Zarovky - silnejsi - vetsi svitivost v noci
| Autor |
Zpráva |
|
borek
|
 Zarovky - silnejsi - vetsi svitivost v noci
Jeden kamos duchodce (nosi bryle) si stezuje, ze pri pouzivani normalnich zarovek se mu zda, ze ve tme nevidi moc daleko. Je mozne tradicni zarovky vymenit za nejake silnejsi, co vic sviti? Jasne jeho problem muze byt zdravotniho razu, to ale jaksi nechci resit a ani vase rady se nemusi timto smerem ubirat. Jde mi o to, jestli jsou k doporuceni nejake zarovky, co by vic svitily nez ty, co jsou normalne namontovane. Nevim jestli se muzou nebo daji pouzit nejake ty halogenove, xenonove nebo jak se to menuje...
_________________ Fabia kombajn 1.4MPi 16V 55kW 4/2003 ambiente interier blue edition na pojezd
|
| 6.11.15, 17:37 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
 Re: Zarovky - silnejsi - vetsi svitivost v noci
muzes ale nejsou homologovane pro silnicni provoz
dej mu tam na skousku Osram Night Braker +90%
_________________ otec: Fobia Sedan HTP  m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže - 7.1.25 posledni cesta
|
| 6.11.15, 18:15 |
|
 |
|
borek
|
ty Osram Night Braker nejsou homologovane? Co znamena +90% Co jsem se ted dival, tak ze stoji par 600 a podle recenzi vydrzi jen 3 mesice  potvrdite - vyvratite?
_________________ Fabia kombajn 1.4MPi 16V 55kW 4/2003 ambiente interier blue edition na pojezd
|
| 6.11.15, 18:47 |
|
 |
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
ne myslel sem treba zarovky typu 100W apod.
no maji tak kratkou zivotnost proto to lide pouzivaji jen pri jizde v noci a pres den maji denni sviceni
_________________ otec: Fobia Sedan HTP  m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže - 7.1.25 posledni cesta
|
| 6.11.15, 18:58 |
|
 |
|
žděba
Registrován: 10.10.07, 16:46 Příspěvky: 615 Bydliště: Úpice(Trutnov)
|
Mám je v O1, vydrží tak rok a půl a svítím s nima pořád. Asi záleží na konkrétním autě, jak má udělaný světla a jak se žárovka pořídí chladit. Do 120 jsem je kupoval tak před 7 lety (z toho 2 roky jsem s tím jezdil denně) a jedna prdla až teď, ale když ji porovnám s novějším Brekerem, tak měla větší baňku. Známej teď koupil něco o Bernera - asi xenon efekt. Svítí prej jak Breker a cena asi 150/ks.
_________________ 120 LS 81´ dovoz NDR
OI 1.8T 99´ dovoz SRN
|
| 6.11.15, 20:58 |
|
 |
|
CROWACK
Registrován: 4.3.07, 22:36 Příspěvky: 10254 Bydliště: kósek vod Jevička
|
Co má pan slepej krtek za auto? Nemá jenom úbytky na vedení a vysleplý paraboly? Nesvítí mu ty světla třeba do korun stromů místo na silnici? P.S. Hlavně mu poraď, ať si zvedne limit poj. plnění na pov. ručení... 
_________________ "Now Kato, warm up the silver hornet!" | crowack@jabber.org
|
| 7.11.15, 20:04 |
|
 |
|
ventYl
|
ono je to tak. ziarovka ma limit na mnozstvo vyziareneho svetla 1500 lumenov. povolena tolerancia je bud 5 alebo 10%. ziadna +90% ziarovka neexistuje, moze svietit nanajvys 1500 +5%. Odrbava sa to tak, ze ziarovky s fakt vysokymi + faktormi maju modre banky. tak je mozne do ziarovky dat silnejsie vlakno (tak aby bol splneny limit 55W na spotrebu) a modrou bankou odflitrovat cast vyzarovaneho svetla tak, aby pri merani bolo nameranych prave tych 1500 lm. kedze vacsinou sa svieti prave stretavacimi vlaknami, tak je ziarovka spravena tak, ze tych +90 ma efekt prave pri stretavacich a dialkove svietia namodralo a zaroven nahovno. sam mam osramy nightbreakery +neviemkolko% a spravaju sa presne takto. myslim, ze najsilnejsie nezamodrene ziarovky od osramu su nightbreaker +20%. siel by som cestou znizenia strat na svetelnom obvode (ktore tam urcite budu), v pripade, ze sa jedna o fabiu, vylestenim a prelakovanim krytov svetiel atd. a zisti, ze mozno mu ani nejake nehomologovane ziarovky nebude treba. existuju este take vtipnosti, ako 100W ziarovky, ale za tie mu budu vsetci protiiduci vodici velmi vdacni a zaroven to zlikviduje ako elektroinstalaciu, tak paraboly. ak bude pan skupy na kupu parabol teraz, moze byt aj potom 
_________________ This is Linux land, on silent nights you can hear Windows machines rebooting. (--)))o-») Skoda Rapid 136 r.v.1989 biely OOOO Audi 80 2.3E r.v. 1993 - Vopruz durch Technik [H] Honda HR-V 4x4 r.v. 2000 - mula Skoda 742 Forever Team
|
| 7.11.15, 21:22 |
|
 |
|
Martin91
Registrován: 18.1.07, 15:16 Příspěvky: 4588 Bydliště: Citov Ol.Kraj
|
Já osobně jsem si koupil na Fáčko z OB autodíly Phillipsky žárovky které mají o 60% lepší svítivost než normální mám je tam cca 2 roky a v klidu. Opravdu se mi zdá že svítí líp než obyčejné. Cenu už bohužel nevím. Světla mám origo ale s čistou a nerezavou parabolou. 
_________________ Š 100L http://martin91.rajce.idnes.cz/S100_-_Stovecka Š 110R http://martin91.rajce.idnes.cz/Skoda_110R_,,eRko Š 136GL http://martin91.rajce.idnes.cz/Smoula/ Š Favorit, VW Caddy, Octavia III.
|
| 7.11.15, 23:15 |
|
 |
|
borek
|
Myslim ze odrazovou plochu parablo ma OK - je to Ford Fusion Muzete kdyz tak napsat konkretne jake ty zarovku mate a jak dlouho treba i odkud? Ja se to vzdy snazim pohledat, ale treba z posledni odpovedi si nejsem zcela jist protoze je jich tam jak na$ranych http://www.obautodily.cz/hledani/1.stra ... ps&ppns=36Optimalni by bylo napsat Kupoval jsem tyto PHILIPS H4 12V 60/55W P14,5s EcoVision http://www.obautodily.cz/eshop/zarovky- ... 9227.eshopnajel jsem s nima denne do prace a zatim po 10000km porad v pohode Jinak co tam pisou za ty PR sdeleni - to je jako pravda? - použitím žárovek EcoVision se ušetří až 12 litrů paliva za život žárovky a tím vlastně vydělají na nákup žárovek - o 100% delší životnost než klasická žárovka - o 10% více světla než klasická žárovka - o 20% menší spotřeba paliva na Vašem automobilu Jinak trochu mi unika termin denni sviceni - tim se a priori berou potkavacky nebo obrysovky? Mel jsem za to, ze ty potkavacky. Nebo to ma byt jakoby specialni varianta osvetleni? Nechapu to ve vztahu t tem doporucovanym silnejsim zarovkam - praskaji proto, ze se s nima sviti jako s dennima furt nebo proto, ze se je specialni sviceni na den a tim padem se pouzivaji malo jen v noci?
|
| 8.11.15, 13:09 |
|
 |
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
denni sviceni jsou extra svetlomety nebo LED moduly ktere sviti po nastartovani - jakmile se setmi prepnes na klasicke osvetleni ale to je v dnesni dobe tak bezny pojem ze se divim ze vubec nevic o co se jedna ( https://cs.wikipedia.org/wiki/Denn%C3%AD_sv%C3%ADtilny ) treba tohle je denni sviceni 
|
| 8.11.15, 13:32 |
|
 |
|
Viky
Pan Kapitán
Registrován: 10.1.06, 13:49 Příspěvky: 12166 Bydliště: Tynec n.L.
|
No... je z Brna ne...  (Sorry, nic ve zlym, proste mne to napadlo)
_________________ Forman 1994 Million Edition "Frankie" Rapid 120/1985 "Eda" - BAZ 120R Škoda 742 Forever Team - 
Cvokárium: Youtube Instagram
|
| 8.11.15, 15:36 |
|
 |
|
ventYl
|
borek: tak ja sa teda rozpisem, aby si si spravil obraz sam.
pre ziarovky su dane nasledovne limitujuce faktory: * ziarovka ako vsesmerovy zdroj svetla (teoreticky, prakticky smerom do patice je to cista strata) musi vyziarit 1500 lm +- 10%. Cize akakolvek ziarovka, ktoru kupis v obchode a ma na sebe vyrazene Ecko ma jas od 1350 do 1650 lm. * najvyssia spotreba ziarovky v ustalenom rezime moze byt 55, resp. 60W podla toho o ktorom z vlaken sa bavime
ako som napisal, ziarovka je vsesmerovy zdroj svetla (na rozdiel od napr. LED, u ktorej je vyzarovanie vo vacsom uhle problem dosiahnut), tak sa jej svietivost aj meria. meria sa vo vsetkych smeroch, aj v tych, v ktorych parabola svetlometu nie je ucinna. to znamena, ze nejaka cast svetla zo ziarovky vyziareneho ide nazmar. 1500lm +-10% nie je s 55W spotreby problem dosiahnut.
Ako som spominal vyssie, parabola vsesmerove svetlo meni na subezne luce. Na to musi byt ziarovka v ohnisku. To sa pre cele vlakno neda fyzikalne realizovat, kedz ohnisko je bod a vlakno ma nejaky nenulovy objem. Preto zalezi od toho, ako velmi presne je vlakno vyrobene (a do akeho maleho priestoru je natesnane), ako velmi presna ziarovka bude a in turn, ako dobre bude svietit. Cize meritom kvalitnej ziarovky je kvalitne spracovane vlakno. Presne ulozenie v priestore, co najmensie rozmery vlakna (nemoze ale byt moc male, pretoze potom by boli vlakna moc tenke a ziarovka by zrala viac ako 55W).
Teraz kedze zakonny limit hovori, ze ziarovka moze ako vsesmerovy zdroj vyziarit od 1350 do 1650 lm a ani o lumen menej, ani o lumen viac, navyse sme zhora obmedzeni spotrebou, treba to nejako odrbat. Napriklad tym, ze sa zo ziarovky spravy iny, nez vsesmerovy zdroj. Preto spravila vsetky +ove ziarovky so svietivostou nad povedzme +20% maju modre banky. Modry filter na banke sposobi, ze v casti smerov bude vyzarovane menej svetla, tym padom mozno dat vlakno, ktore vo zvysku smerov ziari silnejsie. Sucet vyzarovacieho vykonu 1500 lm bude dodrzany a pokial sa vlakno spravne nadimenzuje, dodrzi sa aj vykon 55W. Downside je, ze vlakno musi byt tensie, aby prepustilo viac prudu a tensie vlakno, ako je znamo, ma mensiu vydrz, pretoze je silnejsie tepelne namahane.
Problem je ale v tom, ze vlakna nie su v ziarovke ulozene symetricky, ale su voci sebe posunute. Takze ak sa na banku nanesie filter, ktory sposobi, ze na tlmenych svetlach bude svietit silnejsie, vysledok je, ze vlakno dialkoveho svetlometu bude prakticky cele tym filtrom zakryte. Takze o kolko lepsie svieti tlmene vlakno, o tolko horsie svieti vlakno dialkove. Aby svietilo aspon trocha, zasa musi byt tensie aby pustilo viac prudu a kompenzovalo stratu svitu na filtri na banke.
Tl;td zhrnutie: * ziarovka, ktora by svietila viac a zaroven viac vydrzala, neexistuje * vsetky homologovane ziarovky s cirymi bankami maju cca rovnaku svietivost * ziarovky s vyssou svietivotou zeru viac elektriky (a nalezite viac zatazuju elektricku sustavu auta), produkuju viac tepla = degraduju paraboly * ziarovky s modrym povlakom na banke mozu svietit silnejsie na jednom vlakne, ale budu svietit slabsie na druhom (bavime sa o H4, u H7 je tento problem menej markantny)
Edit: keby niekoho napadlo so systemom vybabrat a kupit lacne ziarovky od Wurthu, tak mam pre vas zlu spravu: Aj najlacnejsia no-name ziarovka z benzinky bude na tom lepsie. Tie ziarovky Wurth maju geometricky nepresne navarene komponenty, takze po vlozeni ziarovky do svetlometu to svieti vsade, len nie tam, kde by malo.
_________________ This is Linux land, on silent nights you can hear Windows machines rebooting. (--)))o-») Skoda Rapid 136 r.v.1989 biely OOOO Audi 80 2.3E r.v. 1993 - Vopruz durch Technik [H] Honda HR-V 4x4 r.v. 2000 - mula Skoda 742 Forever Team
|
| 8.11.15, 18:56 |
|
 |
|
Martin91
Registrován: 18.1.07, 15:16 Příspěvky: 4588 Bydliště: Citov Ol.Kraj
|
No já mám tyhle http://www.obautodily.cz/eshop/zarovky- ... 9230.eshop A zatím v pohodě jak už jsem psal. A taky tam mám denní svícení. Což si myslím že žárovkám taky pomůže.
_________________ Š 100L http://martin91.rajce.idnes.cz/S100_-_Stovecka Š 110R http://martin91.rajce.idnes.cz/Skoda_110R_,,eRko Š 136GL http://martin91.rajce.idnes.cz/Smoula/ Š Favorit, VW Caddy, Octavia III.
|
| 9.11.15, 20:10 |
|
 |
|
breta1
|
Tak větší hovadinu než je tady http://www.obautodily.cz/eshop/zarovky- ... 9227.eshops tvrzením "o 20% menší spotřeba paliva na Vašem automobilu" jsem snad ještě neslyšel..... K příspěvku "ventYl" Žárovky jsi popsal celkem dobře, trochu sis ale popletl pojmy jas, svítivost a světelný tok - ale i tak víme, o co jde...
|
| 10.11.15, 00:18 |
|
 |
|
fatal
rejpal
|
Očistit světla, seřídit světla (minimum aut má světla seřízené dobře), dát nové žárovky (hodně staré mohou svítit méně) a pokud ani potom pán nebude v noci dobře vidět, tak holt nesmí do provozu. Je to nelegální (§ 3, odst. 1. zákona č. 361/2000 Sb.) a hloupé.
Častým problémem u starých lidí jsou různé zákaly, které se v dnešní době dají operovat (šedý) nebo alespoň zpomalit (zelený), pokud jsou podchycené včas...
|
| 10.11.15, 08:14 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |