Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 13.5.26, 23:40

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
 Dodatečná montáž ASR do Fabie 
Autor Zpráva

Příspěvek Dodatečná montáž ASR do Fabie
Chci se zeptat na vaše zkušenosti s dodatečnou montáži ASR do Fabie. V mém případě se jedná o 1,2HTP 47kW 2005 s ABS.
1) Lze to předělat?
2) Lze to předělat legálně a co je třeba vyřídit aby s tím nebyl problém na STK?
3) Jaké je cena přestavby při použití originál nových dílů? a běžná cena za díly z vrakáče?

Vím, že ASR zdánlivě dusí motor, což u 47kW může být smrtelné :-), také vím, že pokud jsou obě kola na stejném a rovném podkladu, tak jeho přínos je nulový (platí za předpokladu, že člověk má cit v plynu a nenechá kola jen protáčet). Přesto se však najdou situace, kdy je ASR velice přínosné a to tehdy, pokud jedno z předních kol má horší trakci než druhé, což nastane pokud se ocitne například na ledu, nebo pokud dojde k odlehčení jednoho kola, což u fabie v křivém terénu často nastává, díky tuhé zadní nápravě. Proto mne dodatečná montáž ASR zajímá.

15.11.13, 22:28
Příspěvek Reklama

Dřevák na focení, neumí ostřit

Příspěvek Re: Dodatečná montáž ASR do Fabie
je to pičovina, měl sem to v tdi je to k ničemu celou zimu sem to vypínal ja blbec

15.11.13, 22:42
Profil ICQ
Mistr mechanik

[quote="Dunde.e"]Chci

chtít můžeš doufám že zůstane u chtění a nápad raději rozchlastej,

nastává chladné počasí a lidi u PC vymýšlejí neskutečné kraviny

mrkni se sem co na to je potřeba http://dieselpower.cz/forum/viewtopic.p ... highlight=

pak to zkus realizovat a snad dojdeš k názoru

že já blbec jsem neposlechl :roll: upřímnou sousrtast :wink:

15.11.13, 23:20

Někde na fórů jsem četl, že dodělání ASR k ABS spočívá jen ve výměně hydraulického válce a snad nějaké jednotky, jinak vše další potřebné je tam už z ABS.
Kdežto přestavba ESP je mnohem náročnější a obnáší i totální demontáž palubovky, montáž čidel zrychlení, natočení volantu atd...

Jezdím občas po cestě, která se moc neudržuje a některé místa jsou zledovatělá (cesta se nikdy nesype ani inertním posypem ani solí). Někde zůstane propadlá kolej po traktoru, který to rozhrňuje, místy je 10cm uježděného sněhu, místy led, místy je vidět pevný podklad. Cesta je v kopcovitém terénu a je tam i dost zatáček....celou cestu se jede i v létě na dvojku - ať už máte jakékoliv auto.

Když je to pouze souvislý uježděný sníh, tak se to dá vyjet (když jsou dobré gumy a mrzne). Vloni však bylo hodně ledu a v jeden den tři auta (z naší rodiny) bez ASR měly velké problémy, jedno auto ale mělo ASR a to jelo úplně v pohodě. Auta měly zhruba stejné pneu a v řidičských schopnostech to nebylo.
Tehdá jsem začal vážně přemýšlet nad tím, že to ASR má smysl. Těch situací, kdy jedno kolo jede po ledu a druhé na relativně dobrém podkladu je dost a pokud aspoň jedno z těch kol pohání, tak je to velký přínos.

OT: Uvedu jeden příklad. Automobilky chtěji za parkovací senzory u nových aut cca 6-15tKč, jak kdo. Nedávno jsem otci montoval čidla, které stály nové 400Kč (v balení byl i vykružovací vrták na otvory do nárazníku). Zdá se, že čidla fungují stejně, jako ty moje, které mám na autě přímo od výroby. Napadlo mne tedy, zda by nešlo i to ASR nějak domontovat....příplatek u nového auta je totiž taky pěkně mastný.

16.11.13, 19:48
Mistr mechanik

uvedu jeden příklad soused přišel s parkovacím pomocníkem za 9OO z intersparu do II fábky, cca za rok apůl couval od baráku a našil mi to do fedly,

na zatahování ručky jsem lajdák tak felda popojela aOK sousedovi jsem otřel 63OO lak a OK,

17.11.13, 10:58
Mistr mechanik

ASR zařízení pro lidi s olšovýma nohama :roll:

17.11.13, 11:01
Mistr mechanik

U dnešních motorů s velkým točivým momentem poskytuje protiprokluzová regulace (ASR) více komfortu a bezpečnosti, zvlášť na vozovkách s různou drsností nebo na kluzkých površích.

je fakt že HTP má opravdu velký točivý moment :roll:

tento motor akorát dokáže vytočit peněženku až se nadýchá vypáleního katu a odejde :oops:

17.11.13, 11:04
Junior TW team

A co znamená HTP?

17.11.13, 14:02
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Ignorant pravidel

Honem Tlac P**o

17.11.13, 14:14

Hitlerova Tajná Pomsta :D

Škoda Fabia 1.4MPI r.v. 2001
Ford Transit 2.2 TDCI r.v. 2008

17.11.13, 14:19

"ASR zařízení pro lidi s olšovýma nohama" ...doplním "zimní gumy jsou pro břídily" ....a šlo by skončit "auta jsou pro lenochy"

Tohle už je opravdu mimo téma, ale pouze doplním:
"HTP" - "High Torque Performance" - "motor s vysokým kroutícím momentem" .. což mnoho lidí, zejména nemajitelů těchto motorizací pobaví. Pravdou ale je, že motor je naladěn tak, že se při běžné jízdě pohybuje v otáčkách okolo 3000ot/min, což jsou právě otáčky max. krouťáku (110Nm), a nejste ani příliš vzdáleni od maximálního výkonu, který je sice nízký, jen 47kW, ale je nablízku okolo 5500ot/min. Kromě běžné údržby jsem na motoru měnil jen cívky (první se zničila, tu mi vyměnily ve Škodě za 2700Kč, zbyle dvě jsem si vyměnil preventivně sám za 850 Kč/kus), mám najeto 60tkm.

Výkonější motor ještě nemusí být záruka větší dynamiky, protože jsou většinou laděné na vyšší otáčky, pokud však s takovým motorem nejedete v těch vysokých otáčkách, pak to z něj nedostanete. Příklad Ford 1,6, výkon 74kW @ 6000ot/min, max krouťák 145Nm @ 4000ot/min jsou jistě lepší parametry, ale protože příjemné otáčky leží někde okolo 2000-2500ot/min, pak jede ve vyslédku se srovnatelným motorem nebo i horším jako je to 1,2HTP 47kW. Přitom 74kw a 47 kw je velký rozdíl co?
V těchto dvou zmíněných vozech sem se svezl, jsou přibližně stejně težkě, no a dynamicky byly opravdu podobné ačkoliv jeden 47kW a druhý 74kW. Toho Forda musíte výrazněji vytočit, aby začal jet líp.

Kroutící moment na nápravě je dán kroutícím momentem motoru a zpřevodováním...jinými slovy má-li motor nějaký aktuální výkon, to jaký krouťák se přenese na kola je dáno pouze převodovkou....budete-li mít několik různých aut, pak při stejném okamžitém výkonu motoru se při stejné rychlosti přenese na kola stejný moment u všech aut - tažná síla bude stejná.

Jinak hlavy praskají nejen na HTP(40kW), četl jsem již příspěvky, že i na 1,4 16V se to občas objeví a přitom bych řek, že těch HTP tu jezdi výrazně víc, takže je i logické, že těch porouchaných bude víc. 1,4MPi měly taky velké problémy, diesel se může taky škaredě prodražit... u jiných značek z mého okolí je to podobné renaulty..cívky,...opel..volnoběh KO, nejde nastartovat....

17.11.13, 16:47

Honím Tri Písty a aj tak ho**o To Pojede :) Proste ten jeden piest tam chýba a aj chýbať bude.

17.11.13, 18:42
Profil Zobrazit autorovy stránky

zde jsem našel užitečné informace:
http://forum.skodahome.cz/topic/33750-dolelani-asr/page-3

OT: k HTP. Zastánci nezničitelných jednoválcových stabiláků mohou oponovat, že tam dva písty přebývají, zastánci nezničitelných 6válců tam postrádají půlku motoru...no a závistiví nemajitelé aut jsou proti všem autům... atd...tak jak tak, ti se čtyřmi válci na tom nejsou o moc lépe ;-)

17.11.13, 19:18

teď jsem se díval do dílenské příručky ŠKODA.
" - ABS zabraňuje blokování kol při brzdění vyvolaném
řidičem.
- Elektronická uzávěrka diferenciálu (EDS) je pomùckou
při rozjezdu. Elektronicky řízeným brzděním
protáčejícího se hnaného kola se vytvoří podpůrný
okamžik pro diferenciál. Výkon motoru je tak kolem v
záběru v důsledku lepší přilnavosti lépe využit. Toto
platí také pro couvání.
- Regulace prokluzu poháněných kol (ASR) zabraňuje
omezením výkonu motoru prokluzování poháněných
kol při přidání plynu. To je možné v celém rozsahu
rychlostí. EDS a ASR se po celou dobu zrychlení vozídla
vzájemně podporují."

Myslel jsem si že ASR umí přibrzďovat kolo které prokluzuje? Jak tomu je tedy u škodovky, co dělá ASR? Jestli pouze sníží výkon motoru, tak je to fakt naprd...

EDIT: Jestli se nemílím, tak pokud je na autě jednotka ABS/ASR, pak její součástí je již i EDS, která právě nahrazuje tu uzávěrku.....nevíte do jaké rychlosti EDS funguje?

Naposledy upravil Dunde.e dne 17.11.13, 20:09, celkově upraveno 2

17.11.13, 19:37
Ignorant pravidel

co vim tak ASR jen snizi vykon motoru aby byl rozjezd plynulej
ESP hlida aby auto neslo do smyku

17.11.13, 19:44
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další