Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 14.5.26, 01:21

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
 Zavzdušnění brzd po přehřátí kapaliny 
Autor Zpráva
Dezertér

Příspěvek Re: Zavzdušnění brzd po přehřátí kapaliny
K rozprášení dochází v difuzoru kde proudící vzduch strhává podtlakem přes trysky z plovákovky benzín. Směs je tedy určena průměrem difuzoru, který určuje jeho průřez a průměrem trysky na daném motoru.

A to "zavdušnění" brzd už sem ti psal je řečničký výraz, běžně používaný snad všemi lidmy se kterými jsem ve styku ohledně techniky. Já ho používám také celý život. To že ho něktěří neznají se nedá nic dělat.

Ted si možná naběhnu, ale je to stejný případ jako když sem se někoho zeptal ve kterém uchu mí píská (opět staročeská řikanka). Dotyčný má říci bud v levým nebo pravým a podle toho si mám vtipně domyslet, že mě nekdo chválí nebo pomlouvá. Kupodivu třeba většina členů TW na mě čuměla, že to v životě neslyšela.

Zavzdušnění brzd, odvzdušnění, odvzdušňovák jsou pro mě běžné výrazy a snad je doufám zná více lidí než říkanku. :P

Škoda 743 Forever Team
Člen klubu ostrých motorů TW

14.11.11, 08:01
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Příspěvek Reklama

rejpal

Sice jsme odběhli od tématu, ale když už tady citujete různé zdroje, proč necitujete zdroj, který by popsal co jde z emulzní trubice? Difuzor, trysky, paráda, ale proč je tam teda emulzní trubice, když stačí rozprášit benál v difuzoru?

Martin: Co je na zavzdušnění brzd řečnického? To snad známe všichni a všichni víme co to je a jak se to řeší. :)

14.11.11, 08:19
Dezertér

Ty tady neustále omýláš "proč vzduch ?", tak se snažim sdělit, že to není vzduch jak se obecně říká, ale napěněná voda nebo s rostoucí teplotou vodní pára.

A ty bublinky v brzd. soustavě už zůstanou, když se tam jednou uvaří, a je potřeba je vyšlapat ven přes odvzdušňováky.

Škoda 743 Forever Team

14.11.11, 08:29

To je ale predsa pekna blbost uz od pohladu. Neda mi to, pasivne to tu sledujem a tu je proste nejaka zasadna chyba vo vnimani fyziky. Ked sa voda v brzdovke uvari vznikne bublina. Potialto je to OK. To znamena ze uvarene brzdy nejaky cas nebrzdia - su docasne "zavzdusnene". Ale potom nastava nutny jav a tym chladnutie vodnej pary zase na vodu. a voda ako vieme nieje plyn (pri normalnych teplotach nasho zemepisneho pasma) a tym padom brzdy neostanu "zavzdusnene". Pokial sa brzdy zavzdusnia tak to moze nastat jedine netesnostou vo vedeni, tzn od HBV, spojov alebo od pracovnych valcov, nech uz ich je kolkokolvek.

14.11.11, 08:33
Profil Zobrazit autorovy stránky
rejpal

Martin 007 píše:
Ty tady neustále omýláš "proč vzduch ?"

Ano, protože otázka, zda je to vzduch nebo je to pára je klíčová! Napěněná voda je kravina. Snažím se vysvětlit, že ty bublinky v brzdové soustavě zůstat nemůžou, pokud to není vzduch natažený jinudy. A mě zajímá, kudy. :roll:

darklord píše:
To je ale predsa pekna blbost uz od pohladu. ...

Jsem rád že aspoň někdo chápe o co mi jde. :)

14.11.11, 09:11

Zatial som v praxi pocul o par pripadoch, ked doslo k prudkemu poklesu ucinku v suvislosti s prehriatim brzd. Po vychladnuti sa v kazdom pripade brzdny ucinok obnovil. Para skondenzuje a bublinky sa stratia, voda takto ziskana sa rozpusti v brzdovke. Je mozne si predstavit, ze chladnutie je rychle a v systeme vznikne v urcitom case podtlak. Potom je mozne, ze sa okolo tesniacich gumiciek natiahne aj vzduch a ten sa v kvapaline nerozpusti. Tesniace gumicky su totiz, hlavne na starsich autach (skodovky do roku vyroby 1983) konstruovane tak, ze tesnia len jednosmerne. Preto je aj mozne zavzdusnit brzdy prudkym zatiahnutim rucnej brzdy. V takom pripade sa ale jedna o gumicky v dost mizernom stave. Za normalnych okolnosti sa priestor po bublinkach pary zaplni kvapalinou zo zasobnej nadrzky.

14.11.11, 11:04

No to s tim zavzdušněním...taky sem brzdy uvařil a po ujetí pár km bylo vše ok...zkrátka ve stejném stavu jako předtím. To s uvařením vody je pravda, ale je to pořád jen voda, která jak už bylo řečeno, opět zkondenzuje a pohltí ji brzdovka. Tohoto by šlo využít při obnově brzdovky...uvařit a hned vypustit páru a brzdovka je zas jak nová :D

Je to tak jak píše darklord...z pohledu fyzikálního.

Škoda 742 Forever Team
Škoda TW Coupe Club

15.11.11, 14:06
Profil ICQ
Dezertér

Počátek diskuse byl malinko jinde, nicméně pravdu máte to ano. Jenom já to fatalovi nedokázal vysvětlit v tom slovíčkaření, protože měl dotazy někdy v Pátek večer kdy se neměl čas kvůli přípravám na Sobotu do práce. Přístě nebudu psát nic, když se nesoustředím, stejně jako celej rok a budeme mit supr diskusní forum jako máme že.

A to, že se podle některých, brzdy po zchladnutí chovají stejně - s tím nemůžu souhlasit, protože mé zkušenosti jsou jiné. Zřejmě sem auto při testování hnal více...

Ted si asi zase blbě naběhnu na další keci, ale on trošku uvařený motor po zchladnutí taky jede, ale myslíte si že už je všechno stejné jako předtím ? Je to stejné s úrovní "uvaření" brzd a časem po který To trvá a ženu to dál. (Ne nejsem magor kterej jede s uvařeným motorem pořád dál)

A ty Vaše bublinky a vstřebávání do určité úrovně beru a souhlasím s tím.

Škoda 743 Forever Team

15.11.11, 17:53
rejpal

Jaké slovíčkaření? Chtěl jsem jen vědět, kudy se tam ten vzduch dostane... :roll:

15.11.11, 22:01

Ono uvarene brzdy vacsinou utrpia nejaku tepelnu deformaciu ci uz kotuca, platnicky alebo tesniacich kruzkov v nasom pripade a preto sa to bezprostredne po vychladnuti chova inak. V pripade tych kotucov asi uz dlhodobo.

16.11.11, 00:20
Profil Zobrazit autorovy stránky

Platnicky a kotuce nemaju s varenim kvapaliny dokopy nic. Je pravda, ze aby si uvaril kvapalinu, vyrabas teplo v platnickach a kotucoch, takze je mozne, ze tiez dostanu zabrat. Ale jedna sa o nezavisle veci. Na jednej hondicke 500cb varila zadna brzda niekolko krat pri prejazde alpskym priesmykom a po vychladnuti jej dodnes nic nieje. Jednoducho tam nebola dost cerstva kvapalina. A veeeeeeeela sa brzdilo.

16.11.11, 13:18

darklord píše:
To je ale predsa pekna blbost uz od pohladu. Neda mi to, pasivne to tu sledujem a tu je proste nejaka zasadna chyba vo vnimani fyziky. Ked sa voda v brzdovke uvari vznikne bublina. Potialto je to OK. To znamena ze uvarene brzdy nejaky cas nebrzdia - su docasne "zavzdusnene". Ale potom nastava nutny jav a tym chladnutie vodnej pary zase na vodu. a voda ako vieme nieje plyn (pri normalnych teplotach nasho zemepisneho pasma) a tym padom brzdy neostanu "zavzdusnene". Pokial sa brzdy zavzdusnia tak to moze nastat jedine netesnostou vo vedeni, tzn od HBV, spojov alebo od pracovnych valcov, nech uz ich je kolkokolvek.

Naprosto souhlasím s Darklordem, chtěl jsem napsat totéž :)

Problém "uvaření brzd" je spíše v tom, že brzdovka se rychleji degraduje, hlavně její protikorozní účinky a také odolnost proti dalšímu uvaření (bod varu se s vyšším obsahem vody snižuje).

Takže hlavně proto je tak důležité měnit brzdovku včas, pokud by už došlo k "uvaření" brzd, tak bych brzdovku měnil ihned. Lepší prevence, než žešit vyrezlé plochy pístků a válců...

To, že na brzdovku lidi kašlou, je už asi dnes přístupem k provozu a údržbě vozidel a také v osvětě - dnes nikde v televizi, nebo v rádiu či časopisech neuvidíte (neuslyšíte) osvětové spoty BESIP... :roll:

130LPG 130L 86 - denní vůz
1000MB MB 69, 1.8.68
Ať mi nikdo neříká, že něco nejde... ;)
Škoda 742 Forever Team

20.11.11, 13:05
Profil ICQ

Ještě dodatek k přístupu k údržbě vozidel:
Když už je dnes možné, že v reklamě na automobil se přímo distributor chlubí, že jeho auto ujede bezmála 50 tisíc kilometrů bez údržby, moc to morálce a zodpovědnosti lidí asi nepřispívá :sick:

130LPG 130L 86 - denní vůz
1000MB MB 69, 1.8.68
Ať mi nikdo neříká, že něco nejde... ;)
Škoda 742 Forever Team

20.11.11, 13:07
Profil ICQ
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2