Jak na důlky při kitování?
| Autor |
Zpráva |
|
varok
|
 Jak na důlky při kitování?
Ahoj, jak prosím na důlky při kitování? Poslední dobou mě hrozně baví karosařina, ale lakýrnické práce zatím moc neovládám. Chtěl bych se v tom trošku zdokonalit. Když opravuji nějaké auto, povyvařuji, popř. jen obrousím a zatmelím, tak potom brousím. Zdá se mi, že už to mám docela dokonalé, ale po nastříkání stříkacího tmelu nebo plniče se najednou objeví jemné důlky. Prostě je opravované místo jemně pod povrchem. Nemáte na to někdo prosím nějakou fintu? Vím že je to o praxi a člověk to časem přijde samo. Vím že jsou i nějaké kontrol spreje, ale nevím na jakém principu to funguje.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
| 4.9.11, 11:41 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
Petr105
Registrován: 26.3.08, 11:26 Příspěvky: 5224 Bydliště: Veselí nad Lužnicí
|
 Re: Jak na důlky při kitování?
Sice z trochu jiného soudku, ale občas dělám sádrokarton. Řešil jsem podobný problém, zatmelené spoje jsem měl po vybroušení pod úrovní a při světle z boku bylo tmelené místo vidět. Vyřešil jsem to jiným způsobem broušení - Na šmirgl se nesmí příliš tlačit, spíš broušené místo vícekrát přebrousit, ale jemně. Třeba Ti to pomůže. 
_________________ Škoda 105L, r.v.1983 Peugeot 306 HDi Break
|
| 4.9.11, 12:02 |
|
 |
|
CrazyMan
|
varok píše: Vím že jsou i nějaké kontrol spreje, ale nevím na jakém principu to funguje. je to v podstatě černá barva ve spreju se širokou tryskou... poprášíš barvou a brusiš... jakmile tam je někde důlek tak ti tam ta černá barva zůstane a ty ju hned vidíš
_________________ VW Passat 3B3 1.9 TDI 96Kw
|
| 4.9.11, 12:19 |
|
 |
|
Petr105
Registrován: 26.3.08, 11:26 Příspěvky: 5224 Bydliště: Veselí nad Lužnicí
|
Takže by takhle teoreticky šel použít i plnič?
_________________ Škoda 105L, r.v.1983 Peugeot 306 HDi Break
|
| 4.9.11, 12:23 |
|
 |
|
gokralik
Registrován: 28.12.07, 16:31 Příspěvky: 11969 Bydliště: Český Těšín
|
Broušené místo otírej mokrou houbičkou a sleduj proti světlu. Jde krásně vidět jestli je tam díra nebo je to rovné.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš  Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
| 4.9.11, 12:24 |
|
 |
|
CrazyMan
|
plnič by taky šel použít ale ta barva je lepší 
|
| 4.9.11, 12:39 |
|
 |
|
Kristensen
Registrován: 24.2.07, 10:02 Příspěvky: 6765 Bydliště: Česká Třebová
|
asi takový jednoduchý pravidlo je že je rychlejší kitovat větší vrstvou a pak víc brousit než 10krát dokitovávat a čekat až to zaschne a pak zase brousit a ještě pokud možno nebrousit jen šmirglem v holý ruce ale vždycky buď nějaký kus rovnýho dřeva nebo tvrdej gumy případně na podložkách všelijak zaoblený hrany atd, rukou to nikdy rovný nebude.
_________________ JM AUTO-MOTO
Tak jsem všechno prodal a koupil jsem si ojetou P306 a XJ 900 Div
|
| 4.9.11, 13:55 |
|
 |
|
varok
|
Mám koupený takový ten držák na smirek s klapkami. nevím jak se to správně jmenuje. Má na povrchu takovou gumu. S tím se dá už docela rovina dosáhnout pěkně, ale pořád to není ono. Takový nejsem, abych tmelil 0,5mm vrstvu, brousil, potom zase 0,5mm a pořád dokola. Já raději nanesu 3mm vrstvu a i když se u toho člověk potom nadře, je to ve výsledku rychlejší. Zkusím to s tou vodou. S tím kontrol sprejem je to tedy tak, že kituji, brousím. Až se mi to zdá dokonalé, tak to jemně popráším a ještě přejedu smirkem? Tam kde je důlek se mi vybarví třeba kolečko, nebo tvar nerovnosti a zbytek je zbroušený? Tak to bych teroreticky mohl použít i nějaký levný matný sprej černé nebo jiné tmavší barvy, ne? Ty kontrol spreje jsou docela drahé. Garáž soused mě totiž poslední dobou buzeruje, že mám v kitovaných místech nerovnosti. On totiž všechno opravované jako prahy, lemy apod. stříká do bodyčka a to jemnější nerovnosti zakryje. Teď to tak dělal na jedné felině combi taky, černé bodyčko to schovalo. Když jsem to ale nalakoval do světle červené, no hrůza. Už na jeho připomínky raději kašlu, protože sám to má jako vylkepaný hrnec.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
| 4.9.11, 20:06 |
|
 |
|
CrazyMan
|
jo jo je to přesně tak jak to říkáš... stačí obyč sprej barva jaká se ti bude líbit a akorát to nastříkáš z větší dálky ať to je jenom poprášené  a pak jenom brusit a brusit... a většinou se ten kontrol spray stříká na špryckyt
|
| 4.9.11, 21:05 |
|
 |
|
varok
|
Moc děkuji za rady. 
|
| 4.9.11, 21:19 |
|
 |
|
varok
|
Teď dělám jednomu chlápkovi dveře na fiat Cinqecento. Někdo ho sestřelil octávkou. Můj garáž soused mu koupil v polsku použité za přijatelný peníz v docela slušném stavu. Jsou ale v jiné barvě, pár jemných důlků. Včera jsem zatmelil, dnes obrousil. Už jsem myslel, že je hotovo tak plnič. Když to ale schlo, podíval jsem se přes přenosku a ejhle, další důlky. Takže další kitování a broušení. Někdo tady nedávno psal, že záleží také hodně na tom, z jakého úhlu se na to člověk dívá. Dveře jsou žluté a tam není skoro nic vidět. Když jsem to nastříkal šedým plničem, tak to vylezlo. Člověk se pořád učí. Chtěl bych se trošku zdokonalit, ale pořád mám hodně nedostatků.
|
| 11.10.11, 20:02 |
|
 |
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
varok píše: Moc děkuji za rady.  já ty rady vidím k hovnu, na těch tmelech máš napsíno že se stím dají tmelit třeba centimetry, pk třeba ,milimetry, a pak desetinky, pak máš pořádné tmely sorty, které jsou dobře bousit že jdou dělat roviny, a tak, zajdi kde mají míchárnu vyžádej si prospekt o tmelech a tam máš napsíno co na co je a po¨dle toho používáš snažit se vytmelit plohcy se tmelem na škrábance je naprostá blbost, dávám ti rady taky na nic musel bych to zas všechno nastudovat  a co tě poprosím napiš jak jsi mě pochopil napiš miloš
|
| 13.10.11, 17:28 |
|
 |
|
Jarda S.
Dřevák na focení, neumí ostřit
Registrován: 19.7.06, 20:40 Příspěvky: 27259 Bydliště: Netolice největší prdel v republice
|
základ je pořádný světlo jak je špatně vidět práce je na nic
_________________ Nissan Navara D40 Passat 96kw Felda 1.3BMM combi LPG ve stavu klinické smrti čeká na konec
|
| 13.10.11, 19:58 |
|
 |
|
varok
|
Miloši, po tobě něco luštit je složitější, ale pochopil jsem to. Tedy alespoň myslím. Prostě jsou tmely, s kterými jde zatmelit i třeba 10mm díra a musí se používat na tyto věci a nejde s nimi třeba zamaskovat škrábance. Pak jsou zase naopak třeba tmely, s kterými nejde dělat větší vrstvy, jen třeba do 1mm, s kterými se tmelí jen škrábance a jemnější rýhy apod. To vím, já používám tento tmel: http://www.a-c.cz/index.php?page=shop.p ... t&Itemid=8Je na něm napsáno, že s ním lze udělat vrstvu až do 3mm. Takové velké vrstvy už ale nedělám a snažím se dělat karosařinu tak, aby byly nerovnosti co nejmenší, třeba do 1,5mm apod. Asi jsi mě ale moc nepochopil. O tmelech trošku vím, mě se jednalo spíše o tu techniku, jak docílit co nejlepšího vzhledu. Já třeba zatmelím, obrousím a zdá se mi to dobré. Nastříkám plnič a pořád OK. Pak dám ale vrchní lak a ejhle. Najednou jdou vidět proti světlu důlky, nebo jiné nerovnosti. O to se mi tady jedná, víš?
|
| 13.10.11, 20:26 |
|
 |
|
kwiko
Registrován: 10.1.06, 13:21 Příspěvky: 5194 Bydliště: Pééétržka a Horne Saliby
|
Milos ma pravdu, su tmely s ktorymi sa robi hruba robota, a potom su tmely na dokoncovanie. Napriklad osobne (pouzivam body kvoli dostupnosti) najprv tmelim zelenym tmelom s chlpmi (ten moze byt aj 1cm, zakryje diery..) chytim si nim rovinu potom dorovnam tvar a zarovnam priehlbiny tym sedym s kovovymi pilinami Teto su tvarovo stale a ani casom sa moc neprepadnu. Dalej pride ku slovu zlty. Ten je fajn, lebo sa lahucko brusi a docieli sa nim konecny tvar. A na vsetky skrabance, ci bublinky sa pouzijem biely - super jemny, Potom sa to da kvazi este poistit striekacim tmelom, ale ten uz toho vela nezakryje. co vyleze este preto dotmelim bielym tmelom. poriadne vybrusim 400kou v excentrickej, ci vybracnej bruske, doladim rucne 800kou a nazaver nastriekam tenucku vrstvu plnicom 3+1 ktory dobrusim 600kou na excentrickej ci rucne zrnitostou 1200. Ale profik teda niesom, tmelenie a brusenie ma vobec nebavi 
_________________ Forman 135Le Volvo 855 TDI 0949126151
|
| 13.10.11, 22:25 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|