| Autor |
Zpráva |
|
michalkatka
Registrován: 11.2.06, 15:19 Příspěvky: 19160 Bydliště: SR Bratislavský kraj - Senec
|
 Re: Autobaterie vs nabijacky
mne šlo o to ako si prípadne zostrojiť poriadnu nabíjačku z dostupných vecí...
edit... hľadal som ten výkonový stabilizátor ale našiel som iba LM7812 (1A), takže k tomu by sa musel pridružiť nejaký KD508 s poriadnym chladením...
v podstate všetko doma mám...
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
| 3.12.10, 22:47 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
varok
|
tak já už toho tedy nechám, ale myslel jsem to co myslel nepér, prostě že proud je tepavý. Spínaný zdroj je zase něco jiného. Já jsem zatím klasický stabilizátor na 10A neviděl, jen největší na 3A. Na větší proud se musí použít výkonový tranzistor. Nejjednodušší nabíječka je asi trafo, jedna dioda popř. můstek a žárovka ze světel. Tak jsme měli kdysy doma nabíječku. Jednoduchá, spolehlivá a mohly jsme ji nechat i přes noc. Ta žárovka tam je v podstatě místo výkonového odporu. Nebo se stačí podívat do AR těch bylo plno o nabíjení a nabíječkách.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
| 3.12.10, 23:51 |
|
 |
|
fatal
rejpal
|
Nepér píše: No, ono fatalovi jde hlavně o to, že proč něco zbytečně usměrňovat a stabilizovat... Jsem rád, že aspoň někdo chápe.  Viky píše: ...proud dodavany do baterky pulzni je. Ano, ale to někteří nepochopí. Viky píše: A vy dva pitomci byste se tu hadali do nekonecna kvuli kravine. Pokud myslíš mě, tak já už se s Tvrdohlavem nehádám, bavím se nad tím, jaké blbosti tu vymýšlí.  michalkatka píše: mne šlo o to ako si prípadne zostrojiť poriadnu nabíjačku z dostupných vecí... Aha, takže trafo plus dioda dostupná není, ale trafo, gretz, stabilizátor, velké kondíky, výkonové tranzistory, chladiče, teplotní pojistky, to dostupné je.  Ještě další vtip bych prosil. michalkatka píše: hľadal som ten výkonový stabilizátor ale našiel som iba LM7812 (1A), takže k tomu by sa musel pridružiť nejaký KD508 s poriadnym chladením... Jasně. Proč použít jednoduché ověřené trafo s usměrňovačem, když můžeme stavět stabilizovaný zdroj se zbytečnými ztrátami v desítkách Watů, s problémy s chlazením, s nutností použít extrémní kondenzátory, s výsledkem horšího nabíjení.  A až to teda budeš stavět, tak jedno malé doporučení, na výkonovém tranzistoru budeš mít ztrátu, takže se nemusíš štvát s diodama do mínusu (1A samozřejmě  ), ale můžeš použít rovnou 7815.  Viky píše: Edit.. jen co zjistim jak se to dela. Go, go, go! 
|
| 4.12.10, 00:40 |
|
 |
|
michalkatka
Registrován: 11.2.06, 15:19 Příspěvky: 19160 Bydliště: SR Bratislavský kraj - Senec
|
7815 som tiež uvažoval, to by tieš nejako šlo, ale obávam sa že pri malom prúde ( malých úbytkoch napätia ) by napätie už šlo nad 14,5V  , už som videl nafúknutý olovený akumulátor, kôli samodomohomo-nabíjačke, a nechcel by som byť pri tom keď by to buchlo nemám rád jednocestné usmerňovače, majú iba 0,45 účinnosť pri jdenosmernom napätí/prúde je aký rozdiel medzi pulzami a polvlnami  vysvetlí mi to niekto 
|
| 4.12.10, 08:34 |
|
 |
|
varok
|
Jestli to někde najdu, tak sem dám z AR článek o nabíječkách, kde se normálně používá jednocestné usměrnění jen jednou diodou. Fatal to bere tak, že u takových věcí, jako je nabíječka je pravidlo: čím jednodušší, tím spolehlivější. Nevím Michale, proč to chceš pořád přes stabík a tak složitě. Já už viděl hafo samodomo nabíječek s trafem třeba 16-18V a ještě nikdy jsem neviděl roztrhaný akumulátor. Takové nabíječky se normálně dělají a používají už mnoho let. Třeba ta stou žárovkou pracuje tak, že na začátku nabíjení dává nabíječka např. 4A a čím více je akumulátor nabitý, tím se proud z nabíječky snižuje. Na konci nabíjení je proud už třeba jen 1A. Napětí na nabíječce je pořád stejné, třeba nějakých 16V. A jak mi tedy Michale vysvětlíš, že plně nabitý akumulátor má mít napětí myslím okolo 16,2V, teď myslím s připojenou nabíječkou. Tedy nový akumulátor, u staršího se napětí snižuje.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
| 4.12.10, 14:01 |
|
 |
|
michalkatka
|
áno, čím jednoduchšie tým spolahlivejšie...
tých 16,2V sa mi zdá aj tak veľa, keď každý kaukuluje 14,4V...
už to nechám tak...
|
| 4.12.10, 15:23 |
|
 |
|
Karátek
Registrován: 21.7.07, 21:00 Příspěvky: 1674 Bydliště: Olomoucký kraj - Mírov
|
To jsou teda názory, nejvíc pravdy na 90% má michalkatka, ten tomu rozumí nejvíce z ostatních. 
_________________ Škoda Favorit ELTRA 151 L PICK-UP Elektromobil. Rok výroby: 1992. Pohon: Trakční baterie. Napětí: 84 V. Kapacita: 180 Ah (C5). Výkon: 15,4 kW. Max. rychlost: 80 km/hod. Dojezd: Podle terénu, max. 80 km. Spotřeba: 20 až 25 kWh/100 km.
|
| 4.12.10, 16:44 |
|
 |
|
Nepér
Registrován: 2.2.06, 23:27 Příspěvky: 7662 Bydliště: Praha východ
|
A 100% pravdy máš samozřejmě ty.
_________________ "Šlápněte na to trochu, ať nemusím brzdit!"
|
| 4.12.10, 16:51 |
|
 |
|
Karátek
|
Něco takového jsem snad napsal??? Jde o výplod tvé fantazie. Ale něco o tom vím, na tom není nic špatného, nebo snad jo???
_________________ Škoda Favorit ELTRA 151 L PICK-UP Elektromobil. Rok výroby: 1992. Pohon: Trakční baterie. Napětí: 84 V. Kapacita: 180 Ah (C5). Výkon: 15,4 kW. Max. rychlost: 80 km/hod. Dojezd: Podle terénu, max. 80 km. Spotřeba: 20 až 25 kWh/100 km.
|
| 4.12.10, 17:06 |
|
 |
|
Nepér
|
Když píšeš, že všechno je špatně, pak patrně znáš nějakou 100% pravdu, na základě které můžeš tvrdit, že někdo jiný má pravdu z 90%. Není nic špatného na tom, že o tom něco víš. Špatně je tvrdit, že někdo má či nemá pravdu, nezdůvodnit proč a cítit se uražen.
|
| 4.12.10, 17:37 |
|
 |
|
michalkatka
|
vôbec netvrdím že som neomylný, ale už som sa niečo so zdrojmi a nabíjačkami nalaboroval, a pri nabíjačke som vždy hraničné napätie dal 14,6V... pri poriadnej nabíjačke aj pri 14,6V zdroj dokáže tlačiť aj 7A, ale ako vieme prúd si baterka zoberie podľa nabitia rsp. svojho vnútorného odporu.
|
| 4.12.10, 17:50 |
|
 |
|
Karátek
|
Uražený nejsem, to už bych se neozval. Každý má svou pravdu nebo jen částečně, ale prostě z těch všech příspěvku má nejvíce pravdy michalkatka, vyjádřil jsem se k tomu snad ted jasně. Mýty a polopravdy prostě budou mezi lidmi panovat a na 100% ví vše jen málo lidí a podle mě to ani nejde na 100%. I já nevím vše, ale musím se učit z vlastních zkušeností a od rad odborníků, ty kteří se podílejí při výrobě atd. Nic jiného mi nezbývá. A je i lepší jsem vše nepsat, pak si každý myslí o mě, že jsem moc chytrý, s tímhle mám už dost zkušeností, tak se raději nevyjadřuji. Stejně se vše otočí proti tobě (mě). Třeba jsem vypozoroval, proč se nejvíce ničí krajní články, vadné nebo málo utažené svorky a teplota je vyšší na kontaktu a proto odejde rychleji než ty prostřední. Může se klidně dosáhnout i 50 °C a je to smrt pro článek, uplně se uvaří.
|
| 4.12.10, 17:54 |
|
 |
|
Karátek
|
michalkatka píše: vôbec netvrdím že som neomylný, ale už som sa niečo so zdrojmi a nabíjačkami nalaboroval, a pri nabíjačke som vždy hraničné napätie dal 14,6V... pri poriadnej nabíjačke aj pri 14,6V zdroj dokáže tlačiť aj 7A, ale ako vieme prúd si baterka zoberie podľa nabitia rsp. svojho vnútorného odporu. Já jsem donucený se zabývat bateriemi a nabíjením do hloubky, což je u mě jasné, nebudu každý rok kupovat nové baterie za 50 000,-, takže se starám a měřím. Máš pravdu v dost věcí, do olova bych nepouštěl více voltíků než 15V, máš pravdu i v tom, jaký je rozdíl usměrnění jednou diodou a pulsním nabíjením, atd.
|
| 4.12.10, 17:59 |
|
 |
|
Nepér
|
Karátek píše: A je i lepší jsem vše nepsat, pak si každý myslí o mě, že jsem moc chytrý, s tímhle mám už dost zkušeností, tak se raději nevyjadřuji. Stejně se vše otočí proti tobě (mě). On je rozdíl být chytrý a mít znalosti. Druhé bez prvního může mít za následek, že si o tobě někdo něco myslí a že se to pak otočí proti tobě. Posledních pár příspěvků této diskuse je toho velmi názorným příkladem.
|
| 4.12.10, 18:45 |
|
 |
|
Karátek
|
Podívej se, je zbytečné někomu něco vysvětlovat, stejně se každý sám rozhodne podle svého rozumu. A když poslechnout tvé nebo jiné rady a něco se stane, tak za vše může rádce, prostě je to tak.
|
| 4.12.10, 18:58 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |