Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 14.5.26, 01:00

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
 packovy prepinac dialkovych+smerovy svetiel 
Autor Zpráva

Příspěvek packovy prepinac dialkovych+smerovy svetiel
Prestal mi prepinat prepinac dialkovych svetiel na Skode 120L, tak som sa podujal ho rozobrat. Zistil som, ze tam bola zlomena mala plastova suciastka - vidlicka. Podarilo sa mi kupit dokonca aj novu. Problem je, ze pri rozoberani mi z prepinaca "povyskakovalo" niekolko dalsich veci/suciastok a teraz neviem presne, ci ich mam vsetky a kde presne ktora patri. Vie mi niekto poradit? Rozoberal uz niekto tento prepinac?
vdaka za akukolvek pomoc

Martin

5.2.07, 12:03
Příspěvek Reklama

Příspěvek Re: packovy prepinac dialkovych+smerovy svetiel
mach píše:
Prestal mi prepinat prepinac dialkovych svetiel na Skode 120L, tak som sa podujal ho rozobrat. Zistil som, ze tam bola zlomena mala plastova suciastka - vidlicka. Podarilo sa mi kupit dokonca aj novu. Problem je, ze pri rozoberani mi z prepinaca "povyskakovalo" niekolko dalsich veci/suciastok a teraz neviem presne, ci ich mam vsetky a kde presne ktora patri. Vie mi niekto poradit? Rozoberal uz niekto tento prepinac?
vdaka za akukolvek pomoc

Martin

Je to celkem umění to složit, ale nemožné to není :wink:
jen ti takto asi neporadím, to by asi musel někdo popisovat on-line, nebo to nafotit... :roll:

130LPG 130L 86 - denní vůz
1000MB MB 69, 1.8.68
Ať mi nikdo neříká, že něco nejde... ;)
Škoda 742 Forever Team

5.2.07, 12:37
Profil ICQ

Příspěvek 
Taky se mi ten zobáček podařilo vyměnit, ale přesně si nepamatuji jak to tam patří. Ono to bude těžké ti poradit jenom takhle textově. Co přesně nevíš kam patří? Bylo by dobré, kdyby si to vyfotil.

5.2.07, 13:11
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
Ked som to rozobral, tak mi z toho vypadli 3 pruzinky, maly umelohmotny zobacik, malicky medeny valcek a gulicka. Je mi jasne, ze valcek+1 pruzinka vykonava spinanie smeroviek, umelohmotny zobacik+dalsia pruzinka umoznuje zaaretovanie celeho mechanizmu v polohe zapnuta/vypnuta prava/lava smerovka ale neviem prist na to, na co sluzi ta gulicka a tretia pruzinka. Ked pridem domov, tak to skusim vyfotit...

5.2.07, 13:46

Příspěvek 
Ano ten váleček slouží jako spínač. A ten zobáček i ta druhá kulička slouží pro aretaci. Kulička je zhruba naproti tomu zobáčku. V krytu jsou prohlubně a zobáček i kulička do nich zapadávají a tím ji drží v určené poloze. Dokonce mám pocit, že pro jednu pružinu jsou ty prohlubně takové ostřejší a pro jednu oblejší, takže když dáš zabáček na ostřejší prohlubeň a kuličku na oblejší, tak to půjde o trochu tíž přepnout než když to dáš naopak. Bohužel nevím, jak to má správně být ani jak jsem to tam nakonec dal já. Zkus si to jen tak složit a vyzkoušíš, jestli nejde moc těžko nebo lehko a případně to ještě prohodíš. Snad jsem to vysvětlil alespoň trochu srozumitelně.

5.2.07, 14:38

Příspěvek 
Martin píše:
Ano ten váleček slouží jako spínač. A ten zobáček i ta druhá kulička slouží pro aretaci. Kulička je zhruba naproti tomu zobáčku. V krytu jsou prohlubně a zobáček i kulička do nich zapadávají a tím ji drží v určené poloze. Dokonce mám pocit, že pro jednu pružinu jsou ty prohlubně takové ostřejší a pro jednu oblejší, takže když dáš zabáček na ostřejší prohlubeň a kuličku na oblejší, tak to půjde o trochu tíž přepnout než když to dáš naopak. Bohužel nevím, jak to má správně být ani jak jsem to tam nakonec dal já. Zkus si to jen tak složit a vyzkoušíš, jestli nejde moc těžko nebo lehko a případně to ještě prohodíš. Snad jsem to vysvětlil alespoň trochu srozumitelně.

Dakujem, vcera som to pozeral a bude to tak ako si napisal. Nemal som ale este cas to zlozit. Ked to budem robit, skusim to vyfotit a urobit aj nejaky popis, aby z toho mali nieco aj ostatni...

6.2.07, 14:26

Příspěvek 
Tak som to konecne dokoncil a vsetko funguje. Malo to sice zopar zadrhelov (nahradne originalne?! suciastky nie vzdy sedia na 100%), ale uz je to vsetko OK. Ked budem mat viac casu, tak popisem postup.

9.2.07, 09:59
Hliník navždy.

Příspěvek 
Mach: jo tu soucastku sem taky menil ale taky neni jako origo :( kdyz zapnu dalky a blinkr tak dalky vypadnou :( Origo tohle nedelala ... :)

Hale, museli ste taky ustrihnout drat co vede ke klaxonu :?: :D Sem ho pak musel zpajet :) Uz si to moc nepamatuju ale vim ze ta packa nak nesla ven kdyz tam byl ten drat :shock: :)

Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.

9.2.07, 16:58

Příspěvek 
Matthes píše:
Mach: jo tu soucastku sem taky menil ale taky neni jako origo :( kdyz zapnu dalky a blinkr tak dalky vypadnou :( Origo tohle nedelala ... :)

Hale, museli ste taky ustrihnout drat co vede ke klaxonu :?: :D Sem ho pak musel zpajet :) Uz si to moc nepamatuju ale vim ze ta packa nak nesla ven kdyz tam byl ten drat :shock: :)

Ten kablík tam drží zalisovanej mezi kovovou tyčkou páčky a tim plastovym tělem a ta tyčka tak vlastně slouží jako vodič...
Vylisovat jde blbě, a když se to podaří, tak už tam nemusí držet zalisovanej :roll: :lol:

130LPG 130L 86 - denní vůz
1000MB MB 69, 1.8.68
Ať mi nikdo neříká, že něco nejde... ;)
Škoda 742 Forever Team

9.2.07, 18:01
Profil ICQ

Příspěvek 
Matthes píše:

Já mám takové tušení že tuhle součástku jako originální díl někde musím mít... Já se po ní juknu a když ji najdu tak ti pošlu :wink:

10.2.07, 12:26
Hliník navždy.

Příspěvek 
Šemik píše:
Já mám takové tušení že tuhle součástku jako originální díl někde musím mít... Já se po ní juknu a když ji najdu tak ti pošlu :wink:

To jsi hodny, ale ja uz ji menit nebudu pokud se znova nepokali. Dalkace drzej v pohode akorat kdyz blikas tak vyskocej, me to ani nevadi moc, protoze je pouzivam malokdy (ty dalkace, ne blinkry samozrejme :D )
Dekuji za nebidku :D :) :wink:

Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.

10.2.07, 18:04

Příspěvek 
Matthes píše:
Šemik píše:

To jsi hodny, ale ja uz ji menit nebudu pokud se znova nepokali. Dalkace drzej v pohode akorat kdyz blikas tak vyskocej, me to ani nevadi moc, protoze je pouzivam malokdy (ty dalkace, ne blinkry samozrejme :D )
Dekuji za nebidku :D :) :wink:

Ok, jak chceš... Já tu součástku včera našel, takže kdyby něco, ozvi se :wink:

11.2.07, 09:42

Příspěvek postup...
Momentalne este nemam fotky na pocitaci, ale zatial aspon postup. Ked budu fotky, tak ich sem doplnim. Ak budete mat co doplnit, dotoho :D

Demontaz/montaz sa da realizovat aj bez zosadenia volantu. Ja osobne som to tak robil, lebo sa mi nepodarilo zosadit volant...
1. Demontujeme plastove kryty za volantom;
2. Demontujeme volant:
- na zadnej casti volantu uvolnime 2 skrutky;
- dame dole prednu cast a uvolnime maticu volantu;
- aby sme pri nasadzovani volantu nemali problemy so spravnou polohou volantu, tak si fixou urobime ciarku na volant a riadiacu tyc;
- zosadime volant;
3. Rozpoijme konektor pre prepinace (mal by byt niekde za vypinacom/prepinacom obrysovych/stretavacich svetiel);
4. Uvolnime potrebne skrutky, aby sme mohli prepinace vytiahnut... (toto som nerobil, takze treba pozriet do knizky, tam je to zhruba popisane);
5. Rozobratie prepinaca:
- uvolnime dve skrutky, ktore nam umoznia dat dole prednu kovovu cast (spolu s prepinacom stieracov);
- vyberieme suciastky - medeny valcek, gulicku, umelohmotny zobacit, tri pruzinky/strunky a 2 umelohmotne ciapocky;
6. Aby sme mohli novu vidlicku nasadit na packu, potrebujeme ju 'oslobodit' od privodnych drotov:
- z konca packy zosadime malu umelohmotnu suciastku - tym ju oslobodime od bieleho vodica
- od zeleneho vodica ju oslobodime bud tak, ze z odpojeneho konektora vyberieme dany kontakt, ktory odcvakneme (pri montazi potrebujeme potom novy kontakt), alebo jednoducho precvakneme drotik a pri montazi ho spojime (napr cokoladkou);
7. teraz mozeme vybrat staru vidlicku a vyskusat novu. Ja osobne som mal s novou problem. Ked som ju nasadil, tak so mal stale zopnute dialkove. Az po dlhej dobe som prisiel na to, ze problem je vo vidlicke. Kratsia nozicka vidlicky bola cca. o 1mm kratsia ako mala byt, a preto nedrzala potrebny kontakt rozpojeny ale spojeny. Musel som k nej pritavit kus umelej hmoty, ktory som potom pribrusil na potrebnu dlzku. Preto odporucam vyskusat prepinanie skvor ako ho zacnete zmontovavat;
8. Novu (odskusanu) vidlicku nasunieme na packu a na koniec packy nasunieme tu malu umelohmotnu suciastku tak, aby bol biely drotik zasunuty v nej - aby mal kontakt na packu. Pozor na spravne otocenie packy - aby sa vam po nasadeni nestalo, ze nevidite, co je na packe nakreslene;
9. Spojime zeleny kablik klaxonu (dobre je vyskusat ho, ci funguje);
10. Zmontujeme prepinac:
- vidlicku zasunieme do otvoru pre nu urceneho;
- packu spravne natocime a nasadime velku ciernu suciastku (neviem ako to inak volat);
- vpravo dole velkej ciernej suciastky je otvor, do ktoreho treba umiestnit medeny valcek (nesmie stat), strunku (tu stredne velku) a umelohmotnu ciapocku;
- vlavo dole na okraji velkej ciernej suciastky je otvor, do ktoreho treba umiestnit kovovu gulicku a strunku (tu najkratsia);
- vlavo hore na okraji velkej ciernej suciastky je otvor, do ktoreho treba umiestnit umelohmotny zobacik, strunku (tu najdlhsiu) a umelohmotnu ciapocku;
(Ja som to zmontoval takto a ide to dobre, ale je dost mozne, ze to nie je ta spravna kombinacia - vtedy prehodte gulicku a zobacik. Najlepsie, ked si zapamatate, ako to bolo pri rozoberani.)
11. Pritlacime kryt prepinaca a prisrobujeme. Dobre je vyskusat, ci funguje tak ako pred tym...
12. Postupne zmontujeme ostatne veci - opacny postup montaze...
13. Vyskusame a radujeme sa, ze sme usetrili cca. 500-550 Sk (ked pridam este 100,- tak mam na novy vyfuk :)

12.2.07, 16:27
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 13 ]