|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 14 ] |
|
Problém s dobíjením/baterií 1.3Mpi
| Autor |
Zpráva |
|
katana25
|
 Problém s dobíjením/baterií 1.3Mpi
Dobrý den. Mám problém s felicií 1.3MPi.
Poslední dobou se stává, že při stání na místě při volnoběhu při sešlápnutí brzdy nebo puštění blinkru poklesne jas předních světel+kontrolek - zvýšení otáček pomůže. Při blinkru kontrolky a světla blikají do rytmu:-D Ale stalo se i za jízdy. Další problém. Dnes nastartuji, zapnu rádio, popojedu tak 200m, naberu kolegu, dojedu pár metrů silnici, zapnu světla a vypne/zapne se mi rádio. Jízda 30km, vypnu klíček a opět se vypne a zapne rádio. I toto se již stalo, ale nedělá to pravidelně. Opakované startování a vypnutí - už se to nestalo. Vše popsané se ale stává nahodile, nikoli pravidelně.Pozoruji i velmi mírné kolísání jasu na kontrolkách při volnoběhu. Přepnutí větráku na nejvyšší rychlost a auto málem zdechlo - volnoběh.
Alternátor starý 2 roky a měsíc,regulátor původní -uhlíky na regulátoru jsou dobré, auto normálně startuje i po několikadenním stání. Baterie Varta Silver 54Ah - věk tak 4-5let. Očistil jsem kostry, kontakty na baterii, zdálo se, že to pomohlo, ale netrvalo dlouho a vrátilo se to.
Měřil jsem napětí - měřeno na pólech baterie: - volnoběh vše vypnuto 14,1V - volnoběh zapnutá světla, rádio, větrák na jedničku - 14,06V(ot 3000 - stejné) - volnoběh zapnutá světla, rádio, větrák naplno - 12,7V a klesá (ot 3000 - 13,88V) - volnoběh vypnutá světla, zapnuté rádio, větrák naplno - 14,04V(ot 3000 - stejné)
|
| 2.8.16, 09:02 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
michalkatka
Registrován: 11.2.06, 15:19 Příspěvky: 19160 Bydliště: SR Bratislavský kraj - Senec
|
 Re: Problém s dobíjením/baterií 1.3Mpi
Oxidace, oxidace a zasa oxidace...
Je možné že ti zateká cez čelné okno rovno do poistkovky...
Rozobrať a prečistiť spoje na baterke, mínusy ku karosérii a všeko možné okolo...
Tie hodnoty si meral na baterke? skús to merať inde..., napr. v zapaľovači, alebo na VAG-u ( diagnostika )...
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
| 2.8.16, 09:08 |
|
 |
|
katana25
|
Přes zapalovač je to stejný cca stejný, hodnoty o 0,1V nižší. Noťas s kabelem pro VAG momentálně nemám doma. Do pojistkovky nevím jestli teče, několikrát jsem zkoušel osahat když pršelo a nepřišlo mi, že by bylo někde mokro. Ale možný to je. Kostry který jsou mi známy+svorky baterie jsem rozdělal a kvůli tomuhle problému vyčistil nedávno. Není možný, že je špatná baterka? Pokud zvýším otáčky, tak se vlastně všechny problémy vytratí. Napětí se drží mezi 13,8-14V. Jen na ten volnoběh je to nějaký divoký. Minulá baterie taky držela pořád na nějakých 12,5-12,6V,v pohodě startovala,jen kontrolky mihotaly o trochu víc.Po vyndání a připojení žárovky zdechla za snad za 10minut. Po výměně za tuhle se to mihotání zlepšilo, ale třeba už je taky po ní.
|
| 2.8.16, 10:31 |
|
 |
|
michalkatka
Registrován: 11.2.06, 15:19 Příspěvky: 19160 Bydliště: SR Bratislavský kraj - Senec
|
Tak to mihotanie je u Fava Feldy s Magnetonom alternátorom bežné, ale to že sa vypne rádio svedčí o tom že má slabé napájanie, ( veľký úbytok napätia, pri tom ako hlasno rádio počúvaš )...
Mne to tiež robievalo rádio keď som ho dal "nahlas", problém som vyriešil tak že som rádiu spravil poriadne ukostrenie a napájanie 2,5mm/2 drátom ( vodičom )...
Felda má silovú časť stretávacie/diaľkové vedenú priamo cez páčku pod volantom, ak to ovplyvňuje aj zošliapnutie brzdy je to zvláštne tam taký veľký odber nieje, teda ak rátam 2x21W + tretie brzdové, predné svetlá rátam 50W na svetlo...
Baterka by mala byť OK, pokiaľ naštartuješ aj po dlhšom odstavení...
|
| 2.8.16, 10:51 |
|
 |
|
jjjano3
|
áno toto správanie je u Magnetonu bežné, na volnobeh so zap. spotrebičmi je napätie nižšie no vo zvýšených otáčkach je OK v norme. niekto to nerieši, niekto tam dá iný altík Bosch napr. z Fábie a pod.
_________________ Felícia 1.9D Golf IV 1.9TDi - ALH Leon MK1 1.9TDi - ASV
|
| 2.8.16, 11:07 |
|
 |
|
katana25
|
Co se týká rádia, tak tam je standartní kabeláž z výroby. Rádio je JVC kd-x210+neorigo repráky, ale žádný speciality. Nijak nahlas to nemám a že se mi se spuštěným motorem restartovalo po zapnutí světel, to se dneska stalo poprvé. Že se vypínalo, se mi u staré baterky stalo jen když bylo při startování zapnuté, po výměně za tuhle byl klid. Při vypnutí motoru se ale nikdy nerestartovalo. To taky až teď. Je to záhada. Dráty bych natáhnout mohl a ještě přehodit regulátor nebo celej alternátor. Mám tu lehce jetej magneton s dvouvývodovým regulátorem a nový polský regulátor RNS-70A+odrušovací člen ze starýho alternátoru. Jen na test, ale moc se mi do toho nechce. O víkendu si to asi budu muset včetně kabeláže celý projít ještě jednou.
|
| 2.8.16, 12:07 |
|
 |
|
Peter50kw
|
podla tych hodnot co uvadzas mas alternator v poriadku. tade cesta nevedie. hladaj zly kontakt. Radio by bolo najlepsie pripojit priamo na akumulator - samozrejme cez poistku.
|
| 2.8.16, 13:02 |
|
 |
|
CROWACK
Registrován: 4.3.07, 22:36 Příspěvky: 10254 Bydliště: kósek vod Jevička
|
Zkontroluj si silovej přívod do pojistkovky. To oko na kabelu velice rádo vyhnije nebo se vyhřeje. Další bod může být špatná kostra, třeba na motoru.
_________________ "Now Kato, warm up the silver hornet!" | crowack@jabber.org
|
| 2.8.16, 21:10 |
|
 |
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
podl mě 3 x M5 špatně ukostřené diody do mínusu sdělej dekl a utáhni problém se ztratí
|
| 8.8.16, 18:50 |
|
 |
|
katana25
|
Od tý doby co jsem napsal tak dobrý. Ráno při startu (všechno vypnutý) šlo napětí na nějakejch 9,6V. Stálo to od soboty odpoledne do pondělí půl 8 ráno. Až teď cestou z práce, v jakýchkoli otáčkách probliknutí světel při brzdění. Puštění větráku naplno - taky znatelné. Měl jsem píchnutej měřák do zapalovače a napětí za jízdy s větrákem naplno nešlo pod 13,8V - volnoběh někde kolem 12,5V. Na nižší stupně větráku, s rádiem, na dálkový za jízdy 14V min. Přijedu na dvorek, vypnu klíček - nevypnul jsem světla a rádio a kromě stanic se všechno nastavení resetlo, úplně jak když odpojíš z baterky. Opakovaný start a vypnutí - už se to nestalo. Ale startoval jsem bez světel jen s rádiem. Který šroubky M5? Ty co koukaj z alternátoru? Ty dotahuju pravidelně. Ty myslíš ty stejný, ale vevnitř, že. Prověřím to.
|
| 9.8.16, 00:17 |
|
 |
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
3 x M5 a ko kolektor
|
| 10.8.16, 20:07 |
|
 |
|
katana25
|
Takže. Úterý cesta do práce - celou cestu přes 14V, po vypnutí motoru se vypínalo a zapínalo rádio dokola - napětí lítalo někde od 8,5V do 12,6V. Vypnu rádio a napětí hned stouplo a drželo. Odpoledne šlo zapnout bez problému. Cesta zpět s úplně odpojeným rádiem - 14V stále. Dal jsem jiný rádio, jen tak na test. Včera vypnutí motoru - i druhý rádio se restartovalo.
Takže abych to shrnul: vypnutí motoru - v tom okamžiku velký pokles napětí motor běží volnoběh bez všeho - 14V volnoběh+světla+větrák na 1.+radio - 14V Přidám brzdovky nebo blinkry a jde to pod 13,6 a níž Stačí přidat otáčky přes 1000 a napětí stoupá 13,8-14V
Mě teda přijde, že alternátor funguje. Pokud ne, tak teda nějakým divným způsobem. Nicméně zkusím vyměnit za jiný kus.
|
| 11.8.16, 09:32 |
|
 |
|
michalkatka
|
tiež to vidím že alternátor je v poriadku, pozri poistkovku, prečisti a prestriekaj každý spoj kontoxom, konektory relátka poistky a skontroluj či ti do poistkovky nezateká cez čelné sklo...
|
| 11.8.16, 15:04 |
|
 |
|
katana25
|
Odpoledne jedu do práce - vyjedu 14V, za 10km přejedu takovej houpáček/vlnu na silnici a napětí 14.3V a víc. Teď večer nastartuju, jedu - napětí 14V. Projedu kruháč a hup na 14,3V a víc. Přijedu na dvůr, vypnu světla, nechám jen rádio a větrák na 1. Vypnu motor - napětí 8,5 - 10 - 11 a takhle to lítá. Oddělám panel z rádia, pozbírá se to na nějakých 11,3V. Nastartuju - při tom klesne na 9,2V. Nechám pár vteřin běžet, vypnu motor. Napětí 12,6V. Zapnu rádio - napětí drží, rádio běží. Pojistkovku prohlídnu ještě jednou, ale na těch měděných páscích ani nikde jinde nepozoruji stopy kapaliny.
14.8. Včera vypnu klíček, napětí skáče 8,5V-10,6V a tak všelijak. Zapnu zapalování napětí normální, vypnu zapalování - drží. Start bez problému. Pojistkovka prohlédnuta, prostříkána-nic podezřelýho jsem nenašel.
Alternátor rozebrán, 2 ze 3 šroubů pod deklem na diodách úplně na volno. To by mě nenapadlo. Utaženo a dál se uvidí.
20.8. Takže zase na prd. Dopoledne dobrý 60km to dobíjelo 14V. Odpoledne to nešlo pod 14,2V, spíš ke 14,6V. Na křižovatce při brzdách, světlech a blinkrech to šlo až na 12,5V. Zřetelné pohasínání do rytmu blinkrů. Po vypnutí klíčku opět restart rádia, jen napětí nekolísalo opakovaně. Po nastartování cca za 5 minut po zbytek cesty 13,8-13,9V. Stání při brzdách, světlech a blinkrech 13,5V. Vidím to spíš na altík
|
| 11.8.16, 23:07 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |