| Autor |
Zpráva |
|
varok
|
Nejsem vyučen v elektru, je to jen můj koníček. Navíc nemám vysokou školu v Českém jazyce, tak se za chybičky omlouvám. Tohle byl ale překlep. Vím co ty pojmy znamenají, ale neumím to přesně vysvětlit, tak to tady raději nebudu zase psát blbě. Někdo by to zase špatně pochopil a a rýpal by do mě. S tím zapojováním LED diod paralelně to jde, ale jak jsem psal, musely by být diody poctivě vybírány, aby na nich bylo při stejném proudu stejné napětí. V sérii je to jednodušší, nepřesnosti se ztratí. Když ale odejde jedna dioda, nesvítí cela řada diod, zatím co u paralelního řazení svítí zbývající LEDky, ale s větším proudem. Za nepřesne podání se tedy omlouvám.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
| 22.5.10, 22:47 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
varok
|
Konstantní proud je proud, který je pořád stejný a při různém zatížení se nemění. Vyrobil jsem hodně světýlek. Jako poslední výtvor stropní světýlko ve fáčku. Někde byly fotky. Vypočítal jsem poctivě odpor rezistoru podle Ohmova zákona a dal jsem raději o pár ohmů větší. Stejně po čase začaly diody po jedné odcházet. Tak buď prodávají v obchodech z elektrem nekvalitní šmejdy, které vydrží jen pár hodin práce, nebo nevím. Pořád si myslím, že jejich pracovní napětí, jak píšeš že není důležité důležíté je. Když se zapojí pár LED diod sériově a rezistor je vypočítaný na proud jednou např. 20mA, tak je u nekvalitních nevybíraných kusů diod na každé jiné napětí. Dejme tomu, že jedna dioda je na 3V. Jedna má ale při určitém proudu napětí např. 2,8V, tím pádem bude na druhé o těch 0,2V více, tudíž 3,2V atd. Když se zapojí třeba 3 v sérii, rozdíl může být ještě větší. Jedna má např. 2,8V, druhá 2,9 a na třetí je už dokonce 3,3V. Tedy pokud dobře počítám. Poslední dioda tím pádem odejde. Nebo se pletu?
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
| 22.5.10, 23:01 |
|
 |
|
Viky
Pan Kapitán
Registrován: 10.1.06, 13:49 Příspěvky: 12166 Bydliště: Tynec n.L.
|
Varok: tvoje elektrikarsky teorie jsou skutecne odvazny, nicmene zcela scestny. Ohmuv zakon plati. Kdyz se jedna dioda hypoteticky zblazni, a jeji prahovy napeti se zmeni, tak se logicky jinej ubytek napeti projevi predevsim na tom odporu, kterej jedinej ma linearni VA charakteristiku, tzn. jim protekajici proud se taky zmeni a na zakade toho se opravdu jen velmi malinko zmeni napeti na diodach, v zavislosti na protekajicim proudu a jejich VA charakteristice.
_________________ Forman 1994 Million Edition "Frankie" Rapid 120/1985 "Eda" - BAZ 120R Škoda 742 Forever Team - 
Cvokárium: Youtube Instagram
|
| 22.5.10, 23:27 |
|
 |
|
varok
|
Takže se pletu? Tak proč mi tedy ty LED diody po pár týdnech odejdou, i když mám dobře spočítaný odpor rezistorů? Mám světýlko poskládané z 18ks LED diod bílé barvy. Napětí jedné diody je asi 3,3V a proud do 30mA. Já jsem zpočítal odpory raději na napětí 15V a pro proud diod 20mA. Stejně mi asi po měsíci začly postupně diody blikat a skončily. Vždycky jedna bliká, potom zhasne úplně. Za nějakou dobu druhá, a zase konec.
|
| 23.5.10, 00:26 |
|
 |
|
HanzBileFacko
|
Varok (bez urážky!) asi děláš něco špatně. Taky sem kdysy baslil různá světýlka a blikátka a ledky mi většinou odešly když sem do nich pustil víc než sem měl (rozumíme si). Jinak si totiž myslím že ledky jsou nesmrtelné. Jsem údržbář a ještě se mi nestalo že bych na nějaké mašině měnil ledky. A to jsou ty mašiny (krystovy roky už mám za sebou) starší než já. Vyměněné žárovky by se daly počítat na kila...
_________________ Felda 1.6 dravec...
|
| 23.5.10, 08:02 |
|
 |
|
varok
|
Já ještě nemám 30 tak zkušeností málo  Vím že LED diody jsou v podstatě nesmrtelné, tedy skoro. U přístrojů je ale jiná situace. Nějaké přístroje a stroje mají proud a napětí pořád skoro stejné. U auta se dost mění jak napětí(podle Nepéra nedůležité), tak proud. Záleží hodně, v jakém stavu je akumulátor a při startování jsou v palubní síti velké proudové špičky. Když jsem si doma dělal napájecí zdroj, různé adaptéry, blikátka apod. tak fungují už několik let. V tom autě je PODLE MĚ situace úplně jiná.
HanzBileFacko: nebudu se tady z nikým hádat, ani nikoho přesvedčovat, nemám na to školy a nejsem z prahy. Vyzkoušej a uvidíš sám. Vše je jen o experimentování. Nikdo ti konkrétní návod asi nedá.
Naposledy upravil varok dne 23.5.10, 12:08, celkově upraveno 1
|
| 23.5.10, 09:43 |
|
 |
|
Viky
Pan Kapitán
|
Ja si myslim ze kvalita LEDdek ma zasadni vliv na cenu a proto jsou homologovana svetla draha. Svetla za par korun taky odchazeji, i kdyz jsou "profesionalne" udelany.
K tem 18LED, jak je mas zapojeny? Paralelne s malo odporama, nebo vic odporu?
_________________ Forman 1994 Million Edition "Frankie" Rapid 120/1985 "Eda" - BAZ 120R Škoda 742 Forever Team - 
|
| 23.5.10, 10:08 |
|
 |
|
varok
|
Mám vždycky 3 diody do serie a k nim jeden odpor. Takových trojic mám šest spojených paralelně.
|
| 23.5.10, 12:10 |
|
 |
|
Viky
Pan Kapitán
|
To je asi spravny reseni. Asi mas holt nekvalitni LEDky, nebo se v ty montazi neodchlazujou a to je ten problem.
|
| 23.5.10, 15:43 |
|
 |
|
varok
|
Tak jsem psal ještě na forum, kde jsou elektro típci doopravdy a dokáží poradit, ne každého za něco jebat. Jak jsem zjistil, zapojení mám asi dobře, ale špatně jsem zpočítal ty odpory. Počítal jsem to z ohmova zákona, ale blbě. Tam mi poradili jak na to.
|
| 23.5.10, 16:49 |
|
 |
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
na 3 bile diody potrebujes 150 ohmu
_________________ otec: Fobia Sedan HTP  m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže - 7.1.25 posledni cesta
|
| 23.5.10, 17:00 |
|
 |
|
Viky
Pan Kapitán
|
varok píše: Tak jsem psal ještě na forum, kde jsou elektro típci doopravdy a dokáží poradit, ne každého za něco jebat.
To mas teda odvahu a voni zrejme svatou trpelivost.
|
| 23.5.10, 20:02 |
|
 |
|
big.jedla
|
podle mě LEDky v autě zabíjí napěťové špičky, přece jen jsou tam různé indukčnosti a při zapínání/vypínání se v elektrice dějí asi všelijaké věci.
taky mám ve stropním světle LEDky, jednou mi všechny poumíraly tak jsem k nim přidal improvizovaně 7812 a naprosto v pohodě... jo a ano vím, že to je stabilizátor na 12V a při vypnutém motoru nestabilizuje... mám ho tam spíše jako "omezovač" shora  když je napětí v síti menší než 12V tak jím projde prakticky bez úbytku a když je nad 12V tak stabilizuje... ledky mám s odporem napočítaným na těch 12V a 20mA a po roce a půl všechno OK
samozřejmě nejčistší je použití zdroje proudu, viz. dole: http://jirky.webz.cz/index.php?page=bastliruv_blok
a do profi světel se dávají LEDky s úplně jinou svítivostí (a hlavně vyzařovacím úhlem) než jaké se dají běžně koupit za 20korun
_________________ Škoda Felicia 1.3Mpi/50kW/Cimbu chip, 7/96 http:\\jedla.kx.cz
|
| 23.5.10, 21:03 |
|
 |
|
Viky
Pan Kapitán
|
Ja bych navrhnul paralelne s LEDkama (asi az za odpor) vrazit nejakej kondenzator, tim se spicky snadno odstranej.
|
| 23.5.10, 21:23 |
|
 |
|
michalkatka
Registrován: 11.2.06, 15:19 Příspěvky: 19160 Bydliště: SR Bratislavský kraj - Senec
|
áno napäťové špičky, hlavne pri zapínaní a vypínaní indukčných spotrebičov, nehovoriac o relátkach, každé relátko má mať v na cievke v závernom smere diódu, tak ako je to origo v poistkovke, ale dosť pomôže aj ten odrušovací kondík na alternátor ktorý sa začal dávať spolu zo vstrekovaním, na alternátore som ho nemal, a občas sa stalo že sa mi preladilo rádio, alebo zmenilo nastavenie Bass, Treble, Bal, Fad, alebo sa mi vyplo TA atď, od kedy mám ten kondík na alternátore tak je to ok...
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
| 23.5.10, 21:24 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|