Světla favorit - nestandardní úpravy zapojení
| Autor |
Zpráva |
|
Vít
Hluchoň
|
 Světla favorit - nestandardní úpravy zapojení
Možná to byl dřív nějaký zákon, nevím, ale u favorita nelze současně s dálkovými světly svítit i mlhovkami. (Bavme se jen o předních, zadní mě v tuhle chvíli nezajímají). Je tam nějaká blokace, tu bych hrozně rád odstranil. Dál mají moderní auta pěkný systém, že když jedou, zastaví a chcípnou motor, zhasnou tlumený a zůstanou svítit parkovačky. Samozřejmě v případě, že řidič nepoužije patřičné vypínače. To bych naopak rád doplnil. Zkoumal už někdo něco z toho? Nechce se mi to celé měřit a vymýšlet od nuly.
|
| 22.5.07, 19:01 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
ventYl
|
 Re: Světla favorit - nestandardní úpravy zapojení
Vít Široký píše: Možná to byl dřív nějaký zákon, nevím, ale u favorita nelze současně s dálkovými světly svítit i mlhovkami. (Bavme se jen o předních, zadní mě v tuhle chvíli nezajímají). Je tam nějaká blokace, tu bych hrozně rád odstranil. Dál mají moderní auta pěkný systém, že když jedou, zastaví a chcípnou motor, zhasnou tlumený a zůstanou svítit parkovačky. Samozřejmě v případě, že řidič nepoužije patřičné vypínače. To bych naopak rád doplnil. Zkoumal už někdo něco z toho? Nechce se mi to celé měřit a vymýšlet od nuly.
to s tym vypinanim tlmenych pri chcipnuti motora resp. behom iba na parkovacky by sa dalo zrejme pomerne lahko za pomoci tyristorov doplnit a nebolo by to ani drahe (jeden tyristor za 30 SkK spina trvale vykony okolo 16kW). Mozno aj nejako jednoduchsie, za 2 dni mam skusku z elektrotechniky, tak vobec nemam chut nad tym rozmyslat :)
a s tymi mlhovkami je to tusim este stale tak, ze to musi byt blokovane tak, aby predne neslo pustit bez zadnych a nesmie sa to dat ako celok spustit spolu s dialkacmi (aj ja som to mal tak, takze ked som zabudol zapnute mlhovky a prepinal tlmene - dialkove, tak zadok blikal). existuje na to oficialne zapojenie pre S742. ono je to inac vcelku logicke, pretoze ked je vonku poriadne mlieko a nabombujes to do hmly z vysky hlavnych svetlometov, neuvidis pred sebou nic. A hmlovky sa mimo hmly pouzivat nesmu.
_________________ This is Linux land, on silent nights you can hear Windows machines rebooting. (--)))o-») Skoda Rapid 136 r.v.1989 biely OOOO Audi 80 2.3E r.v. 1993 - Vopruz durch Technik [H] Honda HR-V 4x4 r.v. 2000 - mula Skoda 742 Forever Team
|
| 22.5.07, 19:06 |
|
 |
|
Martin
|
Mám sice 120, ale mělo by to být skoro stejné. Mlhovky jsou přes vypínač zapojeny právě na pojistku tlumených světel, takže jdou rozsvítit jen s tlumenýma. Já jsem si na přední mlhovky dal třípolohový vypínač - jedna poloha je vypnuto, další je připojení relátka přes pojistku parkovaček a poslední přes pojistku tlumených. Takže na jednu polohu to svítí tak jak má (jen při tlumených) a na druhou to svítí pořád (pokud jsou zapnuta světla). Takže stačí, když přepojíš drát od vypínače z tlumených na parkovačky.
_________________ ŠKODA 125L LPG, r.v. 1988 béžová
ŠKODA 125L LPG, r.v. 198? červená
|
| 22.5.07, 19:11 |
|
 |
|
Vít
Hluchoň
|
na tyristory nehraju, nemíním se zabývat nějakým polšným spojem a podobnými hovadinami, to bych si mohl rovnou navrhnout řídící komfortní řídíci jednotku palubní elektroniky favorit. Myslím si spíš na nějaké relé a pár drátů.
K mlhovkám: např Fabie umožňuje bez nejmenších potíží spustit nejprve přední mlhovky (poku je má) a až po nich zadní - nebo zadní nespustit. Dál je tam normálně možné svítit dálkovými i mlhovými světly současně. V tomhle případě mě je taky uplně jedno, co je v zákoně napsané nebo není, chci si mlhovkou přisvítit do dálkových když není mlha, pěkně osvítí prostor před autem, který je jinak při zapnutých dálkových světlech dost tmavý, protože nesvítí vlákno pro tlumený světlomet. Do mlhy si skutečně dálkovým světlem svítit nebudu.
|
| 22.5.07, 19:14 |
|
 |
|
Vít
Hluchoň
|
Martin píše: Mám sice 120, ale mělo by to být skoro stejné. Mlhovky jsou přes vypínač zapojeny právě na pojistku tlumených světel, takže jdou rozsvítit jen s tlumenýma. Já jsem si na přední mlhovky dal třípolohový vypínač - jedna poloha je vypnuto, další je připojení relátka přes pojistku parkovaček a poslední přes pojistku tlumených. Takže na jednu polohu to svítí tak jak má (jen při tlumených) a na druhou to svítí pořád (pokud jsou zapnuta světla). Takže stačí, když přepojíš drát od vypínače z tlumených na parkovačky.
to je rozumný nápad, když v tom nebude zlobit něco dalšího, tak to tak udělám
|
| 22.5.07, 19:15 |
|
 |
|
Martin
|
Ve 120 je to tak, že nejdřív se na jednu polohu zapnou parkovačky a na druhou tlumený nebo dálkový. Pokud to máš taky tak, tak by stačilo mezi tento vypínač a svorkovnici Lucase připojit relátko, které se zapne při zapnutém zapalování. Tím pádem budou svítit, jen když budeš mít zapnutý parkovačky + tlumený nebo dálkáče + zapnutý zapalování. Po vypnutí zapalování budou svítit jen parkovačky. Pokud bys chtěl rozsvítit ještě tlumené, tak bys musel dát ještě jeden vypínač, který by na to relátko přes diodu přivedl trvalé plus. Snad si to pochopil, jestli ne, klidně se ptej.
_________________ ŠKODA 125L LPG, r.v. 1988 béžová
ŠKODA 125L LPG, r.v. 198? červená
|
| 22.5.07, 19:40 |
|
 |
|
Nepér
Registrován: 2.2.06, 23:27 Příspěvky: 7662 Bydliště: Praha východ
|
Ve starší pojistkovce je relé mlhovek zapojený tak, aby se při rozsvícení dálek vypnulo, stačí mu přehodit jeden kontakt. Prostě se to vyndá (pojistkovka) a drát se připájí někam jinam. Já jsem to chtěl taky udělat, ale zapojil jsem mlhovky podle origo schématu a ejhle, ono je to nevypíná... takže zapojení pojistkovky nějak neodpovídalo...
Jinak by to mělo fungovat takhle:
-přední mlhovky jdou rozsvítit pouze, svítí li přední obrysová světla, při rozsvícení dálek to zhasínat nemusí
-zadní mlhovky jdou rozsvítit pouse současně s předními tlumenými nebo mlhovými světly
u starší pojistkovky zadní mlhovky zhasnou, když se přepne na dálkový (protože jdou přes relé tlumených, která zhasnou), stačí opět přehodit v autě jeden drát
_________________ "Šlápněte na to trochu, ať nemusím brzdit!"
|
| 22.5.07, 20:02 |
|
 |
|
Vít
Hluchoň
|
ono to bude asi trochu složitější... favorit má jeden vypínač na parkovačky, další vypínač na tlumený. Jinak je funkce asi stejná jako u 120. Jenže, aby to nebylo tak jednoduchý, mám tam ještě denní svícení, tedy po zapnutí zapalování svítí tlumený světla, při startu motoru zhasnou, po zastavení motoru zhasnou, ale s denním svícením nejdou pustit dálkový, tedy když je tma, světla zapnu vypínačem a pak to už jede. No a občas mi chvilku trvá, než je po zastevní motoru vypnu rukou, než si vzpomenu.
|
| 22.5.07, 20:04 |
|
 |
|
Nepér
|
bóže, já bych tyhle voloviny vyházel 
|
| 22.5.07, 20:06 |
|
 |
|
Vít
Hluchoň
|
Nepér píše: Ve starší pojistkovce je relé mlhovek zapojený tak, aby se při rozsvícení dálek vypnulo, stačí mu přehodit jeden kontakt. Prostě se to vyndá (pojistkovka) a drát se připájí někam jinam. Já jsem to chtěl taky udělat, ale zapojil jsem mlhovky podle origo schématu a ejhle, ono je to nevypíná... takže zapojení pojistkovky nějak neodpovídalo... Jinak by to mělo fungovat takhle: -přední mlhovky jdou rozsvítit pouze, svítí li přední obrysová světla, při rozsvícení dálek to zhasínat nemusí -zadní mlhovky jdou rozsvítit pouse současně s předními tlumenými nebo mlhovými světly u starší pojistkovky zadní mlhovky zhasnou, když se přepne na dálkový (protože jdou přes relé tlumených, která zhasnou), stačí opět přehodit v autě jeden drát no, tak ten drát na přehození přesně hledám
|
| 22.5.07, 20:06 |
|
 |
|
Vít
Hluchoň
|
Nepér píše: bóže, já bych tyhle voloviny vyházel  ale no tak, víš jak to je pohodlný, skočíš do auta, natočíš, samo se to rozsvítí, chcípneš, samo se to zhasne, to samý rádio... no prostě pohoda ... pak si vezmu jiný auto a jedu bez světel, protože mě ani nenapadne, že by to nesvítilo samo 
|
| 22.5.07, 20:08 |
|
 |
|
Nepér
|
No jo, mám taky automatiku, ale jen na normální světla.
|
| 22.5.07, 20:10 |
|
 |
|
Šemik
|
Já mám sice 743 ale mám to takto: na ovládačku relé mlhovek mám přes vypínač (ten před řadící pákou s modrou kontrolkou) plus z ovládačky relé dálkových světel  Ještě je tam ochranná dioda, aby v případě zapomenutí zapnutí tohodle vypínače se pak při potkávačkách a zapnutí mlhovek svým vypínačem nezapnuly taky dálkový  svítily by obě vlákna H4 v předních světlech což by asi mělo velmi neblahé následky na žárovku... 
_________________ ŠKODA 742 FOREVER TEAM
|
| 23.5.07, 10:06 |
|
 |
|
ventYl
|
s tym obrovskym obrazkom to snad nemyslis vazne ;)
_________________ This is Linux land, on silent nights you can hear Windows machines rebooting. (--)))o-») Skoda Rapid 136 r.v.1989 biely OOOO Audi 80 2.3E r.v. 1993 - Vopruz durch Technik [H] Honda HR-V 4x4 r.v. 2000 - mula Skoda 742 Forever Team
|
| 23.5.07, 10:30 |
|
 |
|
Šemik
|
ventYl píše: s tym obrovskym obrazkom to snad nemyslis vazne 
Jakým?
_________________ ŠKODA 742 FOREVER TEAM
|
| 23.5.07, 10:31 |