|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 13 ] |
|
Výkonnější žárovky do hranaté přístrojovky
| Autor |
Zpráva |
|
Rendy
|
 Výkonnější žárovky do hranaté přístrojovky
Ahoj, chci se zeptat jestli je možné sehnat lepší žárovky do hranaté přístrojovky. Standartně tam jsou tuším 2W, myslím, že 4W by byli o dost lepší. Kde bych je moh prosím sehnat a za kolik?? Přes den nejsou vůbec vidět. Díky
|
| 23.7.06, 18:05 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
vopaje
Registrován: 29.1.06, 20:56 Příspěvky: 819 Bydliště: jih vysočiny
|
Rendy,co se týče této přístrojovky,je na pohled pěkná,ale jinak provozně na dvě věci.Dosti často odchází otáčkoměr,převod v počítadle a o kontrolkách škoda mluvit.Příčinou je ale řešení barevné clony nad žárovkou.Pokud dáš silnější žárovku,počítej s tím,že se bude zahřívat a opalovat příst. štít.čus
|
| 23.7.06, 21:35 |
|
 |
|
Matthes
Hliník navždy.
Registrován: 20.6.06, 17:43 Příspěvky: 17651 Bydliště: Praha západ
|
A co pouzit LEDky? mrkni se na www.gme.cz treba tam najdes to co hledas (delaj se i ledky pro tu patici co je v aute)
LED diody maj vyssi svitivost a nizsi prikon a neprodukujou tolik tepla.
_________________ Zbrane zabijeji!
Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.
|
| 23.7.06, 21:48 |
|
 |
|
vopaje
Registrován: 29.1.06, 20:56 Příspěvky: 819 Bydliště: jih vysočiny
|
I to je řešení,ale nevím,nevím.Ty clony jsou dost nepropustné.Ale za zkoušku nic nedáš.Ještě by možná pomohlo dát tu LEDku uplně na doraz k té cloně.Ale jak říkám,chce to vyzkoušet,ale nápad je to dobrý. čus
|
| 23.7.06, 22:10 |
|
 |
|
Martin
|
Tak 4W žárovku NE. Dost se zahřívá a pak se za chvíli spálí.
Já mám v této přístrojovce LED. Nestačí obyčejné, ale musí být s vyšším svitem. Úplně u clony být nemůžou, protože místo svítícího čtverečku by svítilo jen kolečko 5mm (při 5mm LED). Je třeba také dbát na úhel vyzařování příslušné LED. Pokud bude mít jen 15°, tak bude muset být ještě několik centimetrů nad dutinou. Doporučuji tak asi 60° (chce to vyzkoušet, já když jsem je tam dával, tak jsem o nich neměl žádné informace). K indikaci dobíjení jsem ještě připojil odpor o velikosti 100ohm/2W, protože údajně nemusí správně fungovat dobíjení pokud tam žárovka chybí, ale myslím, že by to nemá na dobíjení vliv.
Pro indikaci rozsvícených světel jsem použil LED i žárovku (paralelně nad sebou), protože žárovka zároveň slouží k osvětlování přístrojů a zde LED použít nelze.
Diody jsem jenom napájel přímo na plošný spoj. Myslím, že je to lepší než nějaké kontakty a LED vydrží věčnost. Kdiodě je třebá dát do série odpor o velikosti 100ohm až 500ohm (potřeba vyzkoušet).
Jinak jsem byl s touto úpravou velmi spokojen. Ve dne na přímém slunci jsou světýlka ještě lehce čitelná. Zvyšování výkonu LED, ale nemá smysl, protože by to potom v noci "vypalovalo" oči. Musela by se udělat nějaká regulace proudu pro LED (buď ručně nebo automaticky podle osvětlení).
LED má prodi žárovce nesrovnatelně lepší a syté barvy. Nejvíce je změna patrná na kontrolce pro dálková světla.
http://www.stt-havirov.com/clanky.php?u ... dclanku=15
Ještě to bylo na jedněch stránkách (černé, pěkná grafika, spousta úprav na 120) - teď je honem nemůžu najít, třeba někdo poradí
_________________ ŠKODA 125L LPG, r.v. 1988 béžová
ŠKODA 125L LPG, r.v. 198? červená
|
| 24.7.06, 06:56 |
|
 |
|
Šemik
|
Jo, 4W žárovka není dobrý nápad. Kamarád měl 105L (klasické kulaté budíky) a do kontrolky rozsvícených světel si dal onu 12V 4W. Po chvíli jízdě se světly se ta žárovka rozžhavila natolik, že upálila tu "trubičku" ve který byla zastrčená a bylo po kontrolce
_________________ ŠKODA 742 FOREVER TEAM
|
| 24.7.06, 09:32 |
|
 |
|
Rendy
|
návod dobrý, ale je to popsáno pro tu starou přístrojovku, což se mi moc nehodí... tak nevím jak to udělat, leda dát jiný ty krytky žároviček, někdo říkal, že to udělal z felicie..
|
| 24.7.06, 12:00 |
|
 |
|
Mike.M
|
LEDky jsou nejlepsi. v GME jich maji na vyber. treba i cire se supersvitivosti. staci podle prislusneho odberu dat rezistor a je to. Sviti jak pjeron. Nekdy ale ve tme az moc. to uz se neda ovlivnit. ale porad lepsi nez nevidet a ted za jasneho pocasi nevypnout svetla.
_________________ Skoda favorit 91 karburator
|
| 24.7.06, 17:07 |
|
 |
|
michalkatka
Registrován: 11.2.06, 15:19 Příspěvky: 19160 Bydliště: SR Bratislavský kraj - Senec
|
Mike.M píše: LEDky jsou nejlepsi. v GME jich maji na vyber. treba i cire se supersvitivosti. staci podle prislusneho odberu dat rezistor a je to. Sviti jak pjeron. Nekdy ale ve tme az moc. to uz se neda ovlivnit. ale porad lepsi nez nevidet a ted za jasneho pocasi nevypnout svetla.
niektoré autá majú režim pre denný a nočný svit kontroliek, je to riešené odporom na spoločný mínis pre kontrolky prístrojovky... niektoré to aktivujú rozsvietením svetiel, iné fotoodporom... je to na zamyslenie pre domácich elektrokutilov...
(ten čo má ten počítač v Š125 by to zmákol ľavou zadnou)
|
| 24.7.06, 21:24 |
|
 |
|
Mike.M
|
michalkatka píše: niektoré autá majú režim pre denný a nočný svit kontroliek, je to riešené odporom na spoločný mínis pre kontrolky prístrojovky... niektoré to aktivujú rozsvietením svetiel, iné fotoodporom... je to na zamyslenie pre domácich elektrokutilov...
(ten čo má ten počítač v Š125 by to zmákol ľavou zadnou)
Tak to urcite jo, ja premyslel do minus dat trimr, ci mozna delicku s prepinacem, ale na svetla by to ted neslo, ono prave kdyz svetla zapnes tak ti to sviti do pysku, tam by to byt nemuselo. Ja temer jine kortrolky krom blinkru nezapinam, a pokud tak to blikani na kratko by mi stejne nevadilo.
_________________ Skoda favorit 91 karburator
|
| 25.7.06, 08:02 |
|
 |
|
Šemik
|
Nějaký takovýhle supersvítivý LEDky už v patici která by šla do týhle palubky jsem viděl v Německu u fy. CONRAD. Nepamatuju si cenu, ale vim že byly velice drahý
_________________ ŠKODA 742 FOREVER TEAM
|
| 25.7.06, 10:21 |
|
 |
|
Martin
|
Nezpomeňte, že něteré kontrolky mají společné + . Regulce svitu by teda musela být provedena ve dvou větvích.
ŠKODA 125L LPG, r.v. 198? červená
|
| 25.7.06, 10:22 |
|
 |
|
Martin
|
Už sem našel ten odkaz, o kterém jsem psal
http://jump.to/skodovky