Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 14.5.26, 01:55

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 Tuhé řazení Felicia r.v. 96 
Autor Zpráva

Příspěvek Tuhé řazení Felicia r.v. 96
Zdravím!

Dnes se mi podařilo v mlze najet do velké díry na silnici, asi motorem jsem zavadil o silnici a nastal problém se řazením.
Rychlost 1, 3 a 5 jdou krásně zvolna zařadit, ale rychlosti 2, 4 a R jdou VELMI těžce. Mám tím na mysli, že pohyb páky do těchto "dolních" rychlostí jde velmi ztuha (stejně i vyřadit), ale rychlost zapadne. Pouze páka jde děsně ztuha a znemožňuje tak bezproblémové řazení.

Co se tomu mohlo stát? Odhadnul bych to na pokřivené táhlo k převodovce, ale nejsem si jistý. Převodovka by měla být v pořádku, protože zařadit jde bez jakéhokoliv dalšího "hluku".

Prosím poraďte.

5.12.09, 03:22
Příspěvek Reklama

Příspěvek Re: Tuhé řazení Felicia r.v. 96
no máš pravdu, bude to narazené, alebo ohnuté tiahlo, bude to chcieť vliesť pod auto a pozrieť to, môže byť vyhnutý ten kĺb pri prevodovke, najskôr môže byť ohnutá tyčka čo trčí s prevodovky, menej pravdepodoné je že bude niečo s kĺbom pod pákou, ale pozrieť treba všetko.

5.12.09, 07:20

Příspěvek 
Nedávno jsem řešil úplně stejný problém. Vlez si někam do jámy nebo vyjeď na nájezdy (jen ne prosím hever!) a někoho posaď do auta. Chytni to za ten první kloub, co je nejblíž převodovce a přitáhni (klidně si pomož páčidlem nebo velkým klíčem). Figurant ti řekne jestli je to lepší nebo horší. Jestli to bude horší, tak páku přitlač ke kastli. Najdi prostě polohu, ve které to půjde zase lehce. Jo a nebylo by na škodu zkontrolovat gufero co je na té tyči řazení. Tenhle zásah by nemuselo přežít bez úhony.

5.12.09, 10:00
Mistr mechanik

Příspěvek 
můj názor je že sis ohnul tyč řazení co jde z převodovky

musíš na zvedák, demontovat táhla řazení a sikovkama zkusit řadit pokud ta tyč nejde zatlačit do převodovky je ohlá a dá se přihnout trubkou, chce to ale zkušenosti můžeš ji taky dodrbat totálně miloš

5.12.09, 10:09

Příspěvek 
"Musíš na zvedák." Tak toho jsem se obával, bo nemám nikoho s jámou v garáži popř. zvedákem (do servisu se mi s tím nechce). Budu muset někoho sehnat.
Takže pokud je ohnutá tyč z převodovky, tak ji pouze narovnat. Je moudré řadit ty rychlost (hlavně R), nebo radši ne, aby se nepoškodila převodovka?
A bude potřeba vytáhnout převodovku, nebo to rovnání tyče pujde udělat zespodu?

5.12.09, 11:13

Příspěvek 
To uděláš zespod. Nic vytahovat, ani montovat nebudeš. Nemáš jámu nebo zvedák? Tak vem rýč a někde na zahradě si vykopej díru. :P Odkud jsi? Hlavně to nedělej na heveru nebo zvedáku co je ve výbavě auta...možná s tím budeš muset trochu zamávat a pak by mohlo na tebe auto lehce spadnout.

Občas jsou u garáží ve městech "veřejné" nájezdy. Zkus obhlídnout okolí.

5.12.09, 11:25
Mistr mechanik

Příspěvek 
jestli jsi neumětel tak si někoho najdi do hodiny to máš hotové miloš

5.12.09, 11:32

Příspěvek 
Tak v garáži jednu jámu mám, ale je docela malá. Uvidím, jestli se tam vejdu i s nářadím ;)
Na heveru by mě to nikdy ani nenapadlo.

Btw, co když se mi povede poškodit guferu na převodovce? Předpokláídám, že když ho budu chtít vyměnit tak se musí rozdělat převodovka?

5.12.09, 11:45

Příspěvek 
Stačí malá. Klidně si do ní lehni a figurant ať tě přejede. :D Samozřejmě, ať auto tlačí, kdyby ti začal brát nárazník pupek, nemusel bys to rozdýchat. Nebo nalož ještě pod kola desky a najeď na ně, ať je auto výš.

S tím guferkem jsem byl předtím varován, mě naštěstí vydrželo. Pokud nebudeš tyčku ohýbat extrémně, nemělo by se mu nic stát. Nářadí tam není ani třeba. Tyčka se dá ohýbat v rukách.

5.12.09, 11:57
Hliník navždy.

Příspěvek 
Guferko se vynda sroubovakem bez problemu :-)

Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.

5.12.09, 12:04
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
Super. Prozatím moc děkuji za rady, zítra se na to vrhnu a poreferuju, co se mi podařilo/nepodařilo.
Chci se jenom zeptat, jak odšrubuji táhla na řazení a pak je tam zpátky budu dávat, není potřeba nic nastavovat, centrovat a tak?

5.12.09, 13:25

Příspěvek 
anubisis píše:
Super. Prozatím moc děkuji za rady, zítra se na to vrhnu a poreferuju, co se mi podařilo/nepodařilo.
Chci se jenom zeptat, jak odšrubuji táhla na řazení a pak je tam zpátky budu dávat, není potřeba nic nastavovat, centrovat a tak?

s prevodovky na tiahle je kolík, schovaný pod páskou, tú dáš dole a kolík treba vyraziť, niekedy je to pekná drina, ale to zatiaľ dole nedávaj, tiahlo sa väčšinou dá narovnať aj bez demontáže, priprav si poriadne blicky (sikovky) alebo vodársky kľúč Herkules...

5.12.09, 13:54
Mistr mechanik

Příspěvek 
michalkatka píše:
anubisis píše:

s prevodovky na tiahle je kolík, schovaný pod páskou, tú dáš dole a kolík treba vyraziť, niekedy je to pekná drina, ale to zatiaľ dole nedávaj, tiahlo sa väčšinou dá narovnať aj bez demontáže, priprav si poriadne blicky (sikovky) alebo vodársky kľúč Herkules...

já tu tyč ohýbám i tím herkulesem. zatlačím až nejde a přihnu dole, pokud chce nahoru kladivem bim až jde tyč lehce miloš

5.12.09, 17:48

Příspěvek 
Tak jsem to dnes zkoušel opravit v jámě. Vyšruboval jsem šroubek který zajišťuje táhlo s kloubem na řadicí tyči z převodovky a sundal ten kloub. Pak jsem začal ohýbat tyč pomocí trubky směrem dolů svou vlastní váhou (~90kg). O něco málo to pomohlo a jde řadit trochu lehčeji, ale pořád to není ono.

Můžu zabrat trochu víc, abych tu tyčku narovnal, nebo bych mohl něco poškodit? O co se to vlastně vevnitř opírá, když to rovnám (jenom o gufero?)?
A poslední dotaz, můžu s tím takhle normálně jezdit, nehrozí nějaké poškození převodovky?

6.12.09, 18:56

Příspěvek 
Zkus najít tu ideální polohu. Sundávat jsi to nemusel vůbec. Takhle to při nandávání třeba zase pokřivíš. Jestli jsi zkoušel ohýbat tyč dolů a nepomohlo to, zkus to nahoru.

6.12.09, 19:01
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další