Jak bude fungovat dobíjení baterie Škoda 120 v případě ...
| Autor |
Zpráva |
|
MK_vs
Registrován: 9.1.06, 14:36 Příspěvky: 139 Bydliště: severní Morava
|
 Jak bude fungovat dobíjení baterie Škoda 120 v případě ...
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jak bude fungovat dobíjení baterie na Škodě 120 v případě, že: vyměním stávající 44Ah (údržbovou) za 55 bezúdržbovou?
Předpokládám, že alternátor nebude schopen tuto baterii dobíjet na její plnou kapacitu a bude proto docházet k dřívějšímu opotřebení baterie neustálým podbitím.
Nebo je tomu jinak?
Děkuji za odpověď. Martin
|
| 3.2.06, 08:53 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
Jiří Čech
Moderátor
|
Můžeš tam dát libovolnou kapacitu akumulátoru, na dobíjení to nemá vliv. Spíše je otázka, jak máš seřízené dobíjení, jestli dává alternátor správné napětí. Nezapomeň na to, že promrzlý akumulátor se dobíjí velmi špatně, škodovky ho nemají v motorovém prostoru, takže zimní provoz je pro akumulátory v nich velmi náročný. Jestli máš ještě starý kontaktní regulátor, tak zcela jistě regulace funguje špatně, máš nízké napětí a proto to zlobí.
_________________ J.
|
| 3.2.06, 09:15 |
|
 |
|
Šemik
|
Akumulátor 55 Ah otec dal do naší bývalé Škody 130L. Umístil ji v motorovém prostoru tak, že nad zapalovací cívku udělal z 2mm plechu držák a baterii dal na něj. Fungovalo to naprosto dokonale několik let než jsme ji prodali. Jak se na tom tvářili na STK nevim neboť naší Š130L neviděl žádný technik STK ani jednou 
|
| 3.2.06, 10:08 |
|
 |
|
Jiří Čech
Moderátor
|
Auta s LPG ji mají uméstěnou vlevo od motoru, je tam víc místa.
_________________ J.
|
| 3.2.06, 10:20 |
|
 |
|
Návštěvník
|
Ze Ti skodovka nedobije silnejsi baterku je blud, kterej mi v mototechne taky nutili..Plechovej reguator posli obloukem daleko a dej tyristorovej. Baterku dej jak maj LPG skody, ale bacha, nektery koumaci ji pridelaj dolu jak je pricka motoru a kryci plech na ni.Tak tam NE! Baterka potrebuje prohrat, ale ne uvarit od vyfuku..Takze nahoru..
|
| 3.2.06, 19:56 |
|
 |
|
Jiří Čech
Moderátor
|
Anonymous píše: Ze Ti skodovka nedobije silnejsi baterku je blud, kterej mi v mototechne taky nutili..Plechovej reguator posli obloukem daleko a dej tyristorovej. Baterku dej jak maj LPG skody, ale bacha, nektery koumaci ji pridelaj dolu jak je pricka motoru a kryci plech na ni.Tak tam NE! Baterka potrebuje prohrat, ale ne uvarit od vyfuku..Takze nahoru..
Od výfuku se neuvaří, od toho je tam ten krycí plech a za jízdy okolo výfuku proudí vzduch. Hlavně dát patřičně velké kabely, čím větší průřez, tím lépe, protože je aku dál od spouštěče. Minimálně 25 mm2, já mám 35 mm2.
A regulátor není tyristorový, ale tranzistorový. V celém autě nikde nenajdeš tyristor... 
_________________ J.
|
| 3.2.06, 20:15 |
|
 |
|
Bukaj
|
Jiří Čech píše: A regulátor není tyristorový, ale tranzistorový. V celém autě nikde nenajdeš tyristor... 
Leda, že by měl elektromobil (nebo tramvaj  )
|
| 4.2.06, 19:42 |
|
 |
|
petr
|
Bukaj píše: Jiří Čech píše: A regulátor není tyristorový, ale tranzistorový. V celém autě nikde nenajdeš tyristor...  Leda, že by měl elektromobil (nebo tramvaj  )
A co takhle cyklovač 
|
| 11.2.06, 06:15 |
|
 |
|
Jiří Čech
Moderátor
|
Tam také tyristor není, pokud sis ho nebastlil doma...
_________________ J.
|
| 11.2.06, 10:48 |
|
 |
|
vopaje
Registrován: 29.1.06, 20:56 Příspěvky: 819 Bydliště: jih vysočiny
|
Musím dát za pravdu těm co tvrdí že v autě tyristor není.I když v 80.létech se vyrábělo ,,tyristorové,, zapalování.Byl to komplet s induk. cívkou-monolit.Fungovalo perfektně./pozor né tranzistorové s tranzistorem SU/.
Více se používá tranzistor-výce využití/spínací,frekvenční,zesilovací a pod./Ale ve finále jsou tyto součástky polovodiče a jejich základ je stejný.čus
|
| 11.2.06, 20:25 |
|
 |
|
kachnis
|
uznavam chybu:) je tranzistorove...avsak i tyristor v aute mam  sam mi totiz rozsviti svetla kdyz nastartuju 
|
| 13.2.06, 17:48 |
|
 |
|
Jiří Čech
Moderátor
|
A když je chceš zhasnout, to uděláš jak? 
_________________ J.
|
| 13.2.06, 18:04 |
|
 |
|
kachnis
|
vypnu klicek (chcipnu motor)  jak prosté  pouzivam to uz rok a sem uplne spokojenej..jen kdyz presedlam jinam, zapominam svitit..
|
| 13.2.06, 18:32 |
|
 |
|
Jiří Čech
Moderátor
|
A jak vypneš ten tyristor? 
_________________ J.
|
| 13.2.06, 18:33 |
|
 |
|
kachnis
|
 Ja fakt nekecam
pane Cechu, snazite se ze mne udelat blbce?  sam musim vedet, jesli to funguje nebo jo  . tyristor je napajen z pojistky c.2= klicek : poloha1. na tyristor se privede napeti.zacnu tocit starterem a privedu prud na ridici elektrodu( GATE) tyristoru.Zaroven se po dobu startovni ODPOJI napajeni tyristoru rozpinacim kontaktem rele, jehoz civka je napajena z polohy klicku 2= startovani. U odporu ridici elektrody je pres diodu kondenzator, ktery bude napajet GATE i po ukonceni startovani ( aby sepl, kdyz ma odpojeny napajeni).Kdyz prestanu startovat civka odpadne, na tyristor se o5 privede napeti z pojistky 2, GATE bude napajena po dobu 2s z kondenzatoru a TY sepne rele potkavacich svetel (ke kterym je jsou pres diodu pripojeny z.lampy(jen koncove). V praxi to vypada tak, ze zapnu klicek-nabehnou budiky, zacnu startovat-starter se toci.Prestanu startovat -motor naskoci a svetla sviti. Chcipnu motor-svetla zhasnou..Kdyz se setmí- rozsvitim si svetla jako kazdy skodovkar (ABYCH VIDEL NA BUDIKY,SVITILA SPZ A FUNGOVALY DALKACE) a kdyz se rozedni zase je zhasnu, ale protoze jedu, zustanou svitit potkavacky a zadni cervene lampy.pokud vam jde o schema , nestydte se se zeptat  ale nesnazte se me zmast  Pokud se pohybujete v tydnu v Plzni, rad Vam to predvedu  o vykendu jsem doma- v Moste  , klidne se stavte. Sice je mi 22, ale nelzu a nejsem uplne blbej, abych nevedel, co jsem SAM NAVRHL A ODZKOUSEL.
kachnis
www.greendevil.wz.cz
green.devil64seznam.cz
|
| 13.2.06, 19:34 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|