| Autor |
Zpráva |
|
fatal
rejpal
|
 Re:
michalkatka píše: ale to by sa dalo stabilizovať LM.... Stabilizovať nabíječku? A ještě s jednosměrným usměrňovačem (pulsním nabíjením)? No tak na to bych se .... 
|
| 3.12.10, 14:39 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
michalkatka
Registrován: 11.2.06, 15:19 Příspěvky: 19160 Bydliště: SR Bratislavský kraj - Senec
|
 Re: Re:
fatal píše: Stabilizovať nabíječku? A ještě s jednosměrným usměrňovačem (pulsním nabíjením)? No tak na to bych se ....  si nejako mimo kontextu ( čo je u teba dosť bežné ) takže aby si to pochopil, stabilizovať som prípadne chcel zapojenie trafa 100VA 12V za tým nejaké usmernenie ( je jedno či jednoestný, alebo mostík ) pretože po usmernení by to bolo viac ako 14,4V= ( jednosmerných )...
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
| 3.12.10, 15:08 |
|
 |
|
fatal
rejpal
|
 Re: Autobaterie vs nabijacky
No já v kontextu jsem, ale tobě to dělá problém.  Prostě stabilizovat nabíječku je pitomost, už kvůli proudům, které tam chceme. Další důvod je stabilizování pulsního napětí, to jsem teda ještě nikde neviděl, jen u tebe. A tím napětím po usměrnění máš na mysli které? Maximální špičkové? Průměrné? Efektivní? 
|
| 3.12.10, 15:15 |
|
 |
|
michalkatka
Registrován: 11.2.06, 15:19 Příspěvky: 19160 Bydliště: SR Bratislavský kraj - Senec
|
fatal píše: No já v kontextu jsem, ale tobě to dělá problém.  Prostě stabilizovat nabíječku je pitomost, už kvůli proudům, které tam chceme. Další důvod je stabilizování pulsního napětí, to jsem teda ještě nikde neviděl, jen u tebe. A tím napětím po usměrnění máš na mysli které? Maximální špičkové? Průměrné? Efektivní?  ty si pacient... zoberiem trafo 230/12V 100VA ( výstup je striedavých 12V ) za to urobím mostíkový usmerňovač zo 4ks 10A diód... výsledné napätie bude cca 17V jednosmerných čo je pre nabíjanie oloveného akumulátora veľa... takže do obvodu zavesím stabilizátor LM2940 ( to je 12V, na 14,4 V do série proti mínusu tám ešte nejaké 1A diódy aby som podľa úbytku napätia na tých diódach na výstupe dosiahol tých 14,3 - 14,5V... žiadnu pulznú nabíjačku som v kontexte zo stabilizátorom nespomínal... pokiaľ viem tak stabilizátor ti napätie vyhladí na efektívne, tak ako aj 99% meracích prístrojov meria efektívne napätie, ale to je už iná téma, ale ty si to načal... a ešte pokiaľ ma pamäť neklame efektívne, priemerné a špičkové napätie je zložka striedavého napätia, pri jednosmernom sa uvažuje iba pokiaľ nieje dostatočne stabilizované - vyhladené...
|
| 3.12.10, 15:29 |
|
 |
|
fatal
rejpal
|
Než někoho nazvaš pacientem, tak se zamysli sám nad sebou...
To tvé výsledné napětí 17V je které? Špičkové? Efektivní? Průměrné? Při zátěži nebo bez? Vyhlazení u nabíječky se nedělá, jelikož bys potřeboval kondíky v extrémních kapacitách, navíc pulsní nabíjení je lepší. To že chceš použít stablík dělaný na nějakých 1Amax na nabíječku olověného akumulátoru už je jen perlička a zmínka o 1A diodě do mínusu jen dokazuje, že nevíš o čem mluvíš.
|
| 3.12.10, 15:42 |
|
 |
|
Viky
Pan Kapitán
Registrován: 10.1.06, 13:49 Příspěvky: 12166 Bydliště: Tynec n.L.
|
Pacienti jste oba. Co se tu hadate?
Kazdej navrhujete uplne jinej typ zdroje, tak jes snad jasny ze se neshodnete.
Muj nazor je, ze nejlepsi je odmotat sekundar, aby to davalo kolem 15V naprazdno.
Jinak treba ja jsem mel doma zdroj k vysilacce, kterej byl delanej (od oka se 100VA trafem) na 14V/7A a filtracni kapacitu pouzival 33mF. Na 1R odporu mel napeti 9V, tim se taky dalo dobjet slusne.
_________________ Forman 1994 Million Edition "Frankie" Rapid 120/1985 "Eda" - BAZ 120R Škoda 742 Forever Team - 
Cvokárium: Youtube Instagram
|
| 3.12.10, 16:02 |
|
 |
|
varok
|
No já osobně taky ještě neviděl zapojení se stabíkem a jednocestným usměrněním. A proč by bylo napětí kolem 17V moc? V nabíječkách se právě takové trafa používají. Stabíky nejsou Fatale jen na 1A, doma mám i na 2A a když se použije i pár dalších součástek alá výkonový tranzistor, tak jde klidně i 10A. V jednom AR je dokonce takových nabíječek více, které používají stabík. Na druhou stranu má zase asi fatal pravdu v tom, že některé nabíječky používají jen jednocestné usměrnění, tedy jen jednu diodu, tomu se říká pulsní nabíjení Michale.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
| 3.12.10, 16:11 |
|
 |
|
michalkatka
|
pulzné nabíjačky niesú jednocestné usmerňovače, pulzný zdroj je niečo iné kde absentuje trafo, to len mimochodom... ale čo som chcel... to LM... som tresol od vetra, ale je aj 10A tam by nebolo treba výkonový tranzistor... 17V je efektívne napätie po usmernení bez záťaže, pri 100VA trafe aj zo záťažou 1A ( v prípade nabíjčky ) by bolo napätie viac ako 14,4 v preto ten stabik... ( stále píšem o klasickom trafe - viď 100VA 12V trafo ) fatal: neber si to v zlom, ale stále neviem v akom kontexte si ma obvinil že chcem stabilizovať napätie s pulznej nabíjačky 
|
| 3.12.10, 17:42 |
|
 |
|
varok
|
ty malé nabíječky třeba z Lídlu Tronic jsou spínané. Pracují na podobném principu jako zdroje PC. Dokonce mám doma dělanou nabíječku z jednoho zdroje, dělal ji ještě tatík. Je regulovaná a fachčí nádherně. Pulsní se označují i trafonabíječky a zdroje s jednocestným usměrněním, protože jedna dioda poušní jen jednu půlvlnu a proud pulsuje. U dvoucestného usměrnění je proud usměrněn v obou půlvlnách. Možná to mám napsané opět nějak zkomoleně, ale zprávně.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
| 3.12.10, 19:31 |
|
 |
|
michalkatka
|
nie, pulzný zdroj je niečo iné ako jednocestný usmerňovač...
usmerňovač usmerňuje striedavé napätie na jednosmerné, sú tri základné druhy - jednocestný, dvojcestný a mostíkový...
zdroj je celá jednotka, ak obsahuje usmerňovač musí mať aj transfotmátor, alebo iný zdroj striedavého napätia... pulzný zdroj je špecifické zariadenie ktoré mení vyžšie striedavé ( napr 230V ) na nízke jednosmerné ( napr 9V ) výhodou je nízka hmotnosť oproti transformátorovým zdrojom, preto sa využíva v nabíjačkách na telefóny, a napr. aj tá Tronic s Lidlu je pulzný zdroj...
|
| 3.12.10, 20:11 |
|
 |
|
Viky
Pan Kapitán
|
Jeden o voze, druhej o koze. Ja vam to smazu a bude.
Edit.. jen co zjistim jak se to dela.
_________________ Forman 1994 Million Edition "Frankie" Rapid 120/1985 "Eda" - BAZ 120R Škoda 742 Forever Team - 
|
| 3.12.10, 20:34 |
|
 |
|
michalkatka
|
|
| 3.12.10, 20:47 |
|
 |
|
Viky
Pan Kapitán
|
A ani jednomu z vas nedochazi ze princip zdroje nemuze urcovat rezim nabijeni.
Pulzni (u nas se tom rika spinany) zdroj pracuje na vysoke frekvenci, to znamena ze vubec nemusi baterku nabijet pulznim zpusobem (ackoliv muze, ale musel by na to bejt uzpusobenej), zatimco trafo s jednocestnym usmerenenim sice skutecne neni pulzni zdroj, ale proud dodavany do baterky pulzni je. A vy dva pitomci byste se tu hadali do nekonecna kvuli kravine.
|
| 3.12.10, 20:54 |
|
 |
|
michalkatka
|
Viky píše: . A vy dva pitomci byste se tu hadali do nekonecna kvuli kravine. a čo nás nepoznáš 
|
| 3.12.10, 21:37 |
|
 |
|
Nepér
Registrován: 2.2.06, 23:27 Příspěvky: 7662 Bydliště: Praha východ
|
No, ono fatalovi jde hlavně o to, že proč něco zbytečně usměrňovat a stabilizovat, když je možné použít tři součástky a navíc to dobíjení tepavým proudem prý není na škodu. Já mám nabíječku, kde je trafo, dioda, drátový odpor a elektromagnetický ampérmetr. Trafo je poměrně tvrdé a napětí má tak akorát, že při nabité baterii spadne proud někam pod 2A a tak se to může v klidu nechat celou noc.
_________________ "Šlápněte na to trochu, ať nemusím brzdit!"
|
| 3.12.10, 21:57 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|