Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 13.5.26, 18:28

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 60 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
 Led SPDS vlastní výroba 
Autor Zpráva

Příspěvek 
A mohl bych se na něco slušně zeptat? Když jsem to tady psal, že v autě jsou napěťové špičky, všichni mě tady jebaly, že jsem blb. Teď to tady všichni píší a v pohodě. Vždyť už od začátku totady píšu, že v autě LED didy jen s předřadným odporem dlouho nevydrží, že je odpálí špičky při startování apod. Tak co se děje?

24.5.10, 14:51
Příspěvek Reklama

Příspěvek 
ale klid... nikdo nejebal... ostatním spíš šlo o ty jiné zcestné teorie než špičky... ještě navíc proudové špičky - ledkám nevadí, že někam teče velký špičkový proud... spíše vadí špičkové napětí vzniklé vypínáním cívek (relátka, vinutí v elektromotorech...)

24.5.10, 15:02
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
21Lucas: Tak nebudu ti do toho kecat, ale je to špatně. já měl vypočítané 250Ohm. Udělal jsem chybu a použil 220Ohm. Na tom jiném foru mi vypočítali a napsali jak, že odpor předřadného rezistoru má mít úplně jinou hodnotu. Nebudu to tady ale psát. Když jsou tady samí elektro inženýři, tak si to spočítají sami. Těch 220Ohm, které jsem použil bylo málo. Jak jsem psal už ze začátku, asi po měsíci začaly postupně jedna za druhou blikat a zkončily.

24.5.10, 15:04

Příspěvek 
Kromě odporů jsem do auta k LED nikdy nic nedával a nikdy žádná kvůli nějakým špičkám neodešla. Většinou jsem pak pro kontrolu změřil napětí na předřadném odporu a zpětně dopočítal proud. A nakonec se zjistilo, že máš ty odpory špatně, tak jak víš, že to způsobily nějaké špičky? Mimochodem na tom elektro fóru, ti řekli o napájení LED ze zdroje proudu totéž, co já, tak se moc necukej, že tě tu někdo jebe. (Navíc jebaly by mělo být napsáno jebali, pokud si tedy nemyslel nějakou holčičí minoritu na fóru.)

24.5.10, 15:07
Profil ICQ

Příspěvek 
Jak jsem psal dříve, nemám elektro školu ani vyznamenání z českého jazyka. tak se za chyby omlouvám. Tak to budou asi napěťové špičky, ale špičky tam jsou. Ty odpory jsem měl dokonce větší hodnoty než psal 21Lucas a stejně je to špatně. Spočítat to docela umím, ale ne, když jsou tři diody do serie. Zkusím použít odpory jaké mají být a jestli zase Ledky odejdou, tak budu muset použít nějaký obvůdek na napájení, který by ty NAPĚŤOVÉ ŠPIČKY omezil. Podle mě je to ale asi i LED diodami. Kupuji sice v dobrém obchodě, ale jen levné. Nejsem milionář :(

25.5.10, 08:09

Příspěvek 
Zkus dát za odpor ke každé sériové trojici paralelně 1uF/25V elyt, to by ti mohlo LED zachránit. Já mám ve stropním světle tři trojice s odpory, bez jakékoliv další ochrany a chodí to už dlouho...

25.5.10, 09:17
Profil ICQ
Ignorant pravidel

Příspěvek 
VAROK>>

hele tak si to asi spocitame ne?

standartni bila dioda vetsinou ma 3,5 Voltu a 20mA
napeti v aute budeme pocitat 13,4V

3 diody seriove = 10,5 Voltu ubytek napeti je 2,9V

podle vzorecku R=U/I si vypocitame R=2,9/0,02

at pocitam jak pocitam tak mi to proste vychazi mene jak 150 Ohmu
takhle zapojuju diody v aute uz vic jak 5 let a zadna nemela problem pokud to nebyl uplnej sunt

25.5.10, 12:58

Příspěvek 
Jo, pak si na zdroji natoč 14V (se standardním regulátorem ve škodovce víc nebude), zapoj si tam ty ledky a změř si, jestli na tom odporu máš opravdu těch 2.9V, protože je dost možný, že tam bude třeba 5V (standardní bílá LED může mít i 3V) a pak už vychází proud I = U/R = 5V/150R = 33 mA

25.5.10, 13:21
Profil ICQ

Příspěvek 
Já nevím. Původně jsem to počítal taky tak, ale s trošičku jinými hodnotami a vyšlo mi asi 200Ohm. Mám LED diody bílé 16 000 mCd, napětí 3,3V a proud max. 30mA. Na tom jiném foru mi psali, že odpor vyjde asi 300Ohm. Navíc v autě není problém, aby altík tlačil hrubo přes 14V. Já po nastarování mám na akumulátoru i 14,2V, po zahřátí motoru to spadne asi na 13,6-13,8V, podle zatížení. Počítali mi to na 15V, proud 20mA, to raději pro rezervu.

26.5.10, 18:05

Příspěvek 
Má zkušenost, odpor vždy spočítat na 15 V.
Proud pro LED nedávat maximální.
Použít přesnější odpory (řada).
Použít kvalitní LED diody a odpory.
Hlavně musí být vše dobře spárováno, bohužel i svítivost je u LED jiná, i když jde o stejné LED diody.
Lepší menší svítivost, než kratší životnost.

Výkon: 15,4 kW. Max. rychlost: 80 km/hod. Dojezd: Podle terénu, max. 80 km.
Spotřeba: 20 až 25 kWh/100 km.

29.5.10, 18:22

Příspěvek 
Karátek: o tom jsem tady celou dobu psal, ale neuměl jsem to hold dobře popsat. Hádat se s nikým nebudu. Někdy se koupí LED diody např. 20ks, dá se stejný odpor pro všechny diody, ale každá může mít jiné provozní napětí a proud. Proto svítí některé třeba slaběji a jiné více. Původně jsem počítal odpor diod na 14V, ale to je asi málo, dám raději 15V pro rezervu. Potom proud asi dvě třetiny, né maximální, jako jsem to dělal předtím. Koupil jsem jen levné LED diody, sice v GMElektronics, ale jen za pár korun kus. Kvalitnější stojí i třeba 20kč kus. Několik světýlek už jsem sestrojil, experimentuji s tím už dlouho. Můj tatík byl elektrikář, poslední dobou spíše přes elektroniku. Když jsem potřeboval něco poradit, tak mi poradil. Už bohužel není mezi námi, tak nemám nikoho, kdo by mi poradil.

29.5.10, 20:00

Příspěvek 
varok píše:
Stejně to je jedno. Dnes se jich vyrábí plno, ale stejně je jich jen pár kusů schválených. Tak pokud koupíš za pár korun, nebo vyrobíš doma, to je jedno. Stejně tě za to pochválí a budou ti pomáhat a chránit :D

Já koupil denní světla homologovaná na Aukru za 300 Kč. Ale musel jsem je utěsnit protože do nich zatejkalo a ještě jsem si koupil led pásky a ty sem si dal do hlavních světel. Opatrně jsem oddělal od světel sklo nalepil tam ty led pásky a sklo zas přilepil spátky. Pokaždý když me někde poldové stavěj tak jim je to fuk. Nedávno jsem jel ale z chomutova a u Velvar mě zastavila policajtka a prej proč nesvítím tak jsem jí řekl že mám denní světla homologovaná že prej ji to nezajímá že mám svítit hlavníma tak jsem ji řekl že to zas nezajímá mě tak šla do auta pro policajta a ten přišel a chtěl na mě nějakej doklad o schválení těch denních tak jsem mu řekl at si lehne před auto a přečte si homologaci na světlech a on to opravdu udělal a zjistil že tam je tak mě dal dejchnout a pustil mě.

5.7.10, 12:53

Příspěvek 
Jo, pár vyjímek je, ale většinou na burzách i v obchodech jsou neschválené SPDS. Ně jednou cajti říkali, že to spíše tolerují u aut, které to mají z výroby. U těch tuzerů apod. to prý může být schválené, ale málokdo to má umístěné na potřebném místě. Někdo to mí třeba až těsně nad silnicí, jiný zase tak, že není vidět že to svítí apod.

12.7.10, 17:45
Ignorant pravidel

Příspěvek 
varok > presne u nas jezdi jeden Citron a ma sice schvalene denni svetla ale ma je umistene az v masce kapoty takze moc blizko a moc vysoko nez povoluje zakon

12.7.10, 20:17

Příspěvek 
Mě se zase nejvíce líbilo, jak měl nedávno někdo na autě SPDS tak, že z toho vznikl :) . Svítili mu na krajích nějaké kulaté origo světla, a dole na nárazníku měl dvě malé ploché u sebe a ty samé více ke kraji a trošku výše. Značka auta už nevím, myslím nějaký ten terénní lexus, nebo už si to nepamatuji.

16.7.10, 17:33
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 60 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4