibližný aktuální výkon atp. Co se týká spotřeby, pokud se podaří spojit telefon s kabelem, tak mezi základní údaje, které by měla řídící jednotka načítat by měla patřit práce vstřikování, které jednotka řídí, proto předpokládám, že pro výpočet údajů o spotřebě ve spojení s časem (spotřeba za hodinu) nebo ve spojení s tacho nebo GPS (spotřeba na km nebo na 100 km) by měla fungovat aspoň jako referenční hodnota na které bude vidět zda spotřeba roste nebo klesá při přidání/ubrání plynu. Bohužel to fórum už nemůžu najít, abych si ověřil, zda to skutečně montovali do Felície. Už je to docela dlouho, co jsem to četl. S jistotou vím pouze to, že ta mašinka s Felícií pracuje a umí se spojit se zařízením, na kterém je ale nainstalovaný VAG-COM. Zda bude spolupracovat i s Torque na Androidu je prozatím ve hvězdách, nicméně stále chci věřit tomu, že pro šikovného programátora není problém komunikaci vyřešit a pokud Torque nezná protokol používaný Felícií, dříve nebo později ho znát bude (třeba v další aktualizaci - kdo má Androida, ví o čem hovořím).

18.1.12, 10:32

Jen ještě doplním, pokud Vám jde o reálnou skutečnou spotřebu, tak pokud jsem správně pochopil Torque, v případě, že by jste zjistil, že neukazuje přesnou spotřebu, ale jen nějakou tu referenční, tak prográmek umožňuje kalibraci snad všech hodnot. Z toho plyne, že pokud si dáte práce se zjištěním skutečné průměrné spotřeby za dané období, dá se do výpočtu spotřeby pomocí kalibrace vložit vypočtená konstanta a pak bude spotřeba zobrazována přesně. Pokud jsem viděl montáže do jiných typů aut, tak se hodnoty spotřeby nelišily od hodnot, které ukazoval vestavěný palubní počítač (bylo to ale u nových mercedesů a BMW s rokem výroby po 2010). Jen v jednom nějakém videu jsem narazil na to, že spotřeba byla oproti palubnímu počítači přesně o jeden litr výš. Otázka je, který z počítačů ukazoval přesnější údaj :-)

Naposledy upravil Alfi dne 18.1.12, 14:23, celkově upraveno 1

18.1.12, 10:47
Junior TW team

Jen taková otázka, to si snad myslíš/te, pokud to teď neumí, že se budou zabývat aktualizací proto, aby to fungovalo ne nějaké felicii, která se již přes 10 let nevyrábí?

18.1.12, 11:00
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

No nevím, zda znáte Android market. Vzhledem k tomu, co všechno za nesmysly se na něm dá sehnat (dokonce i aplikace na ohřívání čaje pomocí mobilu :-) ) A vzhledem k tomu, že hodně vývojářů vylepšuje své aplikace v podstatě podle přání uživatelů a často se vyloženě vyžívají v tom, aby jejich aplikace uměla pokud možno úplně všechno, musím konstatovat, že je poměrně hodně pravděpodobné, že se tím bude zabývat. Spíše by měla otázka znít, zda se vývojáři podaří získat potřebné podklady pro přizpůsobení na daný protokol. V tom by byl zřejmě mnohem větší problém. Zatím však doufám, že to nějak pojede. V podstatě všechny benzínové motory od roku 2000 by ta aplikace měla zvládnout. Felícii mám z roku 1999 (1.6MPi GLX) s motorem od Vokswagena, pokud vím, až do roku 2001, kdy se v červnu výroba Felícií ukončila už žádné výrazné změny nenastaly (pokud tedy nebude komunikovat s ročníkem 1999, zřejmě nebude komunikovat ani s novějšími Felíciemi). Potřebný port OBD už má. Nicméně je možné, že tyto starší škodovky s tím portem komunikují v nějakém nestandardním protokolu. To právě zjistím, až mi ten bluetooth diagnostický kabel dorazí. Pokud komunikovat nebude, není nic snazšího, než že ten kabel prodám za 500 Kč někomu, kdo tady v okolí má Androida a novější automobil. Zatím mám ověřeno, že tato sestava funguje dobře na Oktáviích. Našel jsem fórum, kde to někdo úspěšně odskoušel i na Fábiích. Zdá se, že s koncernem VW komunikuje, ale podle slov jednoho z tamnějších přispěvovatelů se zdá, že je ten prográmek krapet vybíravý v tom, s jakým autem komunikuje a s jakým ne. Něco víc o prográmku je zde: http://shadowork.net/index.php?2852

18.1.12, 13:01
Junior TW team

Androida skutečně neznám, já se na moderní mobily už vybod a používám klasické Nokie, co mají čb display.
Pokud to skutečně tak funguje, tak by to bylo dobré, otázka je, jestli je to k něčemu platné

18.1.12, 14:13
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Nebudu rozhodně nikoho přesvědčovat, že se jedná o nezbytné příslušenství. Je jasné, že se bez tohoto dá v pohodě žít a že v podstatě moc praktických využití není. Většina údajů, které to zobrazuje je zbytečných a sám ani některým nerozumím. Proto mě až tak moc nebude mrzet, když to nebude fungovat. Hlavní je, aby Felície jezdila i nadále tak krásně jako dosud. Nedá mi ale nedodat, že je toto zapojení stejně platné jako běžný palubní počítač. Jen to v případě Felície vyjde daleko levněji než originální počítač a zapojení v podstatě spočívá jen v zasunutí do konektoru. Možná jen jedno praktické využití bych viděl a to je právě ta možnost, že pokud to bude fungovat a bude zobrazovat aktuální spotřebu, může to vést k úspoře paliva. Dosud jsem jezdíval střídavě se služební Fábií, Oktávií a Fordem Focusem. Všechny měly palubní počítač a u všech jsem jej měl vždy přepnutý na zobrazení aktuální spotřeby. Když pak člověk vidí, že jede po rovince, ubere jeden milimetr na sešlápnutí plynového pedálu a jede stále stejně rychle, jen spotřeba klesne o jeden litr, tak se pak naučí citlivěji pracovat s plynovým pedálem. Ale i to se dá naučit i bez počítače, obzvlášť když už to mám nacvičeno z automobilů s počítačem ;-)

18.1.12, 14:34

Tak konečně můžu na původní otázku dát jednoznačnou odpověď. Na Felíciích tento způsob nefunguje. Resp. spárování s telefonem proběhlo v pohodě. Použil jsem Torque Lite (OBDII & Car), který ale nenašel protokol, který používá Felície. Takže Torque nedokáže zobrazit údaje z OBDII ve Felícii. Jiný vhodný software, co by tento protokol uměl, jsem pro Android zatím nenašel. Takže jedině, že by se našel nějaký šikovný vývojář, který by něco vytvořil nebo předělal VAG-COM pro OS Android :-). Nicméně jak jsem psal dřív. Buďme rádi, že nám jezdí. Nejedná se o věc, bez které se nedá žít nebo spíš jezdit ;-). Pokusil jsem se (svojí pasivní Angličtinou :-) ) poslat mail vývojáři s dotazem, zda je reálné začlenit protokol používaný Felícií. Odepsal mi obratem, že OBD2 je generický protokol, který je stejný pro všechny továrny. Pokud je auto benzínové a vyrobené po roce 1996, mělo by to fungovat. Takže jsem zapátral po historii komunikačních protokolů a zjistil jsem, že co mi odepsal platí jen pro vozy vyrobené v USA. Felície už má standardní 16-ti pinový konektor SAE-J1962, který vypadá, že je OBDII kompatibilní, ale zjevně používá ještě některý ze starších protokolů.

1.2.12, 13:25

taky asi bude záležet jestli máš felicii MPI nebo BMM, že...

1.2.12, 15:04

Už jsem psal v této diskusi asi 2x, že mám Felícii 1,6MPi GLX 1999. Docela pochybuji, že verze BMM bude v tomto ohledu jiná. Pokud má také standardní 16-ti pinový konektor, stejně ani ona nebude komunikovat v žádném ze standardizovaných OBD2 protokolů. Fábie už s Torque komunikují v pohodě.

Naposledy upravil Alfi dne 1.2.12, 21:30, celkově upraveno 1

1.2.12, 15:15

no mohlo by záležet na jednotce, ve Felicii je každá jinej výrobce - BMM je Bosch, 1.3MPi je Siemens (dokonce jsou snad 2 druhy) a 1.6 Magneti Marelli... Ještě k tomu každá vznikla v jinou dobu, takže klidně každá může používat jiný protokol...

k odpovědi torque, zkus jim napsat, že exitují i jiný státy než USA :D

1.2.12, 15:43

Tak tedy upřesním, na 1.6 MPi 1999 to nefunguje. Ostatní můžete vyzkoušet ;-)
Vývojáře Torque pana Iana Hawkinse se pokouším ukecat, aby zkusil pouvažovat nad jednoduchou aplikací i pro starší protokoly. Nemusela by načítat chybové kódy a podobné věci, ale třeba jen ukazovat spotřebu. Aktuální, průměrnou, ... Nic víc, nic míň. Myslím, že by taková aplikace našla spoustu uživatelů. Nebo nemáme v ČR nějakého šikulu, co umí dělat aplikace pro Androida a který by takovou aplikaci vytvořil? Myslím, že by se na tom dalo i celkem dobře vydělat. Co? Nenajde se? ;-)

Naposledy upravil Alfi dne 1.2.12, 21:31, celkově upraveno 1

1.2.12, 16:08

no můžeš to zkusit tady, jestli se někdo najde :)
http://androidforum.cz/vyvoj-aplikaci-f11.html

1.2.12, 16:57

Zkusil jsem to tam dát, uvidíme jestli si s tím někdo poradí ;-) Prozatím teda nebudu ještě tu Bluetooth krabičku prodávat :-)

1.2.12, 21:28

felicia bola postavena tak, aby servis vybaveny na favorita BMM nemal problem ani s ziadnou feliciou. Ten protokol je koncernovy, (presne oznacenie si uz nepamatam) Jeho hlavnou nevyhodou je ze je dost pomaly, a hlavne ma dlhu odozvu. Ale pre potreby diagnostiky postacuje. Pekne je to vidiet pri sledovani hodnot cez VAG. Vzdy su o par sekund oneskorene. To bude urcite aj velky problem pre presnost pripadneho pocitadla ak by vyuzival informacie z RJ.
Preto aj Apri zvolila jednoduche sledovanie vstrekovacieho ventilu. Naco to teda robit podobne jednoducho, ked sa to da aj zlozito Obrázek

1.2.12, 23:46
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další