Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 13.5.26, 19:29

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 87 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
 žarovky favorit 
Autor Zpráva
Moderátor

Příspěvek 
Mě mlhovkáři taky vadí. Pokud proti mě jede, oslňuje mě to víc než samotný tlumený. Nejhroší je ale když jede za mnou. Kvuli tomu už jsme levý zpětný nasměroval dost do zěmě a vnitřní zpětný uhnu na stranu. Popřípadě začnu zpomalovat a nechám se předjet.

9.11.09, 11:46
Příspěvek Reklama

Příspěvek 
A přitom by stačilo poučit se od soudruhů ze západního něměcka. Tam se mlhovky smí rozsvítit jen pokud je viditelnost nižší než 50 metrů. A nejet s nimi rychleji, než 50 km/h.
Zrovna dneska ráno jsem měl dojem že musí být mlha jako blázen. I když bylo vidět na dva kilomerty. Asi měla dobrá polovina řidičů mlhu před očima.

9.11.09, 11:58

Příspěvek 
Pokud někomu vadí, že auta v noci svítí, ať jezdí jen ve dne.

Použití světel do mlhy definuje zákon, jak píše Mattes, ovšem to oslňování je značně diskutabilní, oslní vás víc bodové světlo, nebo světlo rozptýlené směrem k vozovce? Správná mlhovka rozptyluje světlo dolu na vozovku a jen pár metrů před auto, proto je z principu nemožné, aby jí byl někdo přímo oslňen, jako například bodovými dálkovými světly, která, a to je hlavní rozdíl, svítí dopředu jen s minimálním sklonem dolu k vozovce. Pokud se tedy někdo cítí oslněn mlhovkou, bude klasickými potkávačkami oslňěn ještě více, neboť ty svítí více směrově a taky jen dolu od své osy (tady trochu záleží na směru, ale to nemá v tomto příkladu význam).

Mně teda víc, než rozsvícené přední mlhovky (ať to auto jede proti, nebo zamnou) vadí špatně seřízená, nebo při zátěži nesklopená, potkávací světla, která svítí nahoru jako dálková světla.

9.11.09, 12:02
Profil ICQ

Příspěvek 
Nepér píše:
Správná mlhovka rozptyluje světlo dolu na vozovku a jen pár metrů před auto, proto je z principu nemožné, aby jí byl někdo přímo oslňen, jako například bodovými dálkovými světly, která, a to je hlavní rozdíl, svítí dopředu jen s minimálním sklonem dolu k vozovce. .

A to je právě to je na mokré vozovce hodně "příjemný".

Neseřízená nebo nesklopená světla při zatížení mi taky vadí

venda: přesně tak by to mělo být

9.11.09, 12:17
Moderátor

Příspěvek 
Pokud někomu v noci za nesnížený viditelnosti nestačí svítit jenom tlumenými, ať jezdí jen ve dne.

Prostě my, co jezdímě v nízkých sporťácích typu 742, jsme víc oslňováni :(

9.11.09, 12:20

Příspěvek 
Sedím níž, než ty a mlhovky mi nevadí. Od mokré vozovky (a co třeba za hustého deště, to je silnice suchá?) se odrážejí i potkávačky. Ty přední mlhovky opravdu nemohou oslňovat, je to asi jako místo jednoho auta potkat auta dvě.

Na zákon kašlu, přední mlhovky si rozsvítím, kdy je třeba, v noci v lese, na polní cestě, v mlze, v dešti, zkrátka vždy, když to má smysl. Moc často je nepoužívám a když ano, tak spíš jako taková pomocná světla do terénu, na díry v silnici a mj. v mlze.

9.11.09, 13:10
Profil ICQ

Příspěvek 
Zarputilí mlhovkáři nedokážou pochopit, že od mokré silnice se při svícení mlhovkama odráží minimálně dvojnásobné množství světla, než při samotných potkávačkách.
A když nebudu počítat trotly, kteří mlhovkami svítí pořád, protože když je mají svítit přece musí, by tak asi 80% řidičů potřebovalo vysvětlit, co to vlastně mlha je.

9.11.09, 13:48

Příspěvek 
Máš koukat před sebe a ne pod kola protijedoucích vozidel.

9.11.09, 14:00
Profil ICQ

Příspěvek 
Nepér píše:
Máš koukat před sebe a ne pod kola protijedoucích vozidel.

Tak za tohle jsem nucen tě nazvat dámským přirozením.

9.11.09, 14:11

Příspěvek 
Máš koukat před sebe, držet se třeba pravé krajnice a nečučet přímo na protijedoucí auta, jestli je to pro tebe novinka, tak to zkus, budeš mile překvapen.

9.11.09, 14:13
Profil ICQ
Moderátor

Příspěvek 
Ale proč, když mě praskne žárovka, jedu na jedno světlo stejně pohodlně a bezpečně jako na světla 2, potřebují mlhovkáři jezdit na světla 4?

9.11.09, 15:31

Příspěvek 
Protože vypadají kchůl....

Nepére ty jsi mamlas. :) Ano, na suché vozovce nebo za dne je mi to úplně u řiti, ale když je mokrá vozovka, je to na zabití. Hustý déšť, sněžení nebo mlha ten světelný výkon mlhovek sníží a neoslňují...právě proto se používají jen tehdy.

9.11.09, 16:07

Příspěvek 
chemer píše:
...když mě praskne žárovka, jedu na jedno světlo stejně pohodlně a bezpečně jako na světla...
Úplně bez světel to bude tedy bezpečné stejně a ještě ušetříš za žárovky a desetník za palivo na úspoře paliva. S jedním světlem vidíš stejně, jako se dvěma a čtyři místo dvou ti vadí? Netrpíš nějakou oční vadou?

Mokrá silnice odráží cokoliv, to není o mlhovkách, navíc mokrá silnice z pohledu řidiče "žere světlo", u xenonů se to projeví víc, proto mívají taková auta často rozsvíceny i mlhovky.

9.11.09, 16:16
Profil ICQ

Příspěvek 
Jo, jenže o to víc jsou na tom hůř protijedoucí...většina xenonů je aspoň u nás osazena na SUV, která mají i mlhovky výše než menší vozy hlavní světla. To je pak lahoda proti takovým blbcům jezdit.

Pokud ty kruhy na obrázku nebereš jako zdroj oslnění, tak máš spíš problém se zrakem ty.

Obrázek

9.11.09, 16:49
Moderátor

Příspěvek 
Ne netrpim, jenom jsi to nepochopil :) Proč když se dá v pohodě a dostatečně jezdizt se dvoumi světly, někdo svítí čtyřmi? To je jako by jsi jedl jedno jídlo z 8 talířů.
Mimochodem když si můj předchozí příspěvek přečteš pečlivě, zjistíš že jsem nepsal že s jednim světlem vidím jako se dvěmi. A nějáký řeči o úsporách paliva, to už jsi trochu mimo.

Asi jsem to zapoměl dodat, ale já se bavim o situaci noc - idilická viditelnost - sucho.´
A i když já bych si mlhovky taky klidně v autě zapnul za výše zmíněných podmínek, na podobný věci jsem maximalista - i když 2 světla mi dokonale stačí, razim heslo že světla nei nikdy dost, mlhovky ale nezapnu, protože jsem ohleduplnej vůči ostatním řidičům.

9.11.09, 16:55
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 87 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další