Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 13.5.26, 19:20

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
 brzdy Favorit 
Autor Zpráva

Příspěvek brzdy Favorit
Ahoj, po dlouhe dobe se mi zase na mem pokladu neco pokazilo. Po vcerejsi jizde smrti jsem zjistila, ze mi u zadniho kola unika brzdova kapalina a v nadrzce uz ji moc nezbylo. Tim padem asi do servisu odjet nemuzu a hrozi bud odtah nebo si to spravit doma. Mate s tim nekdo nejake zkusenosti? Co koupit, co vymenit, stupen narocnosti...delte se s nezkusenou (mam Favo r.v.1990) :D
Zrovna jsem zacala mit s tim autem takove plany a ted tohle....

5.2.11, 17:41
Profil ICQ
Příspěvek Reklama

Příspěvek Re: brzdy Favorit
pokiaľ si neskúsená, dolej kvapalinu a choď za niekym kto tomu rozumie...

bude ti tiecť brzdový valček, zrejme na výmenu aj pakne... a samozrejme obe strany...

podľa stavu ti povedia či nebude treba meniť aj trubky....

5.2.11, 18:02

To se těžko posuzuje co týká stupně náročnosti... u každého je to individuální podle toho co zvládne a co už na autě dělal. Proto i my nevíme zdali bys to zvládla ty. Zkus nám trochu rozepsat co jsi třeba do teď na autě zkoušela udělat nebo co o brzdách víš. Jinak pokud nedošlo k zavzdušnění brzdovýho válce a ubýtek kapaliny není nějak razantní pak by i stačilo nádržku dolít do plna jak psal Michal a pomalu a opatrně do servisu dojet... na jednu cestu bez zbytečného brzdění by to mělo vystačit... samozřejmě že jen na tu nejnutnější vzdálenost a netáhnout se tím až někam do tramtárie. Nebo zkus se pozeptat někoho známého kdo třeba Favorita měl a víš že se v tom i vyzná.

5.2.11, 19:16

Kapaliny mi moc nezbylo, dilem proto, ze jsem seslapavala pedal, abych zjistila, od jakeho kola to "funi" (leve zadni). Druhy okruh brzdi, ale je dost neprijemny s vedomim poruchy nekam jet.
Lisi se nejak hadicky a zavity od stari auta? novy vs. starsi typ favorita?

Jinak krome myti auta zvladnu vymenit olej, svicky, natahnout remen, vyment kolo, zapojit baterku :wink:

5.2.11, 19:27
Profil ICQ

Aha takže ty už víš odkud to teče? Je tam vidět unik z trubky nebo hadičky? Jestli ne tak to bude brzdový váleček. Podle toho co jsi napsala bys to i při troše snahy mohla zvládnout....přece jen vyměnit olej, svíčky a řemen to zase nedokáže každý v dnešní době. Zkus si stáhnout knížku "Jak na to" a knížku od autorů Andrt a Malina (když se podíváš tady do užitečných odkazů nebo na http://www.uloz.to tak je tam určitě najdeš) a mrknout se tam na stať o brzdách... pročti si to a jestli usoudíš že bys to zvládnout mohla tak to zkus. Tam se hlavně jedná o to v jakém to všechno je stavu... protože se může stát že člověk třeba bude chtít vyměnit jen brzdové válečky (tzv. prasátka) a čelisti (pakny) a nakonec zjistí že musí měnit i brzdové štíty ("talíř" na kterém vše drží) a trubky. Chce to zvážit jaké máš možnosti tj. zázemí a nářadí, čas a finanční náročnost.

5.2.11, 19:56

To nedokazu rict,protoze te kapaliny uz je tak malo, ze kdyz mackam pedal, nic uz netece, navic vzhledem ke stari je ten spodek cernej az hruza. Co dokazu takhle od stolu, tak ze k tomu kotouci, na kterem je disk s pneu, vede cerna vec se zavitem (a nevim, jestli je to hadicka, v terminologii se tolik nevyznam, nebo trubka). a podle me to kape od toho zavitu.

5.2.11, 20:20
Profil ICQ

Chce to vědět kde to uniká aby se podle toho člověk mohl pak zařídit... Jestli praskla trubka nebo hadička nebo teče jen brzdový váleček uvnitř což asi spíš. Jinak kapalinu koupíš na každé benzínce apod. stačí specifikace DOT 3 (můžeš i DOT 4 ale jestli víš že jí vybabráš tak nemá smysl) a značka může být libovolná, Sheron, Cinol apod. Zkus se podívat do těch knížek abys věděla co a jak a měla představu o konstrukci a jak to tam vůbec všechno je.... pokud by ses do toho chtěla pustit svépomocí tak ta teorie o tom bude nezbytná.

5.2.11, 20:33

hoď foto ;)

6.2.11, 12:43
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Fotku klidně dát můžeš, ale nemyslím si že by tam bylo něco poznat... Alespoň ne určitě víc než si zjistila ty sama a jestli je to tam zašvihané jak říkáš tak nám v tomhle fotka moc nepomůže. Chce to v klidu pořádně očistit a prohlédnout jak trubku tak sundat brzdový buben a podívat se na váleček.

6.2.11, 14:03

Osobne by som doplnil brzdovku Dot4 a opatrne dosiel do servisu (aj ked viem ake je to neprijemne, nedavno mi praskli predne hadicky na volve).

Dalsia moznost je zhodit koleso, dat dole bubon a pokusit sa to spravit vymenou brzdoveho valceka. Jediny specialny nastroj je sesthnanny kluc v tvare "c" (vyzera ako rozrezany ockovy) Brzdove koncovky su totiz z dost makkeho materialu, Bezne kluce ich lahko znicia...

Zvysok si poziciam z mudrej knizky o favorite (haynes)...
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

6.2.11, 19:16

Kwiko po tolika letech ti ve většině případů ani ten klíč na převlečné matice nepomůže. Mám ho sám a kvalitní a u kamaráda když jsem mu pomáhal dělat zadní brzdy tak trubky od válečků prostě šly do pryč jelikož i s oním klíčem nebylo možné koncovky povolit tak aby se dali znovu použít jak byly rezavé a zarostlé... Ale jasně záleží na tom kterém případu. U mě to šlo třeba bezproblému. Ale jak už jsem psal... taky bych radil raději kapalinu dolít a dojet opatrně do servisu. Prostě to chce pořádně omrknout a zjisti jak na tom ty zadní brzdy jsou a co všechno bude potřeba udělat a vyměnit a podle toho se zařídit.

6.2.11, 19:48

Novinky z garaze...vymenit hadicky a trubicky se zda byt jednoduche, pokud by ovsem ty sroubky a zavity, co to drzi, nebyly uplne rezle a sly povolit, coz nejdou. Takze to vypada, ze se pojede do servisu, kde se mi nad tim asi mechanici zhrozi a ja budu muset prodat ledvinu, aby to zas fungovalo, protoze predpokladam, ze to bude i s rizikovym priplatkem za rez:)

Jinak...vim, ze se to sem uplne nehodi, ale nemate nekdo na prodej plastove prahy v okoli Prahy? Vaham, jestli je nechat vymenit uplne (prevarit) nebo na cca 1,5 roku jen zakryt plastem, aby se na STK nezhrozili. Pokud by to bylo za slusnou cenu, dojedu si pro ne (zrejme autobusem :D )

8.2.11, 10:07
Profil ICQ
Mistr mechanik

rozumné

já jsem toho názoru že výměnu válečku nezvládneš, dej to někomu at to spraví,
já ti řeknu že na starím fáčku výměnu válečku bez autogenu si ani neumím představit miloš

8.2.11, 10:51

nu muj nazor je zkus to sama dle knihy jak na to a odkazu tady usetris penize a budes mit jistotu ze je oprava provedena na 100 procent

26.2.11, 16:22
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 14 ]